Füstölt BBQ borjúcsülök tálalva

Füstölt BBQ Borjúcsülök

A füstölt BBQ borjúcsülök egy különleges fogás, amely a borjúhús természetes zsengeségét ötvözi az amerikai BBQ technikákkal. A lassú füstölés révén a borjúhús omlós és szaftos marad, miközben a BBQ máz édes-füstös ízt ad neki. A borjúhús hagyományosan az európai és mediterrán konyhák egyik kedvelt alapanyaga, de az amerikai BBQ világában is egyre népszerűbbé válik. A tölgy vagy cseresznyefa füstje különösen jól kiemeli a borjú természetes ízét, míg a méz és a füstölt paprika egyedülálló kombinációt alkot. Ez az étel ideális választás egy autentikus BBQ partyra, családi grillezésre vagy akár egy ünnepi asztalra. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 9 óra
Teljes 9 óra 30 perc
860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2500 g Borjúcsülök
2 ek. Durva szemcséjű só
2 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
2 ek. Barna cukor
1 tk. Őrölt kömény
3 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Almaecet
2 ek. Méz
250 ml BBQ szósz
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúcsülköt mosd meg, töröld szárazra papírtörlővel, majd egy éles kés segítségével távolítsd el róla a felesleges hártyákat.

    A hártyák eltávolítása biztosítja, hogy a fűszerek jobban behatoljanak a húsba, és a végeredmény omlósabb legyen.

    2

    Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd alaposan dörzsöld be a borjúcsülköt ezzel a keverékkel.

    A fűszereket egyenletesen dörzsöld be a húsba, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje.

    3

    Hagyd a húst a hűtőben legalább 6 órán át pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Minél tovább pácolod a húst, annál intenzívebb lesz az íze. Ha van rá időd, akár 24 óráig is pácolhatod.

    4

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A hőmérsékletet tartsd stabilan, hogy a hús egyenletesen süljön át. Használhatsz alma, cseresznye vagy hikorifát a füstöléshez.

    5

    Helyezd a borjúcsülköt a füstölőrácsra, és füstöld 5-6 órán keresztül, amíg a külső kérge megszilárdul és a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A füstölési idő a hús méretétől és a füstölő hőmérsékletétől függően változhat. Használj húshőmérőt a pontos méréshez.

    6

    Spriccelj rá almaecetes vizet 1-2 óránként, hogy megőrizd a nedvességtartalmát és elősegítsd a kéreg kialakulását.

    Az almaecetes víz segít megőrizni a hús nedvességtartalmát, és egyben ízesíti is.

    7

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.

    A máz ízesítéséhez használhatsz különböző BBQ szószokat, ízlés szerint.

    8

    Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mázzal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 3-4 órára, amíg a belső hőmérséklet eléri a 90-93°C-ot.

    A becsomagolás segít felgyorsítani a sütést, és megőrizni a hús nedvességtartalmát.

    9

    Vedd ki a borjúcsülköt a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hús omlós és szaftos maradjon. Letakarhatod alufóliával, hogy melegen tartsd.

    10

    Szeleteld fel vékonyan, vagy szálakra szedve tálald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.

    A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy még omlósabb legyen.