Füstölt paprikás tejszínes vörösboros mártás tálalva

Füstölt paprikás tejszínes vörösboros mártás

A füstölt paprikás tejszínes vörösboros mártás egy gazdag és mély ízvilágú mártás, amely tökéletesen illik sült húsokhoz, steakekhez és pörköltekhez. A vörösbor mélységet és karaktert ad az ízeknek, míg a füstölt paprika különleges aromát kölcsönöz a mártásnak. A tejszín pedig lágyítja és krémessé teszi az állagot, így az étel tökéletes egyensúlyt kap az édes, füstös és savanykás ízek között. Ha egy igazán különleges, mégis egyszerűen elkészíthető mártást keresel, akkor ez a recept tökéletes választás lesz!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
20 g Vaj
10 ml Olívaolaj
1 tk. Füstölt paprika
100 ml Vörösbor
150 ml Tejszín
200 ml Marhahús alaplé
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát nagyon finomra, hogy könnyen beleolvadjon a mártásba.

    A finomra aprított hagyma és fokhagyma egyenletesebben oszlik el a mártásban, így intenzívebb ízt biztosít.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd fel a vajat az olívaolajjal, majd add hozzá a hagymát és párold üvegesre közepes hőfokon.

    Az olívaolaj megakadályozza, hogy a vaj megégjen, és kellemes ízt ad a mártásnak. A hagymát addig párold, amíg puha és áttetsző nem lesz.

    3

    Add hozzá a fokhagymát és a füstölt paprikát, majd keverd össze alaposan, és pirítsd még 1 percig, hogy az ízek felerősödjenek.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt kap. A füstölt paprika íze intenzív, ezért kóstold meg a mártást, és szükség esetén adj hozzá többet.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, majd forrald fel, és főzd addig, amíg a bor mennyisége a felére csökken, hogy koncentráltabb ízt kapj.

    Használj jó minőségű, száraz vörösbort a legjobb ízélmény érdekében. A redukálás során az alkohol elpárolog, és a bor íze koncentrálódik.

    5

    Add hozzá a marhahús alaplevet, majd lassú tűzön főzd további 10 percig, hogy a mártás ízei összeérjenek.

    A marhahús alaplé mélyebb, gazdagabb ízt ad a mártásnak. Ha nincs kéznél, használhatsz zöldség alaplevet is.

    6

    Öntsd hozzá a tejszínt, és folyamatos keverés mellett főzd további 5 percig, amíg a mártás besűrűsödik.

    A tejszín lágyítja és krémesebbé teszi a mártást. Ne forrald a tejszínt, mert szétválhat.

    7

    Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint, majd keverd át alaposan.

    Kóstold meg a mártást, és ízesítsd a saját ízlésed szerint. A só kiemeli az ízeket, a bors pedig pikánsabbá teszi.

    8

    Szűrd át a mártást egy finom szűrőn, hogy még selymesebb állagot kapj, majd tálald frissen sült húsok mellé.

    A szűrés eltávolítja a hagymadarabokat és a fokhagymát, így a mártás simább és elegánsabb lesz.