Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd összekeverjük.
Érdemes savanykásabb almafajtát választani, mert az jól ellensúlyozza a gesztenye édességét. A reszelt almát kicsit ki is nyomkodhatjuk, hogy ne áztassa el a tésztát.
A gesztenyepürét egy tálban áttörjük, és hozzákeverjük a darált diót, hogy még ízletesebb legyen a töltelék.
Ha a gesztenyepüré túl kemény, egy kevés rummal vagy tejjel lazíthatjuk.
A réteslapokat kiterítjük, és egyesével megkenjük olvasztott vajjal, hogy a rétes ropogós legyen.
A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért amíg nem dolgozunk velük, tartsuk őket nedves konyharuhával letakarva. A vaj helyett használhatunk olvasztott margarint is.
A vajazott lapokra vékony rétegben zsemlemorzsát szórunk, amely felszívja a töltelék nedvességét.
A zsemlemorzsa helyett használhatunk darált kekszet vagy mandulalisztet is.
Az almás keveréket és a gesztenyés-diós tölteléket egyenletesen elosztjuk a réteslapok szélén, majd óvatosan feltekerjük.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert a réteslapok könnyen elszakadhatnak. Tekerés közben figyeljünk arra, hogy a rétes szorosan legyen feltekerve.
A kész réteseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és a tetejüket is megkenjük olvasztott vajjal, hogy szép aranybarnára süljenek.
A rétesek tetejét megszórhatjuk szezámmaggal vagy mákkal is.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg a rétesek aranybarnák lesznek.
Figyeljük a réteseket sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufóliával.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
A rétes langyosan a legfinomabb, de hidegen is nagyon finom. Kínálhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.