A marhapecsenyĂ©t hideg vĂzzel alaposan megmossuk, majd papĂrtörlĆvel leszĂĄrĂtjuk, hogy a fƱszerek jobban tapadjanak.
A hĂșs szĂĄrazra törlĂ©se azĂ©rt fontos, mert a nedves felĂŒleten a fƱszerek nem tapadnak meg olyan jĂłl.
Egy tĂĄlban összekeverjĂŒk a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt Ă©s barna cukrot. Alaposan bedörzsöljĂŒk a marhahĂșst ezzel a fƱszerkeverĂ©kkel.
A fƱszereket ĂzlĂ©s szerint variĂĄlhatod. Adhatsz hozzĂĄ pĂ©ldĂĄul chiliport, mustĂĄrmagot vagy koriandert is.
A bepĂĄcolt hĂșst letakarva a hƱtĆben pihentetjĂŒk legalĂĄbb 4 ĂłrĂĄn ĂĄt, de a legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben akĂĄr egy egĂ©sz Ă©jszakĂĄra is bent hagyhatjuk.
A hosszabb pĂĄcolĂĄsi idĆ alatt a hĂșs jobban ĂĄtveszi a fƱszerek ĂzĂ©t, Ă©s puhĂĄbb is lesz.
A fĂŒstölĆt 110°C-ra elĆmelegĂtjĂŒk. A faszenet vagy fĂĄt egyenletesen elosztjuk a fĂŒstölĆben, hogy hosszĂș Ă©s egyenletes fĂŒstölĂ©st biztosĂtsunk.
A stabil hĆmĂ©rsĂ©klet elengedhetetlen a jĂł eredmĂ©nyhez. HasznĂĄlj hĆmĂ©rĆt a fĂŒstölĆ hĆmĂ©rsĂ©kletĂ©nek ellenĆrzĂ©sĂ©re.
A marhapecsenyĂ©t a fĂŒstölĆ rĂĄcsĂĄra helyezzĂŒk, majd lassĂș tƱzön fĂŒstöljĂŒk 4-5 ĂłrĂĄn keresztĂŒl. ĂrĂĄnkĂ©nt ecsettel vĂ©konyan megkenjĂŒk almaecettel, hogy a hĂșs ne szĂĄradjon ki.
Az almaecet helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs folyadĂ©kot is, pĂ©ldĂĄul vizet, hĂșslevest vagy gyĂŒmölcslevet.
Amikor a belsĆ hĆmĂ©rsĂ©klet elĂ©ri az 55-60°C-ot (medium rare ĂĄllapothoz), a hĂșst BBQ szĂłsszal vĂ©konyan megkenjĂŒk, Ă©s tovĂĄbbi 20 percig sĂŒtjĂŒk, hogy a mĂĄz kissĂ© karamellizĂĄlĂłdjon.
A belsĆ hĆmĂ©rsĂ©kletet hĂșshĆmĂ©rĆvel ellenĆrizd. Ha ĂĄtsĂŒlt hĂșst szeretnĂ©l, sĂŒsd tovĂĄbb.
A kĂ©sz marhapecsenyĂ©t levesszĂŒk a fĂŒstölĆrĆl, Ă©s alufĂłliĂĄba csomagolva 15 percig pihentetjĂŒk, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetĂ©s nagyon fontos, mert ezalatt a hĂșs rostjai ellazulnak, Ă©s a szaftok egyenletesen eloszlanak benne, Ăgy a hĂșs szaftosabb lesz.
A pecsenyĂ©t vĂ©kony szeletekre vĂĄgjuk, majd friss salĂĄtĂĄval, sĂŒlt burgonyĂĄval vagy grillezett zöldsĂ©gekkel tĂĄlaljuk. Extra BBQ szĂłszt is kĂnĂĄlhatunk mellĂ©.
A marhapecsenyét tålalhatod hidegen is szendvicsben vagy salåtåban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.