A Füstölt kolbász a magyar konyha egyik alapétele, amely a hagyományos módszerek szerint készült húsipari termékek közé tartozik. A füstölés folyamata adja meg a kolbásznak azt a különleges, füstös ízt, amelyet mindenki kedvel, és amely nélkülözhetetlen a magyar konyha sok ételében. A füstölt kolbász nemcsak önálló ételként, hanem egyéb ételek alapjaként is remekül szerepel.
A füstölt kolbász elkészítése igazi mesterség, és a különböző fűszerek és húsok kombinációja adja meg azt a gazdag, fűszeres ízvilágot, ami minden falatot különlegessé tesz. Az étel egyszerű, mégis rendkívül ízletes, és szinte minden étkezéshez jól illik – legyen szó reggeliről, vacsoráról vagy egy baráti összejövetelről.
A húst és a szalonnát felkockázzuk, majd húsdarálón ledaráljuk.
A kolbász íze sokkal jobb lesz, ha a húst és a szalonnát nem túl finomra daráljuk, hanem hagyunk benne kisebb darabokat.
Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, a sót és a borsot.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk. A pirospaprika lehet csípős vagy édes, attól függően, hogy milyen ízű kolbászt szeretnénk.
A masszát alaposan összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet, amíg jól formázható állagot nem kapunk.
A víz mennyiségére figyeljünk, ne legyen túl sok, mert akkor a kolbász túl lágy lesz. A masszának jól össze kell állnia, és könnyen formázhatónak kell lennie.
A sertésbelet langyos vízbe áztatjuk, majd a húsos masszával megtöltjük kolbásztöltő segítségével.
A belet alaposan mossuk át, és ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta sérülés. A töltés során figyeljünk, hogy ne kerüljön levegő a kolbászba.
A kolbászokat kb. 30 cm-es darabokra formázzuk, és mindkét végén összekötjük.
A kolbászokat ne töltsük túl szorosan, mert a füstölés során megrepedhetnek.
A kész kolbászokat hideg, füstölő helyiségben 24-48 órán keresztül füstöljük, amíg szép aranybarna színt kapnak.
A füstöléshez használjunk keményfát, például bükköt vagy tölgyet. A füstölés hőmérséklete ne legyen túl magas, mert akkor a kolbász megfő.
A füstölt kolbászokat hűvös, száraz helyen tároljuk.
A kolbászt felakaszthatjuk egy hűvös kamrába, vagy becsomagolhatjuk papírba és hűtőszekrényben tárolhatjuk.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.