Füstölt kolbász szeletekre vágva, friss kenyérrel és paprikával tálalva.

Füstölt kolbász

A Füstölt kolbász a magyar konyha egyik alapétele, amely a hagyományos módszerek szerint készült húsipari termékek közé tartozik. A füstölés folyamata adja meg a kolbásznak azt a különleges, füstös ízt, amelyet mindenki kedvel, és amely nélkülözhetetlen a magyar konyha sok ételében. A füstölt kolbász nemcsak önálló ételként, hanem egyéb ételek alapjaként is remekül szerepel.

A füstölt kolbász elkészítése igazi mesterség, és a különböző fűszerek és húsok kombinációja adja meg azt a gazdag, fűszeres ízvilágot, ami minden falatot különlegessé tesz. Az étel egyszerű, mégis rendkívül ízletes, és szinte minden étkezéshez jól illik – legyen szó reggeliről, vacsoráról vagy egy baráti összejövetelről.

Előkészület 2 óra
Elkészítés 2 nap
Teljes 2 nap 2 óra
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
1 kg Sertéshús (lapocka vagy comb)
200 g Sertés szalonna
5 gerezd Fokhagyma
3 ek. Pirospaprika
1 tk Őrölt kömény
2 tk Info
1 tk Bors
1 m Bél (sertésbél)
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A húst és a szalonnát felkockázzuk, majd húsdarálón ledaráljuk.

    A kolbász íze sokkal jobb lesz, ha a húst és a szalonnát nem túl finomra daráljuk, hanem hagyunk benne kisebb darabokat.

    2

    Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, a sót és a borsot.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk. A pirospaprika lehet csípős vagy édes, attól függően, hogy milyen ízű kolbászt szeretnénk.

    3

    A masszát alaposan összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet, amíg jól formázható állagot nem kapunk.

    A víz mennyiségére figyeljünk, ne legyen túl sok, mert akkor a kolbász túl lágy lesz. A masszának jól össze kell állnia, és könnyen formázhatónak kell lennie.

    4

    A sertésbelet langyos vízbe áztatjuk, majd a húsos masszával megtöltjük kolbásztöltő segítségével.

    A belet alaposan mossuk át, és ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta sérülés. A töltés során figyeljünk, hogy ne kerüljön levegő a kolbászba.

    5

    A kolbászokat kb. 30 cm-es darabokra formázzuk, és mindkét végén összekötjük.

    A kolbászokat ne töltsük túl szorosan, mert a füstölés során megrepedhetnek.

    6

    A kész kolbászokat hideg, füstölő helyiségben 24-48 órán keresztül füstöljük, amíg szép aranybarna színt kapnak.

    A füstöléshez használjunk keményfát, például bükköt vagy tölgyet. A füstölés hőmérséklete ne legyen túl magas, mert akkor a kolbász megfő.

    7

    A füstölt kolbászokat hűvös, száraz helyen tároljuk.

    A kolbászt felakaszthatjuk egy hűvös kamrába, vagy becsomagolhatjuk papírba és hűtőszekrényben tárolhatjuk.