FĂŒstölt BBQ bĂ©lszĂ­n chilis mĂĄzban tĂĄlalva

FĂŒstölt BBQ BĂ©lszĂ­n Chilis MĂĄzban

A fĂŒstölt BBQ bĂ©lszĂ­n chilis mĂĄzban egy igazĂĄn kĂŒlönleges fogĂĄs, amely a prĂ©mium marhahĂșs gazdag Ă­zĂ©t kombinĂĄlja a fĂŒstös, karamellizĂĄlt kĂ©reggel Ă©s a pikĂĄns chilis mĂĄzzal. A lassĂș fĂŒstölĂ©s Ă©s a vĂ©gsƑ grillezĂ©s tökĂ©letes textĂșrĂĄt Ă©s Ă­zvilĂĄgot eredmĂ©nyez. A bĂ©lszĂ­n a steak rajongĂłk egyik kedvence, mivel rendkĂ­vĂŒl omlĂłs Ă©s kevĂ©s zsiradĂ©kot tartalmaz. A tölgy vagy hickory fĂŒst kĂŒlönösen jĂłl kiemeli a marhahĂșs termĂ©szetes Ă­zĂ©t, mĂ­g a chilis BBQ mĂĄz Ă©des Ă©s csĂ­pƑs egyensĂșlyt teremt. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs BBQ partikra, kĂŒlönleges csalĂĄdi összejövetelekre vagy egy romantikus vacsorĂĄra. Ha igazĂĄn autentikus BBQ Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, tĂĄlald grillezett zöldsĂ©gekkel Ă©s egy adag krĂ©mes burgonyapĂŒrĂ©vel!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 1 óra 15 perc
Teljes 1 Ăłra 45 perc
790 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1000 g Marha bĂ©lszĂ­n
⭕ 1 ek. Durva szemcsĂ©jƱ sĂł
⭕ 1 ek. Fekete bors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 1 ek. Barna cukor
⭕ 2 ek. Worcestershire szósz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 150 ml BBQ szósz
⭕ 1 tk. Chili pehely
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 500 g FĂŒstölƑfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A bĂ©lszĂ­nt töröld szĂĄrazra papĂ­rtörlƑvel, majd hagyd szobahƑmĂ©rsĂ©kleten pihenni legalĂĄbb 30 percig.

    A szĂĄrazra törlĂ©s segĂ­t a fƱszerek jobb tapadĂĄsĂĄban, Ă©s a szobahƑmĂ©rsĂ©kletre hozĂĄs egyenletesebb sĂŒtĂ©st eredmĂ©nyez.

    2

    Keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt, barna cukrot Ă©s Ƒrölt kömĂ©nyt egy tĂĄlban, majd alaposan dörzsöld be a bĂ©lszĂ­nt ezzel a keverĂ©kkel.

    A fƱszereket alaposan dörzsöld bele a hĂșsba, hogy mindenhol egyenletesen befedje.

    3

    Locsold meg olívaolajjal, majd hagyd pihenni 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Az olĂ­vaolaj segĂ­t a fƱszereknek behatolni a hĂșsba, Ă©s megƑrzi annak nedvessĂ©gĂ©t.

    4

    MelegĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂ­ts elƑ fĂŒstölƑfĂĄt a kĂ­vĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A hƑmĂ©rsĂ©klet pontos beĂĄllĂ­tĂĄsa kulcsfontossĂĄgĂș a sikeres fĂŒstölĂ©shez. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a pontos mĂ©rĂ©shez. A bĂ©lszĂ­nhez jĂłl illik a cseresznye vagy almafa fĂŒstje.

    5

    Helyezd a bĂ©lszĂ­nt a fĂŒstölƑrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld 45-60 percig, amĂ­g a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri az 50-55°C-ot (medium rare).

    A fĂŒstölĂ©s ideje fĂŒgg a hĂșs vastagsĂĄgĂĄtĂłl Ă©s a fĂŒstölƑ hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©tƑl. HasznĂĄlj hĂșshƑmĂ©rƑt a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet ellenƑrzĂ©sĂ©hez. A 50-55°C medium rare sĂŒtĂ©si fokozatot jelent. Ha jobban ĂĄtsĂŒtve szereted, növeld a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet.

    6

    Keverd össze a BBQ szószt, mézet és a chili pelyhet egy kis tålban, majd kend meg a bélszínt a måzzal.

    A mĂĄz Ă©des-csĂ­pƑs Ă­zt ad a bĂ©lszĂ­nnek. Ha nem szereted a csĂ­pƑset, hagyd ki a chili pelyhet.

    7

    Tedd vissza a bĂ©lszĂ­nt a fĂŒstölƑbe tovĂĄbbi 15 percre, hogy a mĂĄz karamellizĂĄlĂłdjon.

    Figyelj, hogy a mĂĄz ne Ă©gjen meg. Ha szĂŒksĂ©ges, csökkentsd a hƑmĂ©rsĂ©kletet.

    8

    Vedd ki a bĂ©lszĂ­nt a fĂŒstölƑbƑl, Ă©s hagyd pihenni 10 percig.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a hĂșs szaftos maradjon.

    9

    Egy forrĂł grillrĂĄcson vagy serpenyƑben sĂŒsd le minden oldalĂĄt 1-2 percig, hogy szĂ©p kĂ©rget kapjon.

    A hirtelen sĂŒtĂ©s segĂ­t a hĂșs lezĂĄrĂĄsĂĄban Ă©s a szaftok megƑrzĂ©sĂ©ben. HasznĂĄlj magas hƑfokot Ă©s kevĂ©s zsiradĂ©kot.

    10

    Szeleteld fel vĂ©konyan, Ă©s tĂĄlald grillezett zöldsĂ©gekkel vagy sĂŒlt burgonyĂĄval.

    A bĂ©lszĂ­nt a rostokra merƑlegesen szeleteld, hogy omlĂłsabb legyen.