A sertĂ©soldalast mosd meg, töröld szĂĄrazra, majd tĂĄvolĂtsd el rĂłla a hĂĄrtyĂĄt egy Ă©les kĂ©s segĂtsĂ©gĂ©vel.
A hĂĄrtya eltĂĄvolĂtĂĄsa kulcsfontossĂĄgĂș, mert megakadĂĄlyozza a fƱszerek bejutĂĄsĂĄt Ă©s rĂĄgĂłs ĂĄllagot eredmĂ©nyez. Egy kanĂĄl nyelĂ©vel is fel tudod lazĂtani a hĂĄrtyĂĄt, hogy könnyebben megfogd Ă©s lehĂșzd.
Keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt, barna cukrot Ă©s Ćrölt kömĂ©nyt egy tĂĄlban, majd alaposan dörzsöld be az oldalas mindkĂ©t oldalĂĄt ezzel a keverĂ©kkel.
A fƱszereket Ă©rdemes egyenletesen eloszlatni, Ă©s alaposan beledörzsölni a hĂșsba, hogy mindenhol Ăzletes legyen. Ne spĂłrolj a fƱszerekkel!
Hagyd a hĂșst a hƱtĆben legalĂĄbb 4 ĂłrĂĄn ĂĄt pihenni, de lehetĆleg egy Ă©jszakĂĄn keresztĂŒl, hogy az Ăzek jĂłl összeĂ©rjenek.
MinĂ©l tovĂĄbb pĂĄcolĂłdik a hĂșs, annĂĄl intenzĂvebb lesz az Ăze. Egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt a legjobb, de ha nincs idĆd, a 4 Ăłra is elegendĆ.
MelegĂtsd elĆ a fĂŒstölĆt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂts elĆ fĂŒstölĆfĂĄt a kĂvĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.
Fontos a megfelelĆ hĆmĂ©rsĂ©klet tartĂĄsa, hogy a hĂșs ne szĂĄradjon ki. HasznĂĄlj hĆmĂ©rĆt a pontos beĂĄllĂtĂĄshoz. A fĂŒstölĆfa kivĂĄlasztĂĄsĂĄnĂĄl vedd figyelembe, hogy a gyĂŒmölcsfĂĄk (alma, cseresznye) Ă©deskĂ©sebb, mĂg a hikory erĆteljesebb, fĂŒstösebb Ăzt ad.
Helyezd az oldalasokat a fĂŒstölĆrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld 4-5 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂg a kĂŒlsĆ kĂ©rge kialakul Ă©s a belsĆ hĆmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 75°C-ot.
A fĂŒstölĂ©s sorĂĄn figyelj a hĆmĂ©rsĂ©kletre Ă©s a fĂŒst mennyisĂ©gĂ©re. Ha tĂșl sok a fĂŒst, a hĂșs keserƱ lehet. A belsĆ hĆmĂ©rsĂ©kletet hĂșshĆmĂ©rĆvel ellenĆrizd.
Eközben kĂ©szĂtsd el a bourbon szĂłszt: egy serpenyĆben forrald össze a bourbon whiskyt, a BBQ szĂłszt, a Worcestershire szĂłszt, az almaecetet Ă©s a mĂ©zet, majd fĆzd 5-10 percig, amĂg kissĂ© besƱrƱsödik.
A szĂłsz sƱrƱsĂ©gĂ©t ĂzlĂ©s szerint szabĂĄlyozhatod. Ha tĂșl sƱrƱ, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet vagy whiskyt. Ha tĂșl hĂg, fĆzd tovĂĄbb.
Amikor az oldalas elĂ©rte a 75°C-os belsĆ hĆmĂ©rsĂ©kletet, kend meg a bourbon szĂłsszal, majd csomagold be hentespapĂrba vagy alufĂłliĂĄba, Ă©s tedd vissza a fĂŒstölĆbe tovĂĄbbi 1-2 ĂłrĂĄra, amĂg a belsĆ hĆmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 90-93°C-ot.
A becsomagolĂĄs segĂt megĆrizni a hĂșs nedvessĂ©gtartalmĂĄt Ă©s felgyorsĂtja a puhulĂĄst. A hentespapĂr jobban szellĆzik, Ăgy ropogĂłsabb kĂ©rget eredmĂ©nyez, mint az alufĂłlia.
Vedd ki az oldalasokat a fĂŒstölĆbĆl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 20 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetĂ©s elengedhetetlen, hogy a hĂșs ne szĂĄradjon ki a szeletelĂ©skor. Letakarhatod alufĂłliĂĄval, hogy melegen tartsd.
Szeleteld fel az oldalast a csontok mentén, és tålald extra bourbon szósszal, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salåtåval.
A csontok mentĂ©n törtĂ©nĆ szeletelĂ©s biztosĂtja, hogy minden szelet tartalmazzon hĂșst Ă©s ropogĂłs kĂ©rget is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.