A báránycombot töröld szárazra papírtörlővel, majd egy éles kés segítségével távolítsd el róla a felesleges hártyákat.
A hártyák eltávolítása biztosítja, hogy a fűszerek jobban behatoljanak a húsba, és a végeredmény omlósabb legyen.
Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot, köményt és az aprított rozmaringot egy tálban, majd alaposan dörzsöld be a báránycombot ezzel a keverékkel.
A rozmaring remekül illik a bárányhoz. A fűszereket egyenletesen dörzsöld be a húsba, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje.
Hagyd a húst a hűtőben legalább 6 órán át pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Minél tovább pácolod a húst, annál intenzívebb lesz az íze. Ha van rá időd, akár 24 óráig is pácolhatod.
Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.
A hőmérsékletet tartsd stabilan, hogy a hús egyenletesen süljön át. Használhatsz alma, cseresznye vagy hikorifát a füstöléshez.
Helyezd a báránycombot a füstölőrácsra, és füstöld 5-6 órán keresztül, amíg a külső kérge megszilárdul és a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.
A füstölési idő a hús méretétől és a füstölő hőmérsékletétől függően változhat. Használj húshőmérőt a pontos méréshez.
Spriccelj rá almaecetes vizet 1-2 óránként, hogy megőrizd a nedvességtartalmát és elősegítsd a kéreg kialakulását.
Az almaecetes víz segít megőrizni a hús nedvességtartalmát, és egyben ízesíti is.
Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.
A máz ízesítéséhez használhatsz különböző BBQ szószokat, ízlés szerint.
Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mázzal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 3-4 órára, amíg a belső hőmérséklet eléri a 90-93°C-ot.
A becsomagolás segít felgyorsítani a sütést, és megőrizni a hús nedvességtartalmát.
Vedd ki a báránycombot a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hús omlós és szaftos maradjon. Letakarhatod alufóliával, hogy melegen tartsd.
Szeleteld fel vékonyan, vagy szálakra szedve tálald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.
A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy még omlósabb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.