A marhahúst megtisztítjuk, majd egyenletesen bedörzsöljük a durva szemű sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymaporral, hagymaporral és barna cukorral. A barna cukor enyhe karamellizálódása kiemeli a hús természetes ízét.
A fűszerek arányát a saját ízlésedhez igazíthatod. Ha szereted a pikáns ízeket, adj hozzá egy kevés chiliport is.
A bepácolt húst legalább 2 órán át pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha van időnk, egy egész éjszakán át is érlelhetjük a tökéletes eredmény érdekében.
A hosszabb pácolási idő segít, hogy a hús még puhább és ízletesebb legyen.
A füstölőt 110°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy hosszú és egyenletes füstöt biztosítsunk.
Fontos a stabil hőmérséklet a füstölés során. Használj digitális hőmérőt a pontos méréshez.
A marhahúst a füstölőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten 6-8 órán keresztül füstöljük. Óránként kevés almalevet permetezünk rá, hogy szaftos és ízletes maradjon.
Az almalé helyett kipróbálhatsz más gyümölcsleveket vagy akár húslevest is a permetezéshez.
Amikor a hús eléri a 90-95°C belső hőmérsékletet, levesszük a füstölőről, majd alufóliába csomagolva legalább 30 percig pihentetjük, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés nagyon fontos, mert ezalatt a hús rostjai ellazulnak, és a szaftok egyenletesen eloszlanak benne.
Közben elkészítjük a barna cukros BBQ szószt: egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a barna cukrot és mézet, majd alacsony hőmérsékleten kevergetve karamellizáljuk. Hozzáadjuk a BBQ szószt, és további 5 percig főzzük.
A karamellizálás során figyelj, hogy a cukor ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a szósz.
A pihentetett marhahúst felszeleteljük vagy szálaira szedjük, majd meglocsoljuk a barna cukros BBQ szósszal és azonnal tálaljuk.
Tálalhatod burgonyapürével, sült krumplival vagy coleslaw salátával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.