A sertéshasaalját alaposan megtisztítjuk, és ha bőrös, éles késsel rácsosan beirdaljuk a bőrt, hogy a pác jobban beivódhasson.
A bőr beirdalása nem csak a pác bejutását segíti, hanem a füstölés során a zsír is jobban kiolvad, így ropogósabb lesz a bőr.
Egy tálban összekeverjük a sót, borsot, barna cukrot, fokhagymaport, füstölt paprikát és az őrölt babérlevelet. Ezzel az egyenletesen elosztott száraz páccal alaposan bedörzsöljük a szalonnát.
A fűszereket alaposan keverd össze, és ügyelj arra, hogy mindenhol egyenletesen befedje a szalonnát.
A bepácolt húst légmentesen zárható zacskóba vagy fedett edénybe tesszük, majd a hűtőben legalább 24 órán át érleljük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Minél tovább pácolod, annál intenzívebb lesz az íze. Akár 48 órát is pihentetheted a hűtőben.
A füstölőt 90-100°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy hosszú és egyenletes füstöt biztosítsunk.
A hőmérsékletet folyamatosan ellenőrizd, hogy ne legyen túl magas, mert a szalonna megéghet.
A bepácolt szalonnát a füstölő rácsára helyezzük, majd alacsony hőmérsékleten 4-5 órán keresztül füstöljük. Óránként ecsettel vékonyan megkenjük juharsziruppal, hogy enyhén karamellizálódjon és mélyebb ízt kapjon.
A juharszirup nem kötelező, de nagyon jól illik a füstölt szalonnához. Ha nincs juharszirupod, használhatsz mézet is.
Amikor a belső hőmérséklet eléri a 65-70°C-ot, a füstölést befejezzük, és a szalonnát egy rácson hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percig hűlni.
A belső hőmérsékletet maghőmérővel ellenőrizd. Fontos, hogy ne süsd túl a szalonnát, mert kiszáradhat.
A kész füstölt szalonnát hagyjuk teljesen kihűlni, majd vékony szeletekre vágva fogyaszthatjuk, vagy tovább érlelhetjük a hűtőben néhány napig az intenzívebb íz eléréséhez.
A teljesen kihűlt szalonnát könnyebb szeletelni. A hűtőben való érlelés tovább fokozza az ízeket.
Tálalhatjuk frissen pirított kenyérrel, tojással vagy akár sült ételek mellé. Kiváló választás grillezett hamburgerekhez és szendvicsekhez is.
A szalonnát tálalás előtt érdemes kissé lehűteni, így könnyebben szeletelhető és kevésbé törik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.