A marhaszegyet tisztítsd meg a felesleges zsírtól, de hagyj rajta egy vékony réteget, hogy a hús szaftos maradjon.
A zsírréteg vastagsága kb. 0,5-1 cm legyen. Ez megvédi a húst a kiszáradástól a hosszú füstölés során.
Keverd össze a sót, fekete borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát és barnacukrot egy tálban. Kend be a szegyet vékonyan mustárral, majd alaposan dörzsöld be a fűszerkeverékkel.
A mustár segít a fűszereknek megtapadni a húson. Használj sárga mustárt, ami nem befolyásolja jelentősen az ízt.
Melegítsd elő a füstölőt vagy grillt 110-120°C-ra, és készíts elő faszenet vagy füstölőfát a megfelelő füstös aroma érdekében.
A hőmérséklet pontos tartása kulcsfontosságú a tökéletes eredményhez. Használj hőmérőt a füstölőben, és figyelj oda a légáramlásra.
Helyezd a marhaszegyet a füstölőrácsra, és füstöld 6-8 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.
A füstölés időtartama a hús méretétől és vastagságától függ. Fontos a belső hőmérsékletet figyelni.
Spriccelj rá almaecetes vizet óránként, hogy megőrizd a nedvességtartalmát és elősegítsd a kéreg kialakulását.
Az almaecetes víz segít megőrizni a hús nedvességét és egy szép, ropogós kéreg kialakulását.
Amikor a hús eléri a 75°C-os belső hőmérsékletet, csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, majd helyezd vissza a füstölőbe további 4-6 órára, amíg a belső hőmérséklet eléri a 93-96°C-ot.
A becsomagolás segít a húsnak puhábbá válni és megakadályozza a kiszáradást. A hentespapír jobban lélegzik, mint az alufólia, így kevésbé lesz párolt a hús.
Vedd ki a marhaszegyet a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 1 órán át, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés elengedhetetlen a szaftos végeredményhez. Ha van rá időd, hagyd a húst akár 2-3 órát is pihenni hűtőtáskában, törölközők közé csomagolva.
Szeleteld vékonyan, és tálald friss kenyérrel, savanyúsággal vagy klasszikus texasi köretekkel, például babbal vagy coleslaw salátával.
A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy a szeletek omlósak legyenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.