A vajat kockázd fel és egy vastag falú edényben kezdd el lassú tűzön melegíteni. Ne keverd, csak hagyd, hogy lassan megolvadjon.
Használj rozsdamentes edényt vagy zománcozott lábast – ezek kevésbé égetik meg a vajat.
Amikor a vaj teljesen felolvadt, a tetején hab keletkezik, az alján pedig elkezd leülepedni a tejfehérje. Ne keverd meg, hagyd tovább gyöngyözni alacsony lángon.
A habot ne szedd le rögtön – ez védi a vaj felső rétegét a leégéstől.
Amikor a vaj aranysárga színűvé válik és enyhe, diós illatot áraszt, add hozzá a fűszereket: kardamom, fahéjrúd, szegfűszeg, feketebors, babérlevél és a gyömbérpor. Keverd óvatosan át.
A fűszereket csak akkor add hozzá, ha a vaj már tisztulni kezdett – így nem égnek meg.
Főzd még 5 percig, majd vedd le a tűzről. Szűrd át finom szűrőn vagy gézen keresztül egy hőálló üvegbe. Csak a tiszta, illatos ghee maradjon.
Ügyelj arra, hogy a szűrésnél semmilyen üledék ne kerüljön az üvegbe – ez hosszabb eltarthatóságot biztosít.
Hagyd kihűlni teljesen, majd zárd le fedővel. Szobahőmérsékleten vagy hűvös kamrában sokáig eltartható.
Ne tedd hűtőbe – szobahőmérsékleten megőrzi krémes állagát és könnyen adagolható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.