FĂŒstölt BBQ marhapecsenye szaftos szeletekkel

FĂŒstölt BBQ marhapecsenye

A marhapecsenye lassĂș fĂŒstölĂ©se az egyik legjobb mĂłdja annak, hogy a hĂșs szaftos Ă©s Ă­zgazdag maradjon. Az amerikai BBQ kultĂșrĂĄban a marhahĂșs fĂŒstölĂ©se kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ, hiszen a megfelelƑ fƱszerezĂ©ssel Ă©s lassĂș sĂŒtĂ©ssel tökĂ©letes ĂĄllagot Ă©rhetĂŒnk el. A BBQ mĂĄz enyhĂ©n Ă©deskĂ©s, fĂŒstös Ă­zt ad a hĂșsnak, amely kivĂĄlĂłan harmonizĂĄl a grillezett köretekkel. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs csalĂĄdi vacsorĂĄkhoz, barĂĄti összejövetelekhez vagy akĂĄr egy ĂŒnnepi grillezĂ©shez is. A megfelelƑ pihentetĂ©s Ă©s szeletelĂ©s biztosĂ­tja, hogy a hĂșs minden falatja omlĂłs Ă©s szaftos maradjon.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 5 óra
Teljes 5 Ăłra 20 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2000 g Marhapecsenye
⭕ 20 g Durva szemƱ sĂł
⭕ 10 g Frissen Ƒrölt fekete bors
⭕ 10 g Fokhagymapor
⭕ 5 g FĂŒstölt paprika
⭕ 30 g Barna cukor
⭕ 150 ml BBQ szósz
⭕ 50 ml Almaecet
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 500 g FaszĂ©n vagy fa a fĂŒstölĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhapecsenyĂ©t hideg vĂ­zzel alaposan megmossuk, majd papĂ­rtörlƑvel leszĂĄrĂ­tjuk, hogy a fƱszerek jobban tapadjanak.

    A hĂșs szĂĄrazra törlĂ©se azĂ©rt fontos, mert a nedves felĂŒleten a fƱszerek nem tapadnak meg olyan jĂłl.

    2

    Egy tĂĄlban összekeverjĂŒk a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt Ă©s barna cukrot. Alaposan bedörzsöljĂŒk a marhahĂșst ezzel a fƱszerkeverĂ©kkel.

    A fƱszereket ízlés szerint variålhatod. Adhatsz hozzå példåul chiliport, mustårmagot vagy koriandert is.

    3

    A bepĂĄcolt hĂșst letakarva a hƱtƑben pihentetjĂŒk legalĂĄbb 4 ĂłrĂĄn ĂĄt, de a legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben akĂĄr egy egĂ©sz Ă©jszakĂĄra is bent hagyhatjuk.

    A hosszabb pĂĄcolĂĄsi idƑ alatt a hĂșs jobban ĂĄtveszi a fƱszerek Ă­zĂ©t, Ă©s puhĂĄbb is lesz.

    4

    A fĂŒstölƑt 110°C-ra elƑmelegĂ­tjĂŒk. A faszenet vagy fĂĄt egyenletesen elosztjuk a fĂŒstölƑben, hogy hosszĂș Ă©s egyenletes fĂŒstölĂ©st biztosĂ­tsunk.

    A stabil hƑmĂ©rsĂ©klet elengedhetetlen a jĂł eredmĂ©nyhez. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a fĂŒstölƑ hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©nek ellenƑrzĂ©sĂ©re.

    5

    A marhapecsenyĂ©t a fĂŒstölƑ rĂĄcsĂĄra helyezzĂŒk, majd lassĂș tƱzön fĂŒstöljĂŒk 4-5 ĂłrĂĄn keresztĂŒl. ÓrĂĄnkĂ©nt ecsettel vĂ©konyan megkenjĂŒk almaecettel, hogy a hĂșs ne szĂĄradjon ki.

    Az almaecet helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs folyadĂ©kot is, pĂ©ldĂĄul vizet, hĂșslevest vagy gyĂŒmölcslevet.

    6

    Amikor a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet elĂ©ri az 55-60°C-ot (medium rare ĂĄllapothoz), a hĂșst BBQ szĂłsszal vĂ©konyan megkenjĂŒk, Ă©s tovĂĄbbi 20 percig sĂŒtjĂŒk, hogy a mĂĄz kissĂ© karamellizĂĄlĂłdjon.

    A belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet hĂșshƑmĂ©rƑvel ellenƑrizd. Ha ĂĄtsĂŒlt hĂșst szeretnĂ©l, sĂŒsd tovĂĄbb.

    7

    A kĂ©sz marhapecsenyĂ©t levesszĂŒk a fĂŒstölƑrƑl, Ă©s alufĂłliĂĄba csomagolva 15 percig pihentetjĂŒk, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetĂ©s nagyon fontos, mert ezalatt a hĂșs rostjai ellazulnak, Ă©s a szaftok egyenletesen eloszlanak benne, Ă­gy a hĂșs szaftosabb lesz.

    8

    A pecsenyĂ©t vĂ©kony szeletekre vĂĄgjuk, majd friss salĂĄtĂĄval, sĂŒlt burgonyĂĄval vagy grillezett zöldsĂ©gekkel tĂĄlaljuk. Extra BBQ szĂłszt is kĂ­nĂĄlhatunk mellĂ©.

    A marhapecsenyét tålalhatod hidegen is szendvicsben vagy salåtåban.