A sertésbordát megtisztítjuk, majd egyenletesen bedörzsöljük a durva szemű sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymaporral, hagymaporral és barna cukorral. Ez a száraz pác kiemeli a hús természetes ízét.
A bordáról érdemes eltávolítani a hártyát a csontok felől, mert az kemény marad és nehezíti a fogyasztást. Ezt egy kés segítségével könnyen megteheted.
A bepácolt húst legalább 2 órán át pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. A legjobb eredmény érdekében akár egy éjszakán át is érlelhetjük.
Minél tovább pácolódik a hús, annál intenzívebb lesz az íze.
A füstölőt 110°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy hosszú és egyenletes füstöt biztosítsunk.
A gyümölcsfa (pl. alma, cseresznye) vagy a hickory fa füstje jól illik a sertéshez.
A sertésbordát a füstölőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten 5-6 órán keresztül füstöljük. Óránként kevés almalevet permetezünk rá, hogy szaftos és ízletes maradjon.
Az almalé segít megőrizni a hús nedvességtartalmát és finom ízt ad.
A glazúr elkészítéséhez egy kis lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsuk illatosra. Öntsük hozzá a mézet és a BBQ szószt, majd alacsony lángon főzzük 3-5 percig, amíg sűrű állagú lesz.
A glazúrt kóstold meg és ízlés szerint állítsd be az édességét és a fokhagyma mennyiségét.
A füstölési idő vége felé, az utolsó 30 percben kenjük rá a fokhagymás glazúrt a sertésbordára, majd hagyjuk, hogy a füstölőben karamellizálódjon.
A glazúrt több rétegben is felviheted, hogy intenzívebb legyen az íze és szebb a színe.
Amikor a hús eléri a 90-95°C belső hőmérsékletet, levesszük a füstölőről, majd alufóliába csomagolva legalább 30 percig pihentetjük, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés segít megőrizni a hús szaftosságát.
A pihentetés után a sertésbordát szeleteljük és tálaljuk frissen készített BBQ szósszal vagy kedvenc körettel.
A bordát a csontok mentén szeleteld fel, így könnyebb lesz fogyasztani. A BBQ szósz íze legyen harmonikus a fokhagymás glazúrral.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.