Kezdésként készítsd elő az összes hozzávalót. A garnélát tisztítsd meg: távolítsd el a páncélt és a beleket. A zöldségeket – kínai kelt, uborkát és sárgarépát – mosd meg alaposan, majd vékony csíkokra (julienne-re) vágd. A gyömbért és a fokhagymát reszeld le vagy aprítsd nagyon finomra.
A garnélát alaposan mosd meg tisztítás után, és töröld szárazra papírtörlővel, hogy jobban piruljon a serpenyőben.
Egy kis tálban keverd össze a majonézt és a csípős szószt, majd tedd félre. Ez lesz a szósz a bao bunbe. Tipp: Ha lágyabb ízre vágysz, kevesebb csípős szószt használj.
A csípős szósz helyett használhatsz más ízesítőket is, például édes chiliszószt vagy srirachát.
Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, add hozzá a szezámolajat. Tedd bele a fokhagymát és gyömbért, pirítsd illatosra, de vigyázz, ne égesd meg őket – elég 30-40 másodperc.
A szezámolaj helyett használhatsz más növényi olajat is, például napraforgóolajat vagy repceolajat. A fokhagymát és a gyömbért folyamatosan kevergesd, hogy ne égjenek meg.
Add hozzá a megtisztított garnélát a serpenyőbe, locsold meg a szójaszósszal, és süsd 3-4 percig, amíg rózsaszín és átsült lesz. Tartsd melegen, de ne főzd túl, különben gumiszerű lesz!
A garnélát ne tedd túl zsúfolt serpenyőbe, mert akkor párolódik, ahelyett, hogy pirulna. Ha szükséges, süsd több adagban.
Ezalatt gőzöld meg a bao bun-okat. Használhatsz bambuszgőzölőt vagy egy szűrőt egy fazék felett. Gőzöld őket 6-8 percig, amíg puhák és átgőzöltek lesznek. Tipp: ne nyisd fel túl gyakran a fedőt, hogy ne vesszen el a gőz!
Ha nincs gőzölőd, a bao bun-okat mikrohullámú sütőben is megmelegítheted. Tedd őket egy nedves papírtörlőbe csomagolva a mikróba 30-60 másodpercre.
Ha minden készen áll, kezdődhet az összeállítás. Nyisd szét óvatosan a bao bun-okat, vigyázz, hogy ne szakadjanak. Először kenj egy kevés csípős majonézt a belső felületre.
Ha a bao bun-ok nagyon ragadnak, kenj egy kis olajat a kezedre, mielőtt szétnyitod őket.
Helyezz bele egy adag garnélát, majd tegyél rá egy keveset a szeletelt kínai kelből, sárgarépából és uborkából. Szórd meg szezámmaggal és aprított snidlinggel a tetején.
A töltelékhez használhatsz más zöldségeket is, például káposztát, paprikát vagy retket.
Tálald azonnal, frissen! Tipp: ha marad belőle, ne hűtsd le a gőzölt bao-t, mert elveszti puhaságát – inkább fedd le és fogyaszd el mihamarabb.
A bao bun-okat előre elkészítheted és a hűtőben tárolhatod. Tálalás előtt gőzöld meg őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.