Garnélás bao bun frissen tálalva

Garnélás bao bun

A bao bun eredete a kínai gasztronómiába nyúlik vissza, egészen az Északi Song-dinasztia idejéig, amikor is a \'mantou\' nevű gőzölt zsemlék már alapételnek számítottak. Később Tajvanon és más délkelet-ázsiai országokban is népszerűvé vált, különféle töltelékekkel. A garnélás változat az utóbbi évek street food mozgalmával hódított, ahol a friss tengeri alapanyagokat roppanós zöldségekkel kombinálják. A bao bun különleges élményt nyújt – minden falat puha, szaftos és friss. A gőzölés titka, hogy ne hagyjuk kiszáradni a tésztát, és tartsuk fedő alatt az egész folyamatot. Képzeld el, ahogy a frissen párolt bao bun illata betölti a konyhát, miközben a garnéla serceg a serpenyőben. Ez az étel ideális hétvégi ebédekre vagy egy gyors, de látványos vendégváró fogásként. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, a csípős majonézhez adhatsz egy kevés lime-levet vagy aprított koriandert is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Bao bun
400 g Garnéla
150 g Kínai kel
100 g Sárgarépa
100 g Uborka
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
2 ek. Szezámolaj
3 ek. Szójaszósz
4 ek. Mayonnaise
1 ek. Csípős szósz
1 ek. Szezámmag
1 ek. Snidling

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdésként készítsd elő az összes hozzávalót. A garnélát tisztítsd meg: távolítsd el a páncélt és a beleket. A zöldségeket – kínai kelt, uborkát és sárgarépát – mosd meg alaposan, majd vékony csíkokra (julienne-re) vágd. A gyömbért és a fokhagymát reszeld le vagy aprítsd nagyon finomra.

    A garnélát alaposan mosd meg tisztítás után, és töröld szárazra papírtörlővel, hogy jobban piruljon a serpenyőben.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a majonézt és a csípős szószt, majd tedd félre. Ez lesz a szósz a bao bunbe. Tipp: Ha lágyabb ízre vágysz, kevesebb csípős szószt használj.

    A csípős szósz helyett használhatsz más ízesítőket is, például édes chiliszószt vagy srirachát.

    3

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, add hozzá a szezámolajat. Tedd bele a fokhagymát és gyömbért, pirítsd illatosra, de vigyázz, ne égesd meg őket – elég 30-40 másodperc.

    A szezámolaj helyett használhatsz más növényi olajat is, például napraforgóolajat vagy repceolajat. A fokhagymát és a gyömbért folyamatosan kevergesd, hogy ne égjenek meg.

    4

    Add hozzá a megtisztított garnélát a serpenyőbe, locsold meg a szójaszósszal, és süsd 3-4 percig, amíg rózsaszín és átsült lesz. Tartsd melegen, de ne főzd túl, különben gumiszerű lesz!

    A garnélát ne tedd túl zsúfolt serpenyőbe, mert akkor párolódik, ahelyett, hogy pirulna. Ha szükséges, süsd több adagban.

    5

    Ezalatt gőzöld meg a bao bun-okat. Használhatsz bambuszgőzölőt vagy egy szűrőt egy fazék felett. Gőzöld őket 6-8 percig, amíg puhák és átgőzöltek lesznek. Tipp: ne nyisd fel túl gyakran a fedőt, hogy ne vesszen el a gőz!

    Ha nincs gőzölőd, a bao bun-okat mikrohullámú sütőben is megmelegítheted. Tedd őket egy nedves papírtörlőbe csomagolva a mikróba 30-60 másodpercre.

    6

    Ha minden készen áll, kezdődhet az összeállítás. Nyisd szét óvatosan a bao bun-okat, vigyázz, hogy ne szakadjanak. Először kenj egy kevés csípős majonézt a belső felületre.

    Ha a bao bun-ok nagyon ragadnak, kenj egy kis olajat a kezedre, mielőtt szétnyitod őket.

    7

    Helyezz bele egy adag garnélát, majd tegyél rá egy keveset a szeletelt kínai kelből, sárgarépából és uborkából. Szórd meg szezámmaggal és aprított snidlinggel a tetején.

    A töltelékhez használhatsz más zöldségeket is, például káposztát, paprikát vagy retket.

    8

    Tálald azonnal, frissen! Tipp: ha marad belőle, ne hűtsd le a gőzölt bao-t, mert elveszti puhaságát – inkább fedd le és fogyaszd el mihamarabb.

    A bao bun-okat előre elkészítheted és a hűtőben tárolhatod. Tálalás előtt gőzöld meg őket.