Füstölt marhaszegy texasi stílusban tálalva

Füstölt Marhaszegy Texasi Stílusban

A texasi stílusú füstölt marhaszegy az egyik legikonikusabb BBQ fogás, amely az USA déli államaiban, különösen Texasban vált híressé. Az igazi texasi szegy lényege a hosszú, alacsony hőfokon történő füstölés, amely tökéletesen omlós és szaftos állagot eredményez. A BBQ mesterek szerint a legfontosabb titok a hús fűszerezése és a megfelelő füstölési technika. A só és bors egyszerű kombinációja kiemeli a marhaszegy természetes ízét, míg a lassú sütés és a tölgy-, hickory- vagy mesquite-füst egyedi, karakteres BBQ ízt ad neki. Ez az étel tökéletes választás nagyobb társaságoknak, BBQ partikra vagy akár egy családi hétvégi grillezéshez. Ha igazán autentikus texasi BBQ élményre vágysz, tálald friss kenyérrel, coleslaw salátával és egy nagy adag BBQ babbal!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 óra
Teljes 15 óra 30 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
4000 g Marhaszegy (brisket)
2 ek. Durva szemcséjű só
2 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
1 tk. Füstölt paprika
1 ek. Barnacukor
2 ek. Almaecet
2 ek. Mustár
1000 g Faszén vagy füstölőfa (tölgy, hickory vagy mesquite)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhaszegyet tisztítsd meg a felesleges zsírtól, de hagyj rajta egy vékony réteget, hogy a hús szaftos maradjon.

    A zsírréteg vastagsága kb. 0,5-1 cm legyen. Ez megvédi a húst a kiszáradástól a hosszú füstölés során.

    2

    Keverd össze a sót, fekete borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát és barnacukrot egy tálban. Kend be a szegyet vékonyan mustárral, majd alaposan dörzsöld be a fűszerkeverékkel.

    A mustár segít a fűszereknek megtapadni a húson. Használj sárga mustárt, ami nem befolyásolja jelentősen az ízt.

    3

    Melegítsd elő a füstölőt vagy grillt 110-120°C-ra, és készíts elő faszenet vagy füstölőfát a megfelelő füstös aroma érdekében.

    A hőmérséklet pontos tartása kulcsfontosságú a tökéletes eredményhez. Használj hőmérőt a füstölőben, és figyelj oda a légáramlásra.

    4

    Helyezd a marhaszegyet a füstölőrácsra, és füstöld 6-8 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A füstölés időtartama a hús méretétől és vastagságától függ. Fontos a belső hőmérsékletet figyelni.

    5

    Spriccelj rá almaecetes vizet óránként, hogy megőrizd a nedvességtartalmát és elősegítsd a kéreg kialakulását.

    Az almaecetes víz segít megőrizni a hús nedvességét és egy szép, ropogós kéreg kialakulását.

    6

    Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, majd helyezd vissza a füstölőbe további 4-6 órára, amíg a belső hőmérséklet eléri a 93-96°C-ot.

    A becsomagolás segít a húsnak puhábbá válni és megakadályozza a kiszáradást. A hentespapír jobban lélegzik, mint az alufólia, így kevésbé lesz párolt a hús.

    7

    Vedd ki a marhaszegyet a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 1 órán át, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés elengedhetetlen a szaftos végeredményhez. Ha van rá időd, hagyd a húst akár 2-3 órát is pihenni hűtőtáskában, törölközők közé csomagolva.

    8

    Szeleteld vékonyan, és tálald friss kenyérrel, savanyúsággal vagy klasszikus texasi köretekkel, például babbal vagy coleslaw salátával.

    A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy a szeletek omlósak legyenek.