Füstölt BBQ báránylapocka tálalva

Füstölt BBQ Báránylapocka

A füstölt BBQ báránylapocka egy ínycsiklandó BBQ fogás, amely a bárányhús gazdag ízét kombinálja az amerikai füstölési technikákkal. A lassú füstölés során a hús omlós és szaftos lesz, míg a BBQ máz édes-füstös aromát ad hozzá. A bárányhús különösen népszerű a mediterrán és közel-keleti konyhákban, de az amerikai BBQ világában is egyre nagyobb figyelmet kap. A tölgy vagy cseresznyefa füstje tökéletesen kiemeli a bárány karakteres ízét, miközben a méz és a fűszerek harmonikus egyensúlyt teremtenek. Ez az étel tökéletes választás BBQ partikra, ünnepi vacsorákra vagy egy különleges családi összejövetelre. Ha autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag sült burgonyával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 6 óra
Teljes 6 óra 30 perc
890 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2000 g Báránylapocka
2 ek. Durva szemcséjű só
1 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
1 tk. Őrölt kömény
2 ek. Barna cukor
2 ek. Friss rozmaring (aprított)
1 ek. Friss kakukkfű (aprított)
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Almaecet
2 ek. Méz
250 ml BBQ szósz
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A báránylapockát mosd meg, töröld szárazra, majd távolítsd el a felesleges hártyákat és zsírrétegeket.

    A hártyák eltávolítása segít, hogy a fűszerek jobban átjárják a húst, és a zsír egy része leolvadjon a füstölés során.

    2

    Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot, őrölt köményt, rozmaringot és kakukkfüvet egy tálban, majd alaposan dörzsöld be vele a báránylapockát.

    A fűszereket alaposan dörzsöld be a húsba, hogy mindenhol egyenletesen befedje.

    3

    Hagyd a húst a hűtőben legalább 6 órán át pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A legjobb eredmény érdekében hagyd a húst akár egy éjszakán át is pácolódni a hűtőben.

    4

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A hőmérséklet pontos beállítása kulcsfontosságú a sikeres füstöléshez. Használj hőmérőt a pontos méréshez. A gyümölcsfa (pl. alma, cseresznye) enyhe, édeskés ízt kölcsönöz a húsnak, míg a hikory erőteljesebb, füstösebb ízt ad.

    5

    Helyezd a báránylapockát a füstölőrácsra, és füstöld 5-6 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A füstölés ideje függ a hús méretétől és a füstölő hőmérsékletétől. Használj húshőmérőt a belső hőmérséklet ellenőrzéséhez.

    6

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.

    A máz hozzájárul a hús ízének gazdagításához és szép, fényes felületet biztosít.

    7

    Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mázzal, majd füstöld további 1 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 90°C-ot.

    A mázat egyenletesen kend el a húson. A végső hőmérséklet elérése biztosítja, hogy a hús puha és omlós legyen.

    8

    Vedd ki a báránylapockát a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés elengedhetetlen, hogy a hús ne száradjon ki szeleteléskor. Fedd le alufóliával, hogy melegen tartsd.

    9

    Szeleteld fel vagy tépkedd szálakra, majd tálald grillezett zöldségekkel vagy sült burgonyával.

    A bárány lapocka szálaira tépkedve is nagyon finom. Kínálj mellé kedvenc BBQ szószodat.