A sertésdagadót mosd meg, töröld szárazra, majd egy éles kés segítségével vágd le a felesleges zsírréteget, ha szükséges.
A zsírréteg eltávolításánál figyelj, hogy ne vágd le teljesen, mert a zsír adja az ízét és a szaftosságát a húsnak. Hagyj rajta egy vékony réteget.
Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd alaposan dörzsöld be a dagadót ezzel a keverékkel.
A fűszereket alaposan keverd össze, és egyenletesen dörzsöld be a húsba, hogy mindenhol érvényesüljenek az ízek. Ne spórolj a fűszerekkel!
Hagyd a húst a hűtőben legalább 6 órán át pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ha van rá időd, hagyd a húst akár egy éjszakán át is pácolódni a hűtőben. Minél tovább pácolódik, annál intenzívebb lesz az íze.
Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.
A hőmérséklet pontos beállítása kulcsfontosságú a sikeres füstöléshez. Használj hőmérőt a hőmérséklet ellenőrzéséhez. A gyümölcsfa (pl. alma, cseresznye) enyhébb, a hikorifa erőteljesebb ízt ad.
Helyezd a sertésdagadót a füstölőrácsra, és füstöld 5-6 órán keresztül, amíg a külső kérge megszilárdul és a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.
A füstölés során figyelj a hőmérsékletre, és ne nyisd ki feleslegesen a füstölőt, hogy ne szökjön ki a hő. A belső hőmérsékletet húshőmérővel ellenőrizd.
Spriccelj rá almaecetes vizet 1-2 óránként, hogy megőrizd a nedvességtartalmát és elősegítsd a kéreg kialakulását.
Az almaecetes víz segít megőrizni a hús nedvességtartalmát és elősegíti a kéreg kialakulását. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.
Kóstold meg a mázat, és ízlés szerint állítsd be az arányokat. Ha édesebben szereted, adj hozzá több mézet.
Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mázzal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 3-4 órára, amíg a belső hőmérséklet eléri a 90-93°C-ot.
A becsomagolás segít megőrizni a hús nedvességtartalmát és felgyorsítja a folyamatot. Hentespapír használata ajánlott, mert az alufólia jobban párolja a húst.
Vedd ki a sertésdagadót a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés nagyon fontos, mert a hús rostjai ellazulnak, és a szaftok egyenletesen eloszlanak, így a hús szaftosabb lesz. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Szeleteld fel vékonyan, vagy szálakra szedve tálald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.
Ha szálakra szedve tálalod, használj két villát. A coleslaw saláta remekül ellensúlyozza a hús gazdag ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.