Füstölt BBQ sertéslapocka tálalva

Füstölt BBQ Sertéslapocka

A füstölt BBQ sertéslapocka egy klasszikus amerikai BBQ fogás, amely a lassú sütés és a füstölt ízek tökéletes kombinációját nyújtja. A sertéslapocka jól bírja a hosszú füstölési időt, így a hús omlós és szaftos marad, miközben az ízek mélyen átjárják. A BBQ világában a sertéslapocka az egyik legnépszerűbb húsrész, mivel a hosszú sütési idő alatt a kollagén és a zsiradék kiolvad, így az eredmény egy hihetetlenül omlós és ízes hús lesz. Az almafa vagy hickory füstje különösen jól kiemeli a sertéshús karakteres ízét, míg a méz és a BBQ máz édes és füstös egyensúlyt teremt. Ez az étel ideális BBQ partikra, családi grillezésekre vagy akár egy különleges hétvégi ebédre. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald frissen sült zsemlével és egy adag coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 óra
Teljes 10 óra 30 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
3000 g Sertéslapocka
2 ek. Durva szemcséjű só
2 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
2 ek. Barna cukor
1 tk. Őrölt kömény
3 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Almaecet
2 ek. Méz
250 ml BBQ szósz
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy almafa)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéslapockát töröld szárazra papírtörlővel, majd keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban.

    A szárazra törlés segít a fűszerek jobb megtapadásában.

    2

    Dörzsöld be a húst a fűszerkeverékkel, és hagyd pihenni legalább 6 órán át, de lehetőleg egy éjszakán keresztül a hűtőben.

    Minél tovább pácolódik a hús, annál intenzívebb lesz az íze. A hűtőben tárolás biztonságosabb.

    3

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A sertéslapockához jól illik a hickory vagy a tölgy füstölőfa.

    4

    Helyezd a sertéslapockát a füstölőrácsra, és füstöld 6-7 órán keresztül, amíg a külső kérge megszilárdul és a belső hőmérséklet eléri a 75°C-ot.

    A füstölés ideje függ a hús méretétől és a füstölő hőmérsékletétől. Használj húshőmérőt a pontos méréshez.

    5

    Spriccelj rá almaecetes vizet 1-2 óránként, hogy megőrizd a nedvességtartalmát és elősegítsd a kéreg kialakulását.

    Az almaecetes víz segít a hús nedvességtartalmának megőrzésében és egy finom, savanykás ízt ad a kéregnek.

    6

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.

    A máz ízét a saját ízlésednek megfelelően alakíthatod.

    7

    Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mázzal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 3-4 órára, amíg a belső hőmérséklet eléri a 93-96°C-ot.

    A becsomagolás segít a hús puhításában és a nedvesség megőrzésében. A hentespapír jobban szellőzik, mint az alufólia, így a kéreg nem ázik el annyira.

    8

    Vedd ki a sertéslapockát a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 45 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés elengedhetetlen a szaftos végeredményhez. Minél tovább pihenteted, annál jobb.

    9

    Szeleteld vékonyan, vagy szálakra szedve tálald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.

    A sertéslapocka akkor van kész, ha a hús könnyen szálakra szedhető.