Füstölt BBQ marhahús barna cukros szósszal

Füstölt BBQ marhahús barna cukros szósszal

A marhahús füstölése az amerikai BBQ kultúra egyik legismertebb technikája, amely különösen népszerű Texasban és a déli államokban. A barna cukorral készült BBQ szósz édes és füstös harmóniát teremt, amely kiemeli a marhahús mély ízeit. A lassú sütési technika biztosítja, hogy a hús puha és omlós maradjon, miközben a füst rétegezi az ízvilágot. Ez az étel ideális választás nagyobb grillezésekhez, baráti összejövetelekhez vagy családi vacsorákhoz. A megfelelő füstölési technika és a hús pihentetése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a marhahús igazán szaftos és ízletes legyen.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 8 óra
Teljes 8 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2000 g Marhahús (pl. marhaszegy vagy marhalábszár)
15 g Durva szemű só
10 g Frissen őrölt fekete bors
5 g Pirospaprika
10 g Fokhagymapor
5 g Hagymapor
50 g Barna cukor
200 ml BBQ szósz
250 ml Almalé
500 g Faszén vagy fa a füstöléshez
50 g Vaj
30 ml Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst megtisztítjuk, majd egyenletesen bedörzsöljük a durva szemű sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymaporral, hagymaporral és barna cukorral. A barna cukor enyhe karamellizálódása kiemeli a hús természetes ízét.

    A fűszerek arányát a saját ízlésedhez igazíthatod. Ha szereted a pikáns ízeket, adj hozzá egy kevés chiliport is.

    2

    A bepácolt húst legalább 2 órán át pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha van időnk, egy egész éjszakán át is érlelhetjük a tökéletes eredmény érdekében.

    A hosszabb pácolási idő segít, hogy a hús még puhább és ízletesebb legyen.

    3

    A füstölőt 110°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy hosszú és egyenletes füstöt biztosítsunk.

    Fontos a stabil hőmérséklet a füstölés során. Használj digitális hőmérőt a pontos méréshez.

    4

    A marhahúst a füstölőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten 6-8 órán keresztül füstöljük. Óránként kevés almalevet permetezünk rá, hogy szaftos és ízletes maradjon.

    Az almalé helyett kipróbálhatsz más gyümölcsleveket vagy akár húslevest is a permetezéshez.

    5

    Amikor a hús eléri a 90-95°C belső hőmérsékletet, levesszük a füstölőről, majd alufóliába csomagolva legalább 30 percig pihentetjük, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés nagyon fontos, mert ezalatt a hús rostjai ellazulnak, és a szaftok egyenletesen eloszlanak benne.

    6

    Közben elkészítjük a barna cukros BBQ szószt: egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a barna cukrot és mézet, majd alacsony hőmérsékleten kevergetve karamellizáljuk. Hozzáadjuk a BBQ szószt, és további 5 percig főzzük.

    A karamellizálás során figyelj, hogy a cukor ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a szósz.

    7

    A pihentetett marhahúst felszeleteljük vagy szálaira szedjük, majd meglocsoljuk a barna cukros BBQ szósszal és azonnal tálaljuk.

    Tálalhatod burgonyapürével, sült krumplival vagy coleslaw salátával.