Fűszeres giardiniera tálalva

Fűszeres Giardiniera

A giardiniera egy tradicionális olasz savanyúság, amely Észak-Olaszországban vált népszerűvé. Eredetileg a kertben termelt zöldségek tartósítására használták, hogy a hideg hónapokban is élvezhessék a friss ízeket. A fűszeres változatot az amerikai olasz közösségek tették híressé, ahol csípős és aromás ízekkel gazdagították. Az ecetes és olajos pácolásnak köszönhetően a zöldségek megőrzik ropogós állagukat, miközben az ízek tökéletes harmóniába kerülnek. Ez a változat különösen jól illik húsokhoz, szendvicsekhez és pizzákhoz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
190 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Karfiol
200 g Sárgarépa
150 g Zellerszár
200 g Piros kaliforniai paprika
100 g Zöld olajbogyó
50 g Ecetes jalapeño paprika
500 ml Fehér borecet
500 ml Víz
30 g
20 g Cukor
3 gerezd Fokhagyma
2 tk. Oregánó
1 tk. Chili pehely
1 tk. Fekete bors
1 tk. Mustármag
2 db Babérlevél
150 ml Extra szűz olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A karfiolt szedd kisebb rózsákra, a sárgarépát és a zellerszárat vágd vékony szeletekre. A kaliforniai paprikát kockázd fel, a fokhagymát aprítsd finomra.

    A zöldségeket vágd nagyjából egyforma méretűre, hogy egyenletesen puhuljanak meg a pácolás során.

    2

    Egy nagy edényben forralj fel 500 ml vizet és 500 ml fehér borecetet. Adj hozzá sót, cukrot, oregánót, chili pelyhet, fekete borsot, mustármagot és babérlevelet. Keverd össze, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.

    A borecet helyett használhatsz almaecetet is, de a fehér borecet íze jobban illik ehhez a savanyúsághoz.

    3

    A zöldségeket tedd egy nagy tálba, majd öntsd rá a forró ecetes keveréket. Hagyd állni legalább 10 percig, hogy a zöldségek elkezdjenek puhulni.

    Ne hagyd a zöldségeket túl sokáig a forró ecetes lében, mert túlságosan megpuhulnak.

    4

    Szűrd le a zöldségeket, majd keverd össze az olajbogyóval és az apróra vágott jalapeño paprikával. Helyezd az egészet sterilizált üvegekbe.

    Az olajbogyót és a jalapeñót a zöldségekkel együtt is lehet pácolni, ha intenzívebb ízt szeretnél.

    5

    Öntsd rá az extra szűz olívaolajat, ügyelve arra, hogy minden zöldség jól belemerüljön. Zárd le az üvegeket, és hagyd hűtőben érni legalább 24 órán át, hogy az ízek összeérjenek.

    Az olívaolaj nemcsak tartósítja a zöldségeket, hanem gazdagítja az ízüket is. Használj jó minőségű extra szűz olívaolajat.

    6

    A giardiniera fogyasztásra kész 1 nap után, de az ízek tovább mélyülnek, ha néhány napig állni hagyod. Hűtőben tárolva 2-3 hétig eláll.

    A giardiniera kiváló előétel, köret vagy akár szendvicsbe is teheted.