A kínai kelt hosszában vágd félbe, majd ismét félbe, hogy negyedeket kapj. Alaposan mosd meg, majd rétegesen szórd meg a levelek közé a durva tengeri sót. Hagyd állni 2-3 órán keresztül, hogy a só kiszívja a nedvességet.
A sózás fontos lépés a kimchi készítésében, mert eltávolítja a felesleges vizet és ropogósabbá teszi a káposztát. Ne spórolj a sóval!
Öblítsd le alaposan a sózott káposztát hideg vízzel legalább 2-3 alkalommal, majd csepegtesd le és tedd félre.
Ügyelj rá, hogy a káposztáról alaposan leöblítsd a sót, különben túl sós lesz a kimchi.
A sárgarépát hámozd meg és vágd vékony csíkokra. Az újhagymát aprítsd fel körülbelül 5 cm-es darabokra.
A sárgarépát julienne vágóval is csíkozhatod, ha egyenletesebb eredményt szeretnél. Az újhagymát érdemes ferdén vágni, így mutatósabb lesz.
Egy turmixgépben keverd össze a fokhagymát, a gyömbért, a koreai chili pelyhet (gochugaru), a halszószt, a szójaszószt és a cukrot, hogy egy fűszeres pasztát kapj.
A gochugaru (koreai chili pehely) adja a kimchi jellegzetes ízét és színét. Ha nem kapsz, próbáld meg helyettesíteni más chili pehellyel, de az íze nem lesz teljesen ugyanaz.
Egy nagy tálban keverd össze a lecsöpögtetett káposztát, a sárgarépát és az újhagymát a fűszeres pasztával. Jól dolgozd bele a pasztát a levelek közé is, hogy mindenhol befedje.
Használj gumikesztyűt, mert a chili pehely erősen fog! Alaposan keverd össze, hogy mindenhol egyenletesen eloszlasd a fűszerpasztát.
Egy tiszta, zárható üvegbe töltsd a kimchit, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegőt hagyd benne. Finoman nyomkodd le egy kanállal, hogy a káposzta alatt legyen a saját leve.
A levegőmentes tárolás segít megelőzni a penészedést. Ha nem elég a lé, adhatsz hozzá egy kis sós vizet.
Hagyd szobahőmérsékleten érni 1-2 napig. Naponta egyszer nyomkodd le a káposztát, hogy a fermentáció megfelelően zajlódjon.
A fermentáció során gázok keletkeznek, ezért ne zárd le teljesen az üveget, különben felrobbanhat. Elegendő, ha lazán ráteszed a tetejét.
2 nap után tedd a kimchit hűtőbe, és hagyd tovább érni legalább egy hétig. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.
A hűtőben lelassul a fermentáció. Kóstold meg a kimchit rendszeresen, és amikor eléri a számodra megfelelő ízt, fogyaszd el.
Tálalás előtt szórd meg pirított szezámmaggal. A kész kimchit fogyaszthatod köretként, levesekhez, rizshez vagy akár sült ételekhez is.
A pirított szezámmag még finomabbá teszi a kimchit. Kísérletezz bátran a felhasználási módokkal!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.