Fűszeres vörösboros hagymaszósz tálalva

Fűszeres vörösboros hagymaszósz

A fűszeres vörösboros hagymaszósz a klasszikus francia konyha egyik elegáns, mégis egyszerű eleme. A karamellizált hagyma édessége tökéletes harmóniát alkot a vörösbor gazdag ízével és a fűszerek aromájával. Ez a szósz különösen jól illik steakhez, sült csirkéhez vagy akár burgonyapüré mellé. Tipp: Használj jó minőségű vörösbort, hogy a szósz íze még gazdagabb legyen.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Vöröshagyma
200 ml Vörösbor
30 g Vaj
1 ek. Barnacukor
3 ág Friss kakukkfű
1 csipet Őrölt szegfűszeg
1 csipet
1 csipet Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a vöröshagymát, vágd félbe, majd szeleteld vékony karikákra.

    Használj éles kést, hogy a hagymakarikák egyenletesek legyenek.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá a hagymakarikákat.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, vagy a kettő keverékét.

    3

    Párold a hagymát 5-7 percig, amíg aranybarna nem lesz, majd add hozzá a barnacukrot, és karamellizáld további 2 percig.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. A karamellizálás során figyelj, hogy a cukor ne égjen meg, mert keserű lesz.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, majd add hozzá a friss kakukkfüvet, az őrölt szegfűszeget, a sót és a borsot.

    Használj száraz vörösbort a legjobb íz érdekében. A kakukkfű helyett használhatsz rozmaringot is.

    5

    Lassú tűzön főzd a szószt 15-20 percig, amíg a bor nagy része elpárolog, és a szósz sűrűvé válik.

    Minél tovább főzöd a szószt, annál intenzívebb lesz az íze.

    6

    Távolítsd el a kakukkfű ágait, majd tálald melegen húsokhoz vagy köretekhez.

    Ha a szósz túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vörösbort vagy vizet.