FĂŒstölt BBQ oldalas bourbon szĂłsszal tĂĄlalva

FĂŒstölt BBQ Oldalas Bourbon SzĂłsszal

A fĂŒstölt BBQ oldalas bourbon szĂłsszal egy igazi amerikai BBQ klasszikus, amely az Ă©deskĂ©s-fĂŒstös Ă­zek tökĂ©letes harmĂłniĂĄjĂĄt nyĂșjtja. Az oldalas termĂ©szetes zsĂ­rtartalma Ă©s a hosszĂș sĂŒtĂ©si idƑ garantĂĄlja a szaftos Ă©s omlĂłs vĂ©geredmĂ©nyt. A bourbon whisky a dĂ©li BBQ hagyomĂĄnyok egyik elengedhetetlen alapanyaga, amely mĂ©lysĂ©get Ă©s gazdag Ă­zvilĂĄgot ad a szĂłsznak. A lassĂș fĂŒstölĂ©s Ă©s a hickory vagy tölgyfa fĂŒstje karakteres aromĂĄt kölcsönöz a hĂșsnak, amelyet a mĂ©zes BBQ mĂĄz mĂ©g ellenĂĄllhatatlanabbĂĄ tesz. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs BBQ partikra, csalĂĄdi grillezĂ©sekre vagy egy kĂŒlönleges hĂ©tvĂ©gi vacsorĂĄra. Ha igazĂĄn autentikus BBQ Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, tĂĄlald grillezett zöldsĂ©gekkel Ă©s egy adag coleslaw salĂĄtĂĄval!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 6 óra
Teljes 6 Ăłra 30 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2000 g SertĂ©soldalas
⭕ 2 ek. Durva szemcsĂ©jƱ sĂł
⭕ 2 ek. Fekete bors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 2 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 2 ek. Barna cukor
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 2 ek. Worcestershire szósz
⭕ 2 ek. Almaecet
⭕ 100 ml Bourbon whisky
⭕ 300 ml BBQ szósz
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 1000 g FĂŒstölƑfa (tölgy, hickory vagy almafa)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertésoldalast mosd meg, töröld szårazra, majd tåvolítsd el róla a hårtyåt egy éles kés segítségével.

    A hĂĄrtya eltĂĄvolĂ­tĂĄsa kulcsfontossĂĄgĂș, mert megakadĂĄlyozza a fƱszerek bejutĂĄsĂĄt Ă©s rĂĄgĂłs ĂĄllagot eredmĂ©nyez. Egy kanĂĄl nyelĂ©vel is fel tudod lazĂ­tani a hĂĄrtyĂĄt, hogy könnyebben megfogd Ă©s lehĂșzd.

    2

    Keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt, barna cukrot Ă©s Ƒrölt kömĂ©nyt egy tĂĄlban, majd alaposan dörzsöld be az oldalas mindkĂ©t oldalĂĄt ezzel a keverĂ©kkel.

    A fƱszereket Ă©rdemes egyenletesen eloszlatni, Ă©s alaposan beledörzsölni a hĂșsba, hogy mindenhol Ă­zletes legyen. Ne spĂłrolj a fƱszerekkel!

    3

    Hagyd a hĂșst a hƱtƑben legalĂĄbb 4 ĂłrĂĄn ĂĄt pihenni, de lehetƑleg egy Ă©jszakĂĄn keresztĂŒl, hogy az Ă­zek jĂłl összeĂ©rjenek.

    MinĂ©l tovĂĄbb pĂĄcolĂłdik a hĂșs, annĂĄl intenzĂ­vebb lesz az Ă­ze. Egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt a legjobb, de ha nincs idƑd, a 4 Ăłra is elegendƑ.

    4

    MelegĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂ­ts elƑ fĂŒstölƑfĂĄt a kĂ­vĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    Fontos a megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©klet tartĂĄsa, hogy a hĂșs ne szĂĄradjon ki. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a pontos beĂĄllĂ­tĂĄshoz. A fĂŒstölƑfa kivĂĄlasztĂĄsĂĄnĂĄl vedd figyelembe, hogy a gyĂŒmölcsfĂĄk (alma, cseresznye) Ă©deskĂ©sebb, mĂ­g a hikory erƑteljesebb, fĂŒstösebb Ă­zt ad.

    5

    Helyezd az oldalasokat a fĂŒstölƑrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld 4-5 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a kĂŒlsƑ kĂ©rge kialakul Ă©s a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 75°C-ot.

    A fĂŒstölĂ©s sorĂĄn figyelj a hƑmĂ©rsĂ©kletre Ă©s a fĂŒst mennyisĂ©gĂ©re. Ha tĂșl sok a fĂŒst, a hĂșs keserƱ lehet. A belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet hĂșshƑmĂ©rƑvel ellenƑrizd.

    6

    Eközben kĂ©szĂ­tsd el a bourbon szĂłszt: egy serpenyƑben forrald össze a bourbon whiskyt, a BBQ szĂłszt, a Worcestershire szĂłszt, az almaecetet Ă©s a mĂ©zet, majd fƑzd 5-10 percig, amĂ­g kissĂ© besƱrƱsödik.

    A szĂłsz sƱrƱsĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint szabĂĄlyozhatod. Ha tĂșl sƱrƱ, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet vagy whiskyt. Ha tĂșl hĂ­g, fƑzd tovĂĄbb.

    7

    Amikor az oldalas elĂ©rte a 75°C-os belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet, kend meg a bourbon szĂłsszal, majd csomagold be hentespapĂ­rba vagy alufĂłliĂĄba, Ă©s tedd vissza a fĂŒstölƑbe tovĂĄbbi 1-2 ĂłrĂĄra, amĂ­g a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 90-93°C-ot.

    A becsomagolĂĄs segĂ­t megƑrizni a hĂșs nedvessĂ©gtartalmĂĄt Ă©s felgyorsĂ­tja a puhulĂĄst. A hentespapĂ­r jobban szellƑzik, Ă­gy ropogĂłsabb kĂ©rget eredmĂ©nyez, mint az alufĂłlia.

    8

    Vedd ki az oldalasokat a fĂŒstölƑbƑl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 20 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetĂ©s elengedhetetlen, hogy a hĂșs ne szĂĄradjon ki a szeletelĂ©skor. Letakarhatod alufĂłliĂĄval, hogy melegen tartsd.

    9

    Szeleteld fel az oldalast a csontok mentén, és tålald extra bourbon szósszal, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salåtåval.

    A csontok mentĂ©n törtĂ©nƑ szeletelĂ©s biztosĂ­tja, hogy minden szelet tartalmazzon hĂșst Ă©s ropogĂłs kĂ©rget is.