Füstölt BBQ vaddisznó borda tálalva

Füstölt BBQ Vaddisznó Borda

A füstölt BBQ vaddisznó borda egy igazi különlegesség, amely a hagyományos amerikai barbecue és a vadételek intenzív ízvilágát ötvözi. A vaddisznóhús természetesen karakteresebb, mint a háziasított sertés, ezért a lassú füstölés és a fűszeres BBQ máz tökéletes harmóniát teremt benne. A vaddisznóhús régóta kedvelt a vadászok és a BBQ rajongók körében, mivel gazdag, telt íze van. A tölgy- vagy hickory füst különösen jól illik hozzá, mivel kiemeli a hús természetes ízeit, míg a mézes BBQ máz egy édeskés kontrasztot ad hozzá. Ez az étel ideális választás BBQ partikra, vadételek kedvelőinek vagy egy különleges családi összejövetelre. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 5 óra
Teljes 5 óra 30 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2000 g Vaddisznó borda
2 ek. Durva szemcséjű só
1 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
1 tk. Őrölt kömény
2 ek. Barna cukor
2 ek. Almaecet
2 ek. Olívaolaj
250 ml BBQ szósz
3 ek. Méz
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vaddisznó bordát mosd meg, töröld szárazra, majd távolítsd el a hártyát a csontos oldaláról egy éles késsel vagy papírtörlő segítségével.

    A hártya eltávolítása biztosítja, hogy a fűszerek jobban behatoljanak a húsba, és a borda omlósabb legyen. A papírtörlővel könnyebb megfogni a hártyát.

    2

    Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd dörzsöld be vele a húst alaposan.

    A barna cukor segít a borda karamellizálódásában, és édes-sós ízt kölcsönöz neki.

    3

    Locsold meg olívaolajjal, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha van rá időd, hagyd a bordát akár több órán át is pácolódni a hűtőben, hogy még intenzívebb ízeket kapj.

    4

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A hőmérséklet pontos betartása kulcsfontosságú a hús egyenletes átsüléséhez és a kiszáradás elkerüléséhez. Használj hőmérőt a füstölőben/grillen.

    5

    Helyezd a bordát a füstölőrácsra, és füstöld 4-5 órán keresztül, amíg a hús omlós lesz, és a belső hőmérséklete eléri a 85°C-ot.

    A füstölés során időnként ellenőrizd a hús belső hőmérsékletét egy húshőmérővel. Ha a hús túl gyorsan barnul, lazán takard le alufóliával.

    6

    Egy kis lábasban olvaszd meg a mézet, majd add hozzá a BBQ szószt és az almaecetet. Keverd össze, és közepes lángon főzd 5 percig, hogy a máz sűrűsödjön.

    A méz édes ízt és ragacsos állagot ad a máznak, az almaecet pedig kiegyensúlyozza az édességet.

    7

    Amikor a borda eléri a 80°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a BBQ-mázzal, majd füstöld további 30 percig, hogy a máz karamellizálódjon.

    A mázat egyenletesen kend fel a bordára, és figyelj, hogy ne égjen meg.

    8

    Vedd ki a bordát a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 15 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés során a húsrostok ellazulnak, így a hús szaftosabb marad. Takard le lazán alufóliával, hogy melegen tartsd.

    9

    Szeleteld fel a csontok mentén, és tálald grillezett zöldségekkel vagy friss coleslaw salátával.

    A bordát a csontok mentén könnyen fel tudod szeletelni egy éles késsel.