Füstölt BBQ pulykamell tálalva

Füstölt BBQ Pulykamell

A füstölt BBQ pulykamell egy ízletes és egészséges alternatíva a klasszikus BBQ húsokhoz. A lassú füstölés révén a pulykahús omlós és szaftos marad, miközben a BBQ máz egyedi, édes-füstös ízt ad neki. A pulyka az amerikai BBQ világában egyre népszerűbb, mivel alacsonyabb zsírtartalmú, de mégis rendkívül ízletes húsféle. Az almafa vagy hickory füstje különösen jól kiemeli a pulyka természetes ízét, míg a méz és a füstölt paprika egyedülálló kombinációt alkot. Ez az étel ideális választás egy autentikus BBQ partyra, családi grillezésre vagy akár egy ünnepi asztalra. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 4 óra
Teljes 4 óra 30 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1500 g Pulykamell (egész, bőrös)
2 ek.
1 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
1 ek. Barna cukor
1 tk. Őrölt kömény
2 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Almaecet
2 ek. Méz
250 ml BBQ szósz
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy almafa)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A pulykamellet mosd meg, majd töröld szárazra papírtörlővel.

    A száraz felület elősegíti a fűszerek tapadását.

    2

    Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd alaposan dörzsöld be a pulykamellet ezzel a keverékkel.

    A fűszereket alaposan dörzsöld be a húsba, hogy mindenhol egyenletesen ízesített legyen.

    3

    Hagyd a húst a hűtőben legalább 4 órán keresztül pihenni, hogy az ízek jól átjárják.

    Ha van rá időd, hagyd a húst egy éjszakán át pácolódni a hűtőben, hogy még intenzívebb legyen az íze.

    4

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A pulykához jól passzol a gyümölcsfa (pl. alma, cseresznye) vagy a juhar füstje.

    5

    Helyezd a pulykamellet a füstölőrácsra, és füstöld 3-4 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 70°C-ot.

    A pulykamell könnyen kiszárad, ezért figyelj a belső hőmérsékletre és ne süsd túl. Használj húshőmérőt!

    6

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.

    A máz ízét ízlés szerint módosíthatod. Adhatsz hozzá például egy kevés chilit a pikánsabb ízért.

    7

    Amikor a hús eléri a 70°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mázzal, majd füstöld további 30-40 percig, amíg a belső hőmérséklet eléri a 75°C-ot.

    A máz felvitele után figyelj, hogy ne égjen meg a hús. Ha szükséges, csökkentsd a hőmérsékletet.

    8

    Vedd ki a pulykamellet a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 20 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak a húsban.

    A pihentetés elengedhetetlen, hogy a hús ne száradjon ki szeleteléskor.

    9

    Szeleteld fel vékonyan, és tálald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.

    A vékony szeletek könnyebben ráolvadnak a nyelvre, és jobban érvényesül a hús íze.