Fűszeres-diós perec tálalva

Fűszeres-diós perec

A fűszeres-diós perec egy igazi különlegesség, amely a ropogós perec tésztáját és a diós fűszeres keveréket ötvözi. A dió és a fűszerek egy izgalmas ízvilágot alkotnak, melyek tökéletesen illenek a perec enyhén sós tésztájához. Ez a recept ideális választás lehet egy szórakoztató vendégváró ételhez, vagy ha valami igazán különleges falatra vágyunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
150 g Dió
20 g Élesztő
10 g Cukor
250 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 ek. Fűszerkeverék (pl. olasz fűszerkeverék)
1 tk. Szódabikarbóna
1 l Víz a főzéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt, a hidegben pedig nem aktiválódik.

    3

    Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású nem lesz. Ha kézzel dagasztod, időnként lisztezd a kezed, hogy ne ragadjon a tészta.

    4

    Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta teteje kiszáradjon.

    5

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.

    A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A pereceket egyenletes vastagságúra formázd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    6

    A diót aprítsd fel finomra, majd keverd össze a fűszerkeverékkel.

    A dió helyett használhatsz más olajos magvakat is, például mandulát vagy mogyorót. A fűszerkeveréket ízlés szerint variálhatod.

    7

    Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.

    A szódabikarbónás víz segít a pereceknek a jellegzetes színük és állaguk kialakításában. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a vízben, mert túlságosan megpuhulnak.

    8

    Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg őket a fűszeres-diós keverékkel. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütőt előmelegítsd alaposan. A sütési idő függ a sütő típusától, figyelj rá, hogy a perecek ne égjenek meg.

    9

    Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!

    A frissen sült perecek a legfinomabbak. Ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold.