A sertésoldalast mosd meg, töröld szárazra, majd távolítsd el róla a hártyát egy éles kés segítségével.
A hártya eltávolítása kulcsfontosságú, mert megakadályozza a fűszerek bejutását és rágós állagot eredményez. Egy kanál nyelével is fel tudod lazítani a hártyát, hogy könnyebben megfogd és lehúzd.
Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd alaposan dörzsöld be az oldalas mindkét oldalát ezzel a keverékkel.
A fűszereket érdemes egyenletesen eloszlatni, és alaposan beledörzsölni a húsba, hogy mindenhol ízletes legyen. Ne spórolj a fűszerekkel!
Hagyd a húst a hűtőben legalább 4 órán át pihenni, de lehetőleg egy éjszakán keresztül, hogy az ízek jól összeérjenek.
Minél tovább pácolódik a hús, annál intenzívebb lesz az íze. Egy éjszakán át a legjobb, de ha nincs időd, a 4 óra is elegendő.
Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.
Fontos a megfelelő hőmérséklet tartása, hogy a hús ne száradjon ki. Használj hőmérőt a pontos beállításhoz. A füstölőfa kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy a gyümölcsfák (alma, cseresznye) édeskésebb, míg a hikory erőteljesebb, füstösebb ízt ad.
Helyezd az oldalasokat a füstölőrácsra, és füstöld 4-5 órán keresztül, amíg a külső kérge kialakul és a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.
A füstölés során figyelj a hőmérsékletre és a füst mennyiségére. Ha túl sok a füst, a hús keserű lehet. A belső hőmérsékletet húshőmérővel ellenőrizd.
Eközben készítsd el a bourbon szószt: egy serpenyőben forrald össze a bourbon whiskyt, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt, az almaecetet és a mézet, majd főzd 5-10 percig, amíg kissé besűrűsödik.
A szósz sűrűségét ízlés szerint szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet vagy whiskyt. Ha túl híg, főzd tovább.
Amikor az oldalas elérte a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a bourbon szósszal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 1-2 órára, amíg a belső hőmérséklete eléri a 90-93°C-ot.
A becsomagolás segít megőrizni a hús nedvességtartalmát és felgyorsítja a puhulást. A hentespapír jobban szellőzik, így ropogósabb kérget eredményez, mint az alufólia.
Vedd ki az oldalasokat a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 20 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés elengedhetetlen, hogy a hús ne száradjon ki a szeleteléskor. Letakarhatod alufóliával, hogy melegen tartsd.
Szeleteld fel az oldalast a csontok mentén, és tálald extra bourbon szósszal, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.
A csontok mentén történő szeletelés biztosítja, hogy minden szelet tartalmazzon húst és ropogós kérget is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.