A sertéskarajt töröld szárazra papírtörlővel, majd szórd meg sóval, borssal, fokhagymaporral, füstölt paprikával és őrölt köménnyel.
A fűszereket alaposan dörzsöld be a húsba, hogy mindenhol egyenletesen fedje.
Locsold meg olívaolajjal, majd hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ha van rá időd, hagyd a húst akár több órán át is pácolódni a hűtőben, hogy még intenzívebb ízeket kapj.
Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.
A hőmérséklet pontos betartása kulcsfontosságú a hús egyenletes átsüléséhez és a kiszáradás elkerüléséhez. Használj hőmérőt a füstölőben/grillen.
Helyezd a sertéskarajt a füstölőrácsra, és füstöld 3-4 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 70°C-ot.
A füstölés során időnként ellenőrizd a hús belső hőmérsékletét egy húshőmérővel. Ha a hús túl gyorsan barnul, lazán takard le alufóliával.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg benne az aprított fokhagymát közepes lángon 2-3 percig.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserűvé válik. Amikor illatozni kezd, az a jó.
Öntsd hozzá a tejszínt, és keverd simára, majd főzd 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik.
Használj zsírosabb tejszínt (30% feletti), hogy a szósz krémesebb legyen.
Add hozzá az aprított petrezselymet, és keverd össze, majd vedd le a tűzről.
A petrezselymet csak a végén add hozzá, hogy megőrizze a frissességét és az ízét.
Amikor a sertéskaraj elkészült, vedd ki a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 15 percig.
A pihentetés során a húsrostok ellazulnak, így a hús szaftosabb marad. Takard le lazán alufóliával, hogy melegen tartsd.
Szeleteld fel a húst vékonyan, és locsold meg a fokhagymás szósszal, majd tálald grillezett zöldségekkel vagy sült burgonyával.
A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy könnyebb legyen rágni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.