Füstölt BBQ oldalas bourbon szósszal tálalva

Füstölt BBQ Oldalas Bourbon Szósszal

A füstölt BBQ oldalas bourbon szósszal egy igazi amerikai BBQ klasszikus, amely az édeskés-füstös ízek tökéletes harmóniáját nyújtja. Az oldalas természetes zsírtartalma és a hosszú sütési idő garantálja a szaftos és omlós végeredményt. A bourbon whisky a déli BBQ hagyományok egyik elengedhetetlen alapanyaga, amely mélységet és gazdag ízvilágot ad a szósznak. A lassú füstölés és a hickory vagy tölgyfa füstje karakteres aromát kölcsönöz a húsnak, amelyet a mézes BBQ máz még ellenállhatatlanabbá tesz. Ez az étel tökéletes választás BBQ partikra, családi grillezésekre vagy egy különleges hétvégi vacsorára. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 6 óra
Teljes 6 óra 30 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2000 g Sertésoldalas
2 ek. Durva szemcséjű só
2 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
2 ek. Barna cukor
1 tk. Őrölt kömény
2 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Almaecet
100 ml Bourbon whisky
300 ml BBQ szósz
2 ek. Méz
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy almafa)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertésoldalast mosd meg, töröld szárazra, majd távolítsd el róla a hártyát egy éles kés segítségével.

    A hártya eltávolítása kulcsfontosságú, mert megakadályozza a fűszerek bejutását és rágós állagot eredményez. Egy kanál nyelével is fel tudod lazítani a hártyát, hogy könnyebben megfogd és lehúzd.

    2

    Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd alaposan dörzsöld be az oldalas mindkét oldalát ezzel a keverékkel.

    A fűszereket érdemes egyenletesen eloszlatni, és alaposan beledörzsölni a húsba, hogy mindenhol ízletes legyen. Ne spórolj a fűszerekkel!

    3

    Hagyd a húst a hűtőben legalább 4 órán át pihenni, de lehetőleg egy éjszakán keresztül, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Minél tovább pácolódik a hús, annál intenzívebb lesz az íze. Egy éjszakán át a legjobb, de ha nincs időd, a 4 óra is elegendő.

    4

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    Fontos a megfelelő hőmérséklet tartása, hogy a hús ne száradjon ki. Használj hőmérőt a pontos beállításhoz. A füstölőfa kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy a gyümölcsfák (alma, cseresznye) édeskésebb, míg a hikory erőteljesebb, füstösebb ízt ad.

    5

    Helyezd az oldalasokat a füstölőrácsra, és füstöld 4-5 órán keresztül, amíg a külső kérge kialakul és a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A füstölés során figyelj a hőmérsékletre és a füst mennyiségére. Ha túl sok a füst, a hús keserű lehet. A belső hőmérsékletet húshőmérővel ellenőrizd.

    6

    Eközben készítsd el a bourbon szószt: egy serpenyőben forrald össze a bourbon whiskyt, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt, az almaecetet és a mézet, majd főzd 5-10 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    A szósz sűrűségét ízlés szerint szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet vagy whiskyt. Ha túl híg, főzd tovább.

    7

    Amikor az oldalas elérte a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a bourbon szósszal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 1-2 órára, amíg a belső hőmérséklete eléri a 90-93°C-ot.

    A becsomagolás segít megőrizni a hús nedvességtartalmát és felgyorsítja a puhulást. A hentespapír jobban szellőzik, így ropogósabb kérget eredményez, mint az alufólia.

    8

    Vedd ki az oldalasokat a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 20 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés elengedhetetlen, hogy a hús ne száradjon ki a szeleteléskor. Letakarhatod alufóliával, hogy melegen tartsd.

    9

    Szeleteld fel az oldalast a csontok mentén, és tálald extra bourbon szósszal, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.

    A csontok mentén történő szeletelés biztosítja, hogy minden szelet tartalmazzon húst és ropogós kérget is.