Füstölt BBQ sertésdagadó tálalva

Füstölt BBQ Sertésdagadó

A füstölt BBQ sertésdagadó egy klasszikus BBQ fogás, amely a sertéshús gazdag ízét ötvözi a füstös és karamellizált külső réteggel. A lassú sütés és a BBQ máz kombinációja egyedülálló ízvilágot eredményez. A BBQ világában a sertésdagadó egyre népszerűbb, mivel a hosszú sütési idő alatt a kollagén és a zsiradék kiolvad, így az eredmény egy hihetetlenül omlós és ízes hús lesz. Az almafa vagy hickory füstje különösen jól kiemeli a sertéshús karakteres ízét, míg a méz és a BBQ máz édes és füstös egyensúlyt teremt. Ez az étel ideális BBQ partikra, családi grillezésekre vagy akár egy különleges hétvégi ebédre. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald frissen sült zsemlével és egy adag coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 9 óra
Teljes 9 óra 30 perc
890 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2500 g Sertésdagadó
2 ek. Durva szemcséjű só
2 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
2 ek. Barna cukor
1 tk. Őrölt kömény
3 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Almaecet
2 ek. Méz
250 ml BBQ szósz
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy almafa)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertésdagadót mosd meg, töröld szárazra, majd egy éles kés segítségével vágd le a felesleges zsírréteget, ha szükséges.

    A zsírréteg eltávolításánál figyelj, hogy ne vágd le teljesen, mert a zsír adja az ízét és a szaftosságát a húsnak. Hagyj rajta egy vékony réteget.

    2

    Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd alaposan dörzsöld be a dagadót ezzel a keverékkel.

    A fűszereket alaposan keverd össze, és egyenletesen dörzsöld be a húsba, hogy mindenhol érvényesüljenek az ízek. Ne spórolj a fűszerekkel!

    3

    Hagyd a húst a hűtőben legalább 6 órán át pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha van rá időd, hagyd a húst akár egy éjszakán át is pácolódni a hűtőben. Minél tovább pácolódik, annál intenzívebb lesz az íze.

    4

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A hőmérséklet pontos beállítása kulcsfontosságú a sikeres füstöléshez. Használj hőmérőt a hőmérséklet ellenőrzéséhez. A gyümölcsfa (pl. alma, cseresznye) enyhébb, a hikorifa erőteljesebb ízt ad.

    5

    Helyezd a sertésdagadót a füstölőrácsra, és füstöld 5-6 órán keresztül, amíg a külső kérge megszilárdul és a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A füstölés során figyelj a hőmérsékletre, és ne nyisd ki feleslegesen a füstölőt, hogy ne szökjön ki a hő. A belső hőmérsékletet húshőmérővel ellenőrizd.

    6

    Spriccelj rá almaecetes vizet 1-2 óránként, hogy megőrizd a nedvességtartalmát és elősegítsd a kéreg kialakulását.

    Az almaecetes víz segít megőrizni a hús nedvességtartalmát és elősegíti a kéreg kialakulását. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    7

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.

    Kóstold meg a mázat, és ízlés szerint állítsd be az arányokat. Ha édesebben szereted, adj hozzá több mézet.

    8

    Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mázzal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 3-4 órára, amíg a belső hőmérséklet eléri a 90-93°C-ot.

    A becsomagolás segít megőrizni a hús nedvességtartalmát és felgyorsítja a folyamatot. Hentespapír használata ajánlott, mert az alufólia jobban párolja a húst.

    9

    Vedd ki a sertésdagadót a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés nagyon fontos, mert a hús rostjai ellazulnak, és a szaftok egyenletesen eloszlanak, így a hús szaftosabb lesz. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    10

    Szeleteld fel vékonyan, vagy szálakra szedve tálald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.

    Ha szálakra szedve tálalod, használj két villát. A coleslaw saláta remekül ellensúlyozza a hús gazdag ízét.