Fungee sĂŒlt hĂșssal – kukoricalisztbƑl kĂ©szĂŒlt kĂĄsa sĂŒlt hĂșssal Ă©s szaftos paprikĂĄs szĂłsszal tĂĄlalva

Fungee sĂŒlt hĂșssal

A fungee Antigua Ă©s Barbuda nemzeti Ă©tele, amelyet kukoricalisztbƑl Ă©s okrĂĄbĂłl fƑznek, leggyakrabban halakkal vagy hĂșssal tĂĄlalva. HasonlĂ­t a polentĂĄhoz, de a karibi fƱszerezĂ©s Ă©s az okra hasznĂĄlata kĂŒlönlegessĂ© teszi. A rabszolgasĂĄg idejĂ©n olcsĂł, elĂ©rhetƑ alapanyagokbĂłl kĂ©szĂŒlt – ma pedig mĂ©ly kulturĂĄlis jelentƑsĂ©ggel bĂ­r. Technikai tanĂĄcs: A fungee elkĂ©szĂ­tĂ©se gyors, de figyelmet igĂ©nyel – a csomĂłmentes, selymes ĂĄllaghoz intenzĂ­v keverĂ©s kell. A sĂŒlt hĂșs fƱszeres pĂĄca harmonikusan egĂ©szĂ­ti ki a semlegesebb kĂĄsĂĄt. Ahogy a gƑzölgƑ fungee mellĂ© kerĂŒl a szaftos, sĂŒlt hĂșs, a fƱszeres illatok egy trĂłpusi karibi konyhĂĄt idĂ©znek meg – ideĂĄlis Ă©tel egy kĂŒlönleges vacsorĂĄhoz vagy vasĂĄrnapi csalĂĄdi ebĂ©dhez.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 Ăłra
1480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 150 g Kukoricaliszt (finomszemcsĂ©s)
⭕ 500 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 6 db Okra (felkarikázva)
⭕ 2 ek. NövĂ©nyi olaj
⭕ 600 g SertĂ©skaraj vagy csirkecomb
⭕ 2 db Fokhagyma
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 1 db Paprika
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt fekete bors
⭕ 0.25 tk. Szerecsendió

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A hĂșst mosd meg, töröld szĂĄrazra, majd dörzsöld be sĂłval, borssal, zĂșzott fokhagymĂĄval, szerecsendiĂłval Ă©s citromlĂ©vel. Hagyd pĂĄcolĂłdni legalĂĄbb 30 percig.

    MinĂ©l tovĂĄbb pĂĄcolod, annĂĄl Ă­zletesebb lesz – akĂĄr egy Ă©jszakĂĄra is hƱtƑbe teheted.

    2

    Egy serpenyƑben hevĂ­ts olajat, pirĂ­tsd meg a hĂșst mindkĂ©t oldalĂĄn, majd vedd ki. Ugyanebben a serpenyƑben dinszteld meg az aprĂłra vĂĄgott hagymĂĄt Ă©s paprikĂĄt.

    A visszamaradt påcot is hozzåadhatod, így még aromåsabb lesz a szósz.

    3

    Tedd vissza a hĂșst a serpenyƑbe, önts alĂĄ egy kevĂ©s vizet, fedd le, Ă©s pĂĄrold 25–30 percig, mĂ­g teljesen megpuhul.

    Ha tĂșl sok a lĂ©, a vĂ©gĂ©n fedƑ nĂ©lkĂŒl fƑzd, hogy kissĂ© besƱrƱsödjön.

    4

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a fungee-t: egy lĂĄbosban forralj vizet sĂłval, Ă©s fƑzd meg benne az okrĂĄt kb. 5 perc alatt, majd szƱrd le, de a fƑzƑvizet tartsd meg.

    A fƑzƑvĂ­z enyhĂ©n nyĂĄlkĂĄs lesz az okrĂĄtĂłl – ettƑl lesz autentikus ĂĄllaga a fungee-nak.

    5

    A visszamaradt vĂ­zhez folyamatos keverĂ©s közben adagold a kukoricalisztet. FƑzd sƱrƱ kĂĄsĂĄvĂĄ, vĂ©gĂŒl keverd hozzĂĄ a fƑtt okrĂĄt.

    Keverd folyamatosan, kĂŒlönben gyorsan csomĂłsodik – hasznĂĄlj fakanalat vagy habverƑt.

    6

    TĂĄlald azonnal: a fungee-bĂłl formĂĄlj kis halmokat vagy gombĂłcokat, mellĂ© helyezd a szaftos sĂŒlt hĂșst.

    A fungee melegen a legfinomabb, de maradĂ©kbĂłl mĂĄsnap is remek köret sĂŒlt zöldsĂ©gekhez.