FĂŒstölt BBQ borjĂșcsĂŒlök tĂĄlalva

FĂŒstölt BBQ BorjĂșcsĂŒlök

A fĂŒstölt BBQ borjĂșcsĂŒlök egy kĂŒlönleges fogĂĄs, amely a borjĂșhĂșs termĂ©szetes zsengesĂ©gĂ©t ötvözi az amerikai BBQ technikĂĄkkal. A lassĂș fĂŒstölĂ©s rĂ©vĂ©n a borjĂșhĂșs omlĂłs Ă©s szaftos marad, miközben a BBQ mĂĄz Ă©des-fĂŒstös Ă­zt ad neki. A borjĂșhĂșs hagyomĂĄnyosan az eurĂłpai Ă©s mediterrĂĄn konyhĂĄk egyik kedvelt alapanyaga, de az amerikai BBQ vilĂĄgĂĄban is egyre nĂ©pszerƱbbĂ© vĂĄlik. A tölgy vagy cseresznyefa fĂŒstje kĂŒlönösen jĂłl kiemeli a borjĂș termĂ©szetes Ă­zĂ©t, mĂ­g a mĂ©z Ă©s a fĂŒstölt paprika egyedĂŒlĂĄllĂł kombinĂĄciĂłt alkot. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy autentikus BBQ partyra, csalĂĄdi grillezĂ©sre vagy akĂĄr egy ĂŒnnepi asztalra. Ha igazĂĄn autentikus BBQ Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, tĂĄlald grillezett zöldsĂ©gekkel Ă©s egy adag coleslaw salĂĄtĂĄval!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 9 óra
Teljes 9 Ăłra 30 perc
860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2500 g BorjĂșcsĂŒlök
⭕ 2 ek. Durva szemcsĂ©jƱ sĂł
⭕ 2 ek. Fekete bors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 2 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 2 ek. Barna cukor
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 3 ek. Worcestershire szósz
⭕ 2 ek. Almaecet
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 250 ml BBQ szósz
⭕ 1000 g FĂŒstölƑfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjĂșcsĂŒlköt mosd meg, töröld szĂĄrazra papĂ­rtörlƑvel, majd egy Ă©les kĂ©s segĂ­tsĂ©gĂ©vel tĂĄvolĂ­tsd el rĂłla a felesleges hĂĄrtyĂĄkat.

    A hĂĄrtyĂĄk eltĂĄvolĂ­tĂĄsa biztosĂ­tja, hogy a fƱszerek jobban behatoljanak a hĂșsba, Ă©s a vĂ©geredmĂ©ny omlĂłsabb legyen.

    2

    Keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt, barna cukrot Ă©s Ƒrölt kömĂ©nyt egy tĂĄlban, majd alaposan dörzsöld be a borjĂșcsĂŒlköt ezzel a keverĂ©kkel.

    A fƱszereket egyenletesen dörzsöld be a hĂșsba, ĂŒgyelve arra, hogy mindenhol befedje.

    3

    Hagyd a hĂșst a hƱtƑben legalĂĄbb 6 ĂłrĂĄn ĂĄt pihenni, hogy az Ă­zek jĂłl összeĂ©rjenek.

    MinĂ©l tovĂĄbb pĂĄcolod a hĂșst, annĂĄl intenzĂ­vebb lesz az Ă­ze. Ha van rĂĄ idƑd, akĂĄr 24 ĂłrĂĄig is pĂĄcolhatod.

    4

    MelegĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂ­ts elƑ fĂŒstölƑfĂĄt a kĂ­vĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A hƑmĂ©rsĂ©kletet tartsd stabilan, hogy a hĂșs egyenletesen sĂŒljön ĂĄt. HasznĂĄlhatsz alma, cseresznye vagy hikorifĂĄt a fĂŒstölĂ©shez.

    5

    Helyezd a borjĂșcsĂŒlköt a fĂŒstölƑrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld 5-6 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a kĂŒlsƑ kĂ©rge megszilĂĄrdul Ă©s a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 75°C-ot.

    A fĂŒstölĂ©si idƑ a hĂșs mĂ©retĂ©tƑl Ă©s a fĂŒstölƑ hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©tƑl fĂŒggƑen vĂĄltozhat. HasznĂĄlj hĂșshƑmĂ©rƑt a pontos mĂ©rĂ©shez.

    6

    Spriccelj rĂĄ almaecetes vizet 1-2 ĂłrĂĄnkĂ©nt, hogy megƑrizd a nedvessĂ©gtartalmĂĄt Ă©s elƑsegĂ­tsd a kĂ©reg kialakulĂĄsĂĄt.

    Az almaecetes vĂ­z segĂ­t megƑrizni a hĂșs nedvessĂ©gtartalmĂĄt, Ă©s egyben Ă­zesĂ­ti is.

    7

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tålban.

    A mĂĄz Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©hez hasznĂĄlhatsz kĂŒlönbözƑ BBQ szĂłszokat, Ă­zlĂ©s szerint.

    8

    Amikor a hĂșs elĂ©ri a 75°C-os belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet, kend meg a mĂĄzzal, majd csomagold be hentespapĂ­rba vagy alufĂłliĂĄba, Ă©s tedd vissza a fĂŒstölƑbe tovĂĄbbi 3-4 ĂłrĂĄra, amĂ­g a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet elĂ©ri a 90-93°C-ot.

    A becsomagolĂĄs segĂ­t felgyorsĂ­tani a sĂŒtĂ©st, Ă©s megƑrizni a hĂșs nedvessĂ©gtartalmĂĄt.

    9

    Vedd ki a borjĂșcsĂŒlköt a fĂŒstölƑbƑl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetĂ©s elengedhetetlen ahhoz, hogy a hĂșs omlĂłs Ă©s szaftos maradjon. Letakarhatod alufĂłliĂĄval, hogy melegen tartsd.

    10

    Szeleteld fel vékonyan, vagy szålakra szedve tålald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salåtåval.

    A hĂșst a rostokra merƑlegesen szeleteld, hogy mĂ©g omlĂłsabb legyen.