Fűszeres kimchi tálalva

Fűszeres kimchi

A kimchi a koreai konyha egyik legismertebb fogása, amely évezredek óta a helyi gasztronómia alapköve. A fűszeres kimchi nemcsak ízletes, hanem tele van probiotikumokkal, amelyek segítik az emésztést és erősítik az immunrendszert. A gochugaru chili pehely adja a kimchi karakteres csípősségét, míg a szójaszósz és a szezámmag gazdagabbá és komplexebbé teszi az ízét. A kimchi sokféle étel mellé fogyasztható, és minél tovább érleljük, annál gazdagabbá válik az íze. Próbáld ki otthon ezt az eredeti koreai receptet, és élvezd a hagyományos fermentált ételek jótékony hatásait!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 30 perc
55 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 db Kínai kel
100 g Durva tengeri só
1000 ml Víz
1 db Sárgarépa
4 db Újhagyma
5 gerezd Fokhagyma
20 g Gyömbér
60 g Koreai chili pehely (gochugaru)
30 ml Hal szósz
10 g Cukor
10 g Szezámmag
15 ml Szójaszósz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A kínai kelt hosszában vágd félbe, majd ismét félbe, hogy negyedeket kapj. Alaposan mosd meg, majd rétegesen szórd meg a levelek közé a durva tengeri sót. Hagyd állni 2-3 órán keresztül, hogy a só kiszívja a nedvességet.

    A sózás fontos lépés a kimchi készítésében, mert eltávolítja a felesleges vizet és ropogósabbá teszi a káposztát. Ne spórolj a sóval!

    2

    Öblítsd le alaposan a sózott káposztát hideg vízzel legalább 2-3 alkalommal, majd csepegtesd le és tedd félre.

    Ügyelj rá, hogy a káposztáról alaposan leöblítsd a sót, különben túl sós lesz a kimchi.

    3

    A sárgarépát hámozd meg és vágd vékony csíkokra. Az újhagymát aprítsd fel körülbelül 5 cm-es darabokra.

    A sárgarépát julienne vágóval is csíkozhatod, ha egyenletesebb eredményt szeretnél. Az újhagymát érdemes ferdén vágni, így mutatósabb lesz.

    4

    Egy turmixgépben keverd össze a fokhagymát, a gyömbért, a koreai chili pelyhet (gochugaru), a halszószt, a szójaszószt és a cukrot, hogy egy fűszeres pasztát kapj.

    A gochugaru (koreai chili pehely) adja a kimchi jellegzetes ízét és színét. Ha nem kapsz, próbáld meg helyettesíteni más chili pehellyel, de az íze nem lesz teljesen ugyanaz.

    5

    Egy nagy tálban keverd össze a lecsöpögtetett káposztát, a sárgarépát és az újhagymát a fűszeres pasztával. Jól dolgozd bele a pasztát a levelek közé is, hogy mindenhol befedje.

    Használj gumikesztyűt, mert a chili pehely erősen fog! Alaposan keverd össze, hogy mindenhol egyenletesen eloszlasd a fűszerpasztát.

    6

    Egy tiszta, zárható üvegbe töltsd a kimchit, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegőt hagyd benne. Finoman nyomkodd le egy kanállal, hogy a káposzta alatt legyen a saját leve.

    A levegőmentes tárolás segít megelőzni a penészedést. Ha nem elég a lé, adhatsz hozzá egy kis sós vizet.

    7

    Hagyd szobahőmérsékleten érni 1-2 napig. Naponta egyszer nyomkodd le a káposztát, hogy a fermentáció megfelelően zajlódjon.

    A fermentáció során gázok keletkeznek, ezért ne zárd le teljesen az üveget, különben felrobbanhat. Elegendő, ha lazán ráteszed a tetejét.

    8

    2 nap után tedd a kimchit hűtőbe, és hagyd tovább érni legalább egy hétig. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.

    A hűtőben lelassul a fermentáció. Kóstold meg a kimchit rendszeresen, és amikor eléri a számodra megfelelő ízt, fogyaszd el.

    9

    Tálalás előtt szórd meg pirított szezámmaggal. A kész kimchit fogyaszthatod köretként, levesekhez, rizshez vagy akár sült ételekhez is.

    A pirított szezámmag még finomabbá teszi a kimchit. Kísérletezz bátran a felhasználási módokkal!