Füstölt BBQ sertésborda fokhagymás glazúrral

Füstölt BBQ sertésborda fokhagymás glazúrral

A sertésborda füstölése a klasszikus amerikai BBQ egyik legnépszerűbb fogása. A lassú és alacsony hőmérsékleten történő sütés lehetővé teszi, hogy a hús szaftos maradjon, miközben a füst mély, karakteres ízt ad neki. A fokhagymás glazúr édes és sós harmóniája kiemeli a hús természetes zamatát. Ez az étel tökéletes választás szabadtéri grillezésekhez, baráti összejövetelekhez vagy családi vacsorákhoz. A helyesen végzett füstölés és a megfelelő pihentetési idő kulcsfontosságú ahhoz, hogy a sertésborda igazán omlós és ízletes legyen.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 6 óra
Teljes 6 óra 20 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2000 g Sertésborda
15 g Durva szemű só
10 g Frissen őrölt fekete bors
5 g Pirospaprika
10 g Fokhagymapor
5 g Hagymapor
20 g Barna cukor
150 ml BBQ szósz
250 ml Almalé
50 g Vaj
4 gerezd Fokhagyma (friss, aprított)
50 ml Méz
500 g Faszén vagy fa a füstöléshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertésbordát megtisztítjuk, majd egyenletesen bedörzsöljük a durva szemű sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymaporral, hagymaporral és barna cukorral. Ez a száraz pác kiemeli a hús természetes ízét.

    A bordáról érdemes eltávolítani a hártyát a csontok felől, mert az kemény marad és nehezíti a fogyasztást. Ezt egy kés segítségével könnyen megteheted.

    2

    A bepácolt húst legalább 2 órán át pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. A legjobb eredmény érdekében akár egy éjszakán át is érlelhetjük.

    Minél tovább pácolódik a hús, annál intenzívebb lesz az íze.

    3

    A füstölőt 110°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy hosszú és egyenletes füstöt biztosítsunk.

    A gyümölcsfa (pl. alma, cseresznye) vagy a hickory fa füstje jól illik a sertéshez.

    4

    A sertésbordát a füstölőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten 5-6 órán keresztül füstöljük. Óránként kevés almalevet permetezünk rá, hogy szaftos és ízletes maradjon.

    Az almalé segít megőrizni a hús nedvességtartalmát és finom ízt ad.

    5

    A glazúr elkészítéséhez egy kis lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsuk illatosra. Öntsük hozzá a mézet és a BBQ szószt, majd alacsony lángon főzzük 3-5 percig, amíg sűrű állagú lesz.

    A glazúrt kóstold meg és ízlés szerint állítsd be az édességét és a fokhagyma mennyiségét.

    6

    A füstölési idő vége felé, az utolsó 30 percben kenjük rá a fokhagymás glazúrt a sertésbordára, majd hagyjuk, hogy a füstölőben karamellizálódjon.

    A glazúrt több rétegben is felviheted, hogy intenzívebb legyen az íze és szebb a színe.

    7

    Amikor a hús eléri a 90-95°C belső hőmérsékletet, levesszük a füstölőről, majd alufóliába csomagolva legalább 30 percig pihentetjük, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés segít megőrizni a hús szaftosságát.

    8

    A pihentetés után a sertésbordát szeleteljük és tálaljuk frissen készített BBQ szósszal vagy kedvenc körettel.

    A bordát a csontok mentén szeleteld fel, így könnyebb lesz fogyasztani. A BBQ szósz íze legyen harmonikus a fokhagymás glazúrral.