Fűszeres achar tálalva

Fűszeres achar

Az achar egy hagyományos indiai savanyúság, amelyet zöldségekből vagy gyümölcsökből készítenek fűszeres és olajos páccal. A fűszeres mangó achar egy különleges változat, amely a klasszikus ízeket ötvözi a görögszéna mag enyhén kesernyés karakterével és a kurkuma élénk színével. Az indiai konyhában ez az étel elengedhetetlen kiegészítője a rizsételeknek és kenyereknek, mint a naan vagy a paratha. Az érlelési idő alatt az ízek még intenzívebbé válnak, így minél tovább áll, annál finomabb lesz. Ha szereted az autentikus indiai ízeket, ezt az achart mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
90 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2 db Zöld mangó
10 g Mustármag
5 g Koriandermag
5 g Köménymag
5 g Kurkuma por
5 g Görögszéna mag
3 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér
10 g
100 ml Napraforgóolaj
50 ml Ecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöld mangókat alaposan mosd meg, hámozd meg, majd vágd kisebb kockákra.

    Fontos, hogy a mangók kemények és éretlenek legyenek, különben a achar nem lesz megfelelő állagú. A kockákat vágd egyforma méretűre a jobb állag és főzési idő érdekében.

    2

    Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a mustármagot, a koriandermagot, a köménymagot és a görögszéna magot, amíg illatosak lesznek. Ez körülbelül 1-2 percet vesz igénybe.

    A fűszereket alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg. A pirítás kiemeli az aromájukat. Figyelj, hogy ne füstöljenek, mert akkor keserűek lesznek.

    3

    Törd össze a pirított fűszereket egy mozsárban, majd keverd össze a kurkumával.

    A fűszereket nem kell teljesen finomra őrölni, a durvább darabok is jók. A mozsárban való őrlés jobban kihozza az ízeket, mint egy elektromos daráló.

    4

    Egy kis edényben melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a vékonyra szeletelt fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pirítsd alacsony lángon, amíg aranybarna lesz.

    Az olajat ne hevítsd túl forróra, mert a fokhagyma és a gyömbér könnyen megéghet. Fontos, hogy alacsony lángon pirítsd, hogy az ízek szépen kioldódjanak.

    5

    Add hozzá a mangót, a sót és az ecetet a fűszeres olajhoz, majd keverd jól össze.

    A só és az ecet mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Az ecet segít tartósítani az achart.

    6

    Főzd alacsony lángon 5 percig, amíg a mangó kicsit megpuhul és az ízek összeérnek.

    Ne főzd túl a mangót, mert széteshet. A cél, hogy kicsit megpuhuljon, de még tartsa a formáját.

    7

    Tedd a kész achart egy tiszta, zárható üvegbe, majd hagyd szobahőmérsékleten kihűlni.

    Az üvegnek teljesen tisztának és száraznak kell lennie, hogy elkerüld a penészedést. Sterilizáld az üveget forró vízben, hogy biztos légy benne.

    8

    Tárold hűtőben legalább 24 órán keresztül, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.

    A hűtőben tárolás segít megőrizni az achar frissességét és megakadályozza a romlást. Az ízek néhány nap alatt még jobban összeérnek.

    9

    Tálalhatod rizs, indiai kenyerek vagy grillezett ételek mellé.

    Az achar kiváló kiegészítője lehet pikáns ételeknek, és remekül feldobja az egyszerűbb fogásokat is.