Fűszeres savanyított uborkalé tálalva üvegben

Fűszeres uborkalé savanyítva

A fűszeres savanyított uborkalé egy különleges változata a klasszikus savanyúságoknak, amely nemcsak tartósításra, hanem ízesítésre is kiváló. A mustármag és chili hozzáadása mélyebb, karakteresebb ízt kölcsönöz neki, amely különösen jól illik az ázsiai és kelet-európai konyhába. Magyarországon és más európai országokban hagyományosan házi készítésű savanyúságokhoz használják, és generációkon át öröklődő receptek alapján készül. Ez a recept nemcsak uborkákhoz, hanem más zöldségekhez, például karfiolhoz vagy répához is kiváló.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 15 perc
55 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Víz
100 ml Ecet (10%-os)
20 g
30 g Barnacukor
2 gerezd Fokhagyma
1 csokor Kapor
1 ek. Mustármag
1 tk. Fekete bors
2 db Babérlevél
1 tk. Chilipehely

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes méretű lábosba öntsd bele a vizet, majd add hozzá a sót és a barnacukrot. Keverd addig, amíg teljesen feloldódnak.

    A só és cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. Érdemes kóstolni a levet, hogy megfelel-e az ízlésednek.

    2

    Add hozzá az ecetet a lábosba, és keverd össze, hogy az összetevők egyenletesen elkeveredjenek.

    Az ecet típusa befolyásolja a lé ízét. Használhatsz fehérborecetet, almaecetet vagy akár borecetet is.

    3

    Hámozd meg a fokhagymát, majd vágd félbe. A kaprot aprítsd durvára.

    A fokhagyma és a kapor mennyiségét is ízlés szerint változtathatod. Használhatsz szárított kaprot is, ha nincs friss.

    4

    A babérlevelet, mustármagot, fekete borsot és chili pelyhet helyezd az üveg aljára, majd add hozzá a fokhagymát és a kaprot.

    A fűszerek mennyiségét és típusát is ízlés szerint változtathatod. Adhatsz hozzá például koriandermagot vagy szegfűborsot is.

    5

    Öntsd rá a forró savanyító levet az üvegbe, ügyelve arra, hogy minden fűszer és hozzávaló teljesen ellepődjön a lében.

    A forró lé segít a fűszerek ízének kioldódásában és a tartósításban. Ha nem lepi el teljesen a lé a fűszereket, akkor óvatosan nyomkodd le őket egy kanállal.

    6

    Hagyd hűlni a levet szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 24 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    Minél tovább áll a hűtőben, annál intenzívebb lesz az íze. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, sterilizáld az üveget.

    7

    A fűszeres savanyított uborkalé kész! Használhatod uborkák és más zöldségek tartósítására, vagy ízesítéshez.

    Az uborkalével ízesítheted a leveseket, szószokat vagy akár a koktélokat is. Kísérletezz bátran!