FĂŒstölt BBQ marhanyak tĂĄlalva

FĂŒstölt BBQ Marhanyak

A fĂŒstölt BBQ marhanyak egy kĂŒlönleges fogĂĄs, amely a lassĂș sĂŒtĂ©s Ă©s a fĂŒstölt Ă­zek tökĂ©letes kombinĂĄciĂłja. A marhanyak szaftossĂĄga Ă©s textĂșrĂĄja kivĂĄlĂłan alkalmas hosszĂș fĂŒstölĂ©si idƑre, amely ĂĄltal az Ă­zek mĂ©lyen ĂĄtjĂĄrjĂĄk a hĂșst. A BBQ vilĂĄgĂĄban a marhanyak egyre nĂ©pszerƱbb, mivel a hosszĂș sĂŒtĂ©si idƑ alatt a kollagĂ©n Ă©s a zsiradĂ©k tökĂ©letesen kiolvad, Ă­gy az eredmĂ©ny egy hihetetlenĂŒl omlĂłs Ă©s Ă­zes hĂșs lesz. Az almafa vagy hickory fĂŒstje kĂŒlönösen jĂłl kiemeli a marhahĂșs karakteres Ă­zĂ©t, mĂ­g a mĂ©z Ă©s a BBQ mĂĄz Ă©des Ă©s fĂŒstös egyensĂșlyt teremt. Ez az Ă©tel ideĂĄlis BBQ partikra, csalĂĄdi grillezĂ©sekre vagy akĂĄr egy kĂŒlönleges hĂ©tvĂ©gi ebĂ©dre. Ha igazĂĄn autentikus BBQ Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, tĂĄlald frissen sĂŒlt zsemlĂ©vel Ă©s egy adag coleslaw salĂĄtĂĄval!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 10 óra
Teljes 10 Ăłra 30 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 3000 g Marhanyak
⭕ 2 ek. Durva szemcsĂ©jƱ sĂł
⭕ 2 ek. Fekete bors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 2 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 2 ek. Barna cukor
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 3 ek. Worcestershire szósz
⭕ 2 ek. Almaecet
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 250 ml BBQ szósz
⭕ 1000 g FĂŒstölƑfa (tölgy, hickory vagy almafa)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhanyakat töröld szĂĄrazra papĂ­rtörlƑvel, majd keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt, barna cukrot Ă©s Ƒrölt kömĂ©nyt egy tĂĄlban.

    A szĂĄraz pĂĄcban lĂ©vƑ barna cukor segĂ­t a kĂ©reg kialakĂ­tĂĄsĂĄban, de vigyĂĄzz, hogy ne Ă©gjen meg!

    2

    Dörzsöld be a hĂșst a fƱszerkeverĂ©kkel, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 6 ĂłrĂĄn ĂĄt, de lehetƑleg egy Ă©jszakĂĄn keresztĂŒl a hƱtƑben.

    A hosszabb pĂĄcolĂĄsi idƑ lehetƑvĂ© teszi, hogy a fƱszerek mĂ©lyebben behatoljanak a hĂșsba, Ă­gy intenzĂ­vebb lesz az Ă­ze.

    3

    MelegĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂ­ts elƑ fĂŒstölƑfĂĄt a kĂ­vĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A hƑmĂ©rsĂ©klet pontos beĂĄllĂ­tĂĄsa elengedhetetlen a sikeres fĂŒstölĂ©shez. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a hƑmĂ©rsĂ©klet ellenƑrzĂ©sĂ©re.

    4

    Helyezd a marhanyakat a fĂŒstölƑrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld 6-7 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a kĂŒlsƑ kĂ©rge megszilĂĄrdul Ă©s a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet elĂ©ri a 75°C-ot.

    A fĂŒstölĂ©si idƑ fĂŒgg a hĂșs vastagsĂĄgĂĄtĂłl Ă©s a fĂŒstölƑ hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©tƑl. Figyeld a hĂșs belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t!

    5

    Spriccelj rĂĄ almaecetes vizet 1-2 ĂłrĂĄnkĂ©nt, hogy megƑrizd a nedvessĂ©gtartalmĂĄt Ă©s elƑsegĂ­tsd a kĂ©reg kialakulĂĄsĂĄt.

    Az almaecetes vĂ­z segĂ­t abban, hogy a hĂșs ne szĂĄradjon ki a hosszĂș fĂŒstölĂ©si idƑ alatt.

    6

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tålban.

    Kóstold meg a måzat, és ízesítsd tovåbb a sajåt ízlésed szerint!

    7

    Amikor a hĂșs elĂ©ri a 75°C-os belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet, kend meg a mĂĄzzal, majd csomagold be hentespapĂ­rba vagy alufĂłliĂĄba, Ă©s tedd vissza a fĂŒstölƑbe tovĂĄbbi 3-4 ĂłrĂĄra, amĂ­g a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet elĂ©ri a 93-96°C-ot.

    A becsomagolĂĄs segĂ­t abban, hogy a hĂșs puhĂĄbb legyen, Ă©s a mĂĄz ne Ă©gjen meg.

    8

    Vedd ki a marhanyakat a fĂŒstölƑbƑl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 45 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetĂ©s elengedhetetlen ahhoz, hogy a hĂșs szaftos maradjon. Ne hagyd ki ezt a lĂ©pĂ©st!

    9

    Szeleteld vékonyan, és tålald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salåtåval.

    A marhanyak tökéletes szendvicsekhez vagy taco-hoz is.