Langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kevés cukrot és egy evőkanál lisztet. Keverd el és pihentesd meleg helyen kb. 10 percig, amíg felfut. TIPP: A tej ne legyen melegebb 37 °C-nál, különben az élesztő elpusztulhat.
A cukor segíti az élesztő aktiválódását. Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha nincs friss élesztőd, használhatsz szárított élesztőt is, de azt közvetlenül a liszthez kell keverni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót és vaníliás cukrot. Ez képezi a tészta száraz alapját.
A sót ne közvetlenül az élesztővel érintkeztesd, mert gátolhatja a felfutását. Használj jó minőségű lisztet a legjobb eredmény érdekében.
Add hozzá az élesztős keveréket, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, közepesen lágy tésztává. TIPP: Ha túl ragad, ne adj rögtön lisztet, inkább várj 2-3 percet gyúrás közben – gyakran ekkor már kezelhető lesz.
A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a gluténszálak megfelelően kialakuljanak. Ha géppel gyúrod, rövidebb ideig tart.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, amíg duplájára nő. Közben készítsd elő a tölteléket.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a villany világít benne, vagy egy meleg radiátor közelében.
A füstölt mandulát aprítsd durvára, a marcipán masszát formázd hengerré. TIPP: A füstölt mandula intenzív ízt ad – nem érdemes túl apróra vágni, hogy roppanós maradjon.
Ha nincs füstölt mandulád, használhatsz sima mandulát is, de a füstölt íz különleges aromát ad a stollennek. A marcipánt lisztezett felületen könnyebb formázni.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra. Szórd rá a mandulát, majd helyezd a közepére a marcipánhengert.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen kiszakadhat.
Hajtsd hosszában félbe a tésztát úgy, hogy egyik oldala kissé fedje a másikat. Ez adja meg a jellegzetes stollen formát.
A hajtásnál figyelj, hogy ne legyen túl szoros, mert akkor a tészta nem tud rendesen megkelni a sütőben.
Tedd a stollent sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és pihentesd még 15 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen a sütőben.
Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje túl gyorsan pirul, fedd le sütőpapírral.
A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes figyelni a stollent. Ha hústűvel beleszúrsz, és tisztán jön ki, akkor megsült.
Hagyd langyosra hűlni, majd szitálj rá porcukrot. TIPP: Ha előtte megkened olvasztott vajjal, a porcukor jobban megtapad.
A porcukrot vastagon szórd meg, így szép hóhatást érhetsz el. A stollent légmentesen lezárva tárold, így tovább friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.