Fűszeres ghee tisztított vaj üvegbe töltve, mellette egész fűszerek tálkában

Fűszeres ghee

A ghee, vagyis tisztított vaj, több ezer éves múltra tekint vissza az indiai konyhában és ayurvédikus gyógyászatban. Eredetileg a vaj hosszabb eltarthatóságának céljából fejlesztették ki, de idővel kulcsfontosságú eleme lett a mindennapi főzésnek. A fűszeres ghee egy különleges változat, ahol az alap ghee-t illatos fűszerekkel gazdagítják, hogy még ízgazdagabbá tegyék az ételeket. Technikai tanács: a tökéletes ghee titka a lassú hevítés és a folyamatos figyelem – sosem szabad forralni vagy megkeverni. Ahogy a vaj lassan elválik, az aranysárga folyadék illata és színe is megváltozik, amit a fűszerek még inkább felerősítenek. A konyhát betölti a kardamom és fahéj keleties aromája, miközben a hab csendesen összegyűlik a felszínen. Ez a fűszeres ghee nemcsak praktikus, hanem ízben is új dimenziókat nyit meg a főzés során: kanalazható rizsre, zöldségekre, de pirított kenyérre kenve is igazi különlegesség.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 30 perc
3700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
500 g Vaj
3 db Zöld kardamom
1 db Fahéjrúd
3 db Szegfűszeg
5 db Feketebors
1 db Babérlevél
0.5 tk. Gyömbérpor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat kockázd fel és egy vastag falú edényben kezdd el lassú tűzön melegíteni. Ne keverd, csak hagyd, hogy lassan megolvadjon.

    Használj rozsdamentes edényt vagy zománcozott lábast – ezek kevésbé égetik meg a vajat.

    2

    Amikor a vaj teljesen felolvadt, a tetején hab keletkezik, az alján pedig elkezd leülepedni a tejfehérje. Ne keverd meg, hagyd tovább gyöngyözni alacsony lángon.

    A habot ne szedd le rögtön – ez védi a vaj felső rétegét a leégéstől.

    3

    Amikor a vaj aranysárga színűvé válik és enyhe, diós illatot áraszt, add hozzá a fűszereket: kardamom, fahéjrúd, szegfűszeg, feketebors, babérlevél és a gyömbérpor. Keverd óvatosan át.

    A fűszereket csak akkor add hozzá, ha a vaj már tisztulni kezdett – így nem égnek meg.

    4

    Főzd még 5 percig, majd vedd le a tűzről. Szűrd át finom szűrőn vagy gézen keresztül egy hőálló üvegbe. Csak a tiszta, illatos ghee maradjon.

    Ügyelj arra, hogy a szűrésnél semmilyen üledék ne kerüljön az üvegbe – ez hosszabb eltarthatóságot biztosít.

    5

    Hagyd kihűlni teljesen, majd zárd le fedővel. Szobahőmérsékleten vagy hűvös kamrában sokáig eltartható.

    Ne tedd hűtőbe – szobahőmérsékleten megőrzi krémes állagát és könnyen adagolható.