FĂŒstölt BBQ vaddisznĂł borda tĂĄlalva

FĂŒstölt BBQ VaddisznĂł Borda

A fĂŒstölt BBQ vaddisznĂł borda egy igazi kĂŒlönlegessĂ©g, amely a hagyomĂĄnyos amerikai barbecue Ă©s a vadĂ©telek intenzĂ­v Ă­zvilĂĄgĂĄt ötvözi. A vaddisznĂłhĂșs termĂ©szetesen karakteresebb, mint a hĂĄziasĂ­tott sertĂ©s, ezĂ©rt a lassĂș fĂŒstölĂ©s Ă©s a fƱszeres BBQ mĂĄz tökĂ©letes harmĂłniĂĄt teremt benne. A vaddisznĂłhĂșs rĂ©gĂłta kedvelt a vadĂĄszok Ă©s a BBQ rajongĂłk körĂ©ben, mivel gazdag, telt Ă­ze van. A tölgy- vagy hickory fĂŒst kĂŒlönösen jĂłl illik hozzĂĄ, mivel kiemeli a hĂșs termĂ©szetes Ă­zeit, mĂ­g a mĂ©zes BBQ mĂĄz egy Ă©deskĂ©s kontrasztot ad hozzĂĄ. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs BBQ partikra, vadĂ©telek kedvelƑinek vagy egy kĂŒlönleges csalĂĄdi összejövetelre. Ha igazĂĄn autentikus BBQ Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, tĂĄlald grillezett zöldsĂ©gekkel Ă©s egy adag coleslaw salĂĄtĂĄval!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 5 óra
Teljes 5 Ăłra 30 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2000 g Vaddisznó borda
⭕ 2 ek. Durva szemcsĂ©jƱ sĂł
⭕ 1 ek. Fekete bors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 2 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 2 ek. Barna cukor
⭕ 2 ek. Almaecet
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 250 ml BBQ szósz
⭕ 3 ek. MĂ©z
⭕ 1000 g FĂŒstölƑfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A vaddisznĂł bordĂĄt mosd meg, töröld szĂĄrazra, majd tĂĄvolĂ­tsd el a hĂĄrtyĂĄt a csontos oldalĂĄrĂłl egy Ă©les kĂ©ssel vagy papĂ­rtörlƑ segĂ­tsĂ©gĂ©vel.

    A hĂĄrtya eltĂĄvolĂ­tĂĄsa biztosĂ­tja, hogy a fƱszerek jobban behatoljanak a hĂșsba, Ă©s a borda omlĂłsabb legyen. A papĂ­rtörlƑvel könnyebb megfogni a hĂĄrtyĂĄt.

    2

    Keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt, barna cukrot Ă©s Ƒrölt kömĂ©nyt egy tĂĄlban, majd dörzsöld be vele a hĂșst alaposan.

    A barna cukor segít a borda karamellizålódåsåban, és édes-sós ízt kölcsönöz neki.

    3

    Locsold meg olívaolajjal, és hagyd pihenni legalåbb 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha van rĂĄ idƑd, hagyd a bordĂĄt akĂĄr több ĂłrĂĄn ĂĄt is pĂĄcolĂłdni a hƱtƑben, hogy mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zeket kapj.

    4

    MelegĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂ­ts elƑ fĂŒstölƑfĂĄt a kĂ­vĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A hƑmĂ©rsĂ©klet pontos betartĂĄsa kulcsfontossĂĄgĂș a hĂșs egyenletes ĂĄtsĂŒlĂ©sĂ©hez Ă©s a kiszĂĄradĂĄs elkerĂŒlĂ©sĂ©hez. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a fĂŒstölƑben/grillen.

    5

    Helyezd a bordĂĄt a fĂŒstölƑrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld 4-5 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a hĂșs omlĂłs lesz, Ă©s a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 85°C-ot.

    A fĂŒstölĂ©s sorĂĄn idƑnkĂ©nt ellenƑrizd a hĂșs belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t egy hĂșshƑmĂ©rƑvel. Ha a hĂșs tĂșl gyorsan barnul, lazĂĄn takard le alufĂłliĂĄval.

    6

    Egy kis lĂĄbasban olvaszd meg a mĂ©zet, majd add hozzĂĄ a BBQ szĂłszt Ă©s az almaecetet. Keverd össze, Ă©s közepes lĂĄngon fƑzd 5 percig, hogy a mĂĄz sƱrƱsödjön.

    A mĂ©z Ă©des Ă­zt Ă©s ragacsos ĂĄllagot ad a mĂĄznak, az almaecet pedig kiegyensĂșlyozza az Ă©dessĂ©get.

    7

    Amikor a borda elĂ©ri a 80°C-os belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet, kend meg a BBQ-mĂĄzzal, majd fĂŒstöld tovĂĄbbi 30 percig, hogy a mĂĄz karamellizĂĄlĂłdjon.

    A måzat egyenletesen kend fel a bordåra, és figyelj, hogy ne égjen meg.

    8

    Vedd ki a bordĂĄt a fĂŒstölƑbƑl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 15 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetĂ©s sorĂĄn a hĂșsrostok ellazulnak, Ă­gy a hĂșs szaftosabb marad. Takard le lazĂĄn alufĂłliĂĄval, hogy melegen tartsd.

    9

    Szeleteld fel a csontok mentén, és tålald grillezett zöldségekkel vagy friss coleslaw salåtåval.

    A bordåt a csontok mentén könnyen fel tudod szeletelni egy éles késsel.