Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A tészta akkor jó, ha elválik a tál falától.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A tésztát teheted a radiátor közelébe vagy a sütőbe, ha az alacsony hőfokon van.
A füstölt sonkát vágd apró kockákra, a mozzarellát reszeld le, és a fokhagymát aprítsd fel.
A sonka helyett használhatsz más felvágottat is.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a paradicsomszószt, a bazsalikomot, az oregánót és a fekete borsot. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A paradicsomszósz helyett használhatsz pizzaszószt is.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd.
A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomos szószból, majd helyezd rá a füstölt sonkát, a reszelt mozzarellát és szórd meg parmezánnal.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket kend meg egy kevés vízzel vagy tojással, hogy jobban összetapadjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kevés olvasztott vajat is.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A pihentetés alatt a töltelék kicsit megszilárdul.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.