Füstölt BBQ sertéskaraj fokhagymás szósszal tálalva

Füstölt BBQ Sertéskaraj Fokhagymás Szósszal

A füstölt BBQ sertéskaraj fokhagymás szósszal egy igazán különleges fogás, amely a sertéshús gazdag ízét ötvözi az amerikai BBQ technikával és a fokhagymás mártás selymes textúrájával. A lassú füstölés révén a hús omlós és szaftos marad, miközben a fokhagymás szósz egy krémes, intenzív ízvilágot ad hozzá. A sertéskaraj hagyományosan az egyik legnépszerűbb húsrész a BBQ világában, mivel megfelelő elkészítéssel rendkívül ízletes és szaftos lesz. A tölgy vagy hickory füstje különösen jól kiemeli a sertéshús természetes ízét, míg a fokhagyma és tejszín kombinációja kellemesen krémessé teszi az ételt. Ez az étel ideális választás egy autentikus BBQ partyra, családi grillezésre vagy akár egy ünnepi asztalra. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag sült burgonyával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 4 óra
Teljes 4 óra 30 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1500 g Sertéskaraj (csontos vagy csont nélküli)
2 tk. Durva szemcséjű só
1 tk. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
1 tk. Őrölt kömény
1 ek. Barna cukor
2 ek. Olívaolaj
500 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)
2 ek. Vaj
5 gerezd Fokhagyma (aprított)
100 ml Tejszín
2 ek. Friss petrezselyem (aprított)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéskarajt töröld szárazra papírtörlővel, majd szórd meg sóval, borssal, fokhagymaporral, füstölt paprikával és őrölt köménnyel.

    A fűszereket alaposan dörzsöld be a húsba, hogy mindenhol egyenletesen fedje.

    2

    Locsold meg olívaolajjal, majd hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha van rá időd, hagyd a húst akár több órán át is pácolódni a hűtőben, hogy még intenzívebb ízeket kapj.

    3

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A hőmérséklet pontos betartása kulcsfontosságú a hús egyenletes átsüléséhez és a kiszáradás elkerüléséhez. Használj hőmérőt a füstölőben/grillen.

    4

    Helyezd a sertéskarajt a füstölőrácsra, és füstöld 3-4 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 70°C-ot.

    A füstölés során időnként ellenőrizd a hús belső hőmérsékletét egy húshőmérővel. Ha a hús túl gyorsan barnul, lazán takard le alufóliával.

    5

    Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg benne az aprított fokhagymát közepes lángon 2-3 percig.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserűvé válik. Amikor illatozni kezd, az a jó.

    6

    Öntsd hozzá a tejszínt, és keverd simára, majd főzd 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    Használj zsírosabb tejszínt (30% feletti), hogy a szósz krémesebb legyen.

    7

    Add hozzá az aprított petrezselymet, és keverd össze, majd vedd le a tűzről.

    A petrezselymet csak a végén add hozzá, hogy megőrizze a frissességét és az ízét.

    8

    Amikor a sertéskaraj elkészült, vedd ki a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 15 percig.

    A pihentetés során a húsrostok ellazulnak, így a hús szaftosabb marad. Takard le lazán alufóliával, hogy melegen tartsd.

    9

    Szeleteld fel a húst vékonyan, és locsold meg a fokhagymás szósszal, majd tálald grillezett zöldségekkel vagy sült burgonyával.

    A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy könnyebb legyen rágni.