Füstölt BBQ marhanyak tálalva

Füstölt BBQ Marhanyak

A füstölt BBQ marhanyak egy különleges fogás, amely a lassú sütés és a füstölt ízek tökéletes kombinációja. A marhanyak szaftossága és textúrája kiválóan alkalmas hosszú füstölési időre, amely által az ízek mélyen átjárják a húst. A BBQ világában a marhanyak egyre népszerűbb, mivel a hosszú sütési idő alatt a kollagén és a zsiradék tökéletesen kiolvad, így az eredmény egy hihetetlenül omlós és ízes hús lesz. Az almafa vagy hickory füstje különösen jól kiemeli a marhahús karakteres ízét, míg a méz és a BBQ máz édes és füstös egyensúlyt teremt. Ez az étel ideális BBQ partikra, családi grillezésekre vagy akár egy különleges hétvégi ebédre. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald frissen sült zsemlével és egy adag coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 óra
Teljes 10 óra 30 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
3000 g Marhanyak
2 ek. Durva szemcséjű só
2 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
2 ek. Barna cukor
1 tk. Őrölt kömény
3 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Almaecet
2 ek. Méz
250 ml BBQ szósz
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy almafa)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhanyakat töröld szárazra papírtörlővel, majd keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban.

    A száraz pácban lévő barna cukor segít a kéreg kialakításában, de vigyázz, hogy ne égjen meg!

    2

    Dörzsöld be a húst a fűszerkeverékkel, és hagyd pihenni legalább 6 órán át, de lehetőleg egy éjszakán keresztül a hűtőben.

    A hosszabb pácolási idő lehetővé teszi, hogy a fűszerek mélyebben behatoljanak a húsba, így intenzívebb lesz az íze.

    3

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A hőmérséklet pontos beállítása elengedhetetlen a sikeres füstöléshez. Használj hőmérőt a hőmérséklet ellenőrzésére.

    4

    Helyezd a marhanyakat a füstölőrácsra, és füstöld 6-7 órán keresztül, amíg a külső kérge megszilárdul és a belső hőmérséklet eléri a 75°C-ot.

    A füstölési idő függ a hús vastagságától és a füstölő hőmérsékletétől. Figyeld a hús belső hőmérsékletét!

    5

    Spriccelj rá almaecetes vizet 1-2 óránként, hogy megőrizd a nedvességtartalmát és elősegítsd a kéreg kialakulását.

    Az almaecetes víz segít abban, hogy a hús ne száradjon ki a hosszú füstölési idő alatt.

    6

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.

    Kóstold meg a mázat, és ízesítsd tovább a saját ízlésed szerint!

    7

    Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mázzal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 3-4 órára, amíg a belső hőmérséklet eléri a 93-96°C-ot.

    A becsomagolás segít abban, hogy a hús puhább legyen, és a máz ne égjen meg.

    8

    Vedd ki a marhanyakat a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 45 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hús szaftos maradjon. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    9

    Szeleteld vékonyan, és tálald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.

    A marhanyak tökéletes szendvicsekhez vagy taco-hoz is.