Füstölt mandulás Stollen szeletek tálalva

Füstölt mandulás Stollen

A Stollen története a középkori Németországig nyúlik vissza, ahol eredetileg böjti kenyérként szolgált, majd az évszázadok során gazdag, vajas süteménnyé alakult át. A drezdai stollen ma már hivatalos védjeggyel is rendelkezik. Ez a füstölt mandulás változat egy modern csavar a klasszikus recepten: a mandula füstös aromája különleges mélységet ad az édességnek, míg a marcipán belülről krémes kontrasztot nyújt. Ahogy sül, a mandula enyhén megpirul, és az egész lakást betölti a fűszeres, diós illat. Tökéletes választás azoknak, akik nemcsak édességre, hanem valami karakteresre vágynak az ünnepi asztalon. TIPP: Ha nincs füstölt mandulád, használj natúr mandulát és adj hozzá egy csipet füstölt paprikát vagy füstölt sót az íz eléréséhez!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
200 ml Langyos tej
100 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
100 g Füstölt mandula
120 g Marcipán massza
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kevés cukrot és egy evőkanál lisztet. Keverd el és pihentesd meleg helyen kb. 10 percig, amíg felfut. TIPP: A tej ne legyen melegebb 37 °C-nál, különben az élesztő elpusztulhat.

    A cukor segíti az élesztő aktiválódását. Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha nincs friss élesztőd, használhatsz szárított élesztőt is, de azt közvetlenül a liszthez kell keverni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót és vaníliás cukrot. Ez képezi a tészta száraz alapját.

    A sót ne közvetlenül az élesztővel érintkeztesd, mert gátolhatja a felfutását. Használj jó minőségű lisztet a legjobb eredmény érdekében.

    3

    Add hozzá az élesztős keveréket, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, közepesen lágy tésztává. TIPP: Ha túl ragad, ne adj rögtön lisztet, inkább várj 2-3 percet gyúrás közben – gyakran ekkor már kezelhető lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a gluténszálak megfelelően kialakuljanak. Ha géppel gyúrod, rövidebb ideig tart.

    4

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, amíg duplájára nő. Közben készítsd elő a tölteléket.

    A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a villany világít benne, vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    A füstölt mandulát aprítsd durvára, a marcipán masszát formázd hengerré. TIPP: A füstölt mandula intenzív ízt ad – nem érdemes túl apróra vágni, hogy roppanós maradjon.

    Ha nincs füstölt mandulád, használhatsz sima mandulát is, de a füstölt íz különleges aromát ad a stollennek. A marcipánt lisztezett felületen könnyebb formázni.

    6

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra. Szórd rá a mandulát, majd helyezd a közepére a marcipánhengert.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen kiszakadhat.

    7

    Hajtsd hosszában félbe a tésztát úgy, hogy egyik oldala kissé fedje a másikat. Ez adja meg a jellegzetes stollen formát.

    A hajtásnál figyelj, hogy ne legyen túl szoros, mert akkor a tészta nem tud rendesen megkelni a sütőben.

    8

    Tedd a stollent sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és pihentesd még 15 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

    A pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen a sütőben.

    9

    Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje túl gyorsan pirul, fedd le sütőpapírral.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes figyelni a stollent. Ha hústűvel beleszúrsz, és tisztán jön ki, akkor megsült.

    10

    Hagyd langyosra hűlni, majd szitálj rá porcukrot. TIPP: Ha előtte megkened olvasztott vajjal, a porcukor jobban megtapad.

    A porcukrot vastagon szórd meg, így szép hóhatást érhetsz el. A stollent légmentesen lezárva tárold, így tovább friss marad.