Füstölt sertéstarja édes-chilis mázzal tálalva

Füstölt Sertéstarja Édes-Chilis Mázzal

A füstölt sertéstarja az egyik legkedveltebb BBQ fogás, amely a szaftos hús és a füstös aroma tökéletes kombinációját kínálja. Az édes-chilis máz extra mélységet és kiegyensúlyozott ízt ad a húsnak, amely így még gazdagabbá válik. A sertéstarja az amerikai BBQ világában különösen népszerű, mert jól bírja a lassú sütést és füstölést, amely által a hús omlós és szaftos marad. Az almafa vagy hickory füstje különösen jól kiemeli a sertéshús természetes ízét, míg a méz és a chili párosítása egyedi édes-fűszeres karaktert ad az ételnek. Ez az étel tökéletes választás BBQ partikra, családi grillezésekre vagy akár egy különleges hétvégi vacsorára. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 9 óra
Teljes 9 óra 30 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2000 g Sertéstarja (egész darab)
2 ek.
1 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
2 ek. Barna cukor
1 tk. Őrölt kömény
2 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Almaecet
1000 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy almafa)
1 tk. Chilipehely
3 ek. Méz
250 ml BBQ szósz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéstarját töröld szárazra papírtörlővel, majd keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban.

    A szárazra törlés segít a fűszereknek jobban megtapadni.

    2

    Dörzsöld be a húst a száraz fűszerkeverékkel, és hagyd pihenni legalább 1 órán át, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha van rá időd, hagyd a húst akár egy éjszakát is a hűtőben pácolódni.

    3

    Melegítsd elő a füstölőt vagy grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a megfelelő füstös aroma érdekében.

    Az indirekt hő nagyon fontos a sertéstarja füstöléséhez, hogy ne égjen meg.

    4

    Helyezd a sertéstarját a füstölőrácsra, és füstöld 5-6 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A füstölés időtartama a hús méretétől függően változhat.

    5

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a chili pelyhet, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tálban.

    Kóstold meg a mázat, és ízlés szerint állítsd be az édes és a csípős ízek arányát.

    6

    Amikor a hús eléri a 75°C-ot, kend meg a mázzal, majd csomagold be hentespapírba vagy alufóliába, és tedd vissza a füstölőbe további 2-3 órára, amíg a belső hőmérséklete eléri a 93-96°C-ot.

    A máz felvitele után a becsomagolás megakadályozza, hogy a máz megégjen.

    7

    Vedd ki a sertéstarját a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés alatt a hús sokkal szaftosabb lesz.

    8

    Szeleteld vékonyan, és tálald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy coleslaw salátával.

    A húst a rostokra merőlegesen szeleteld.