Gesztenyés-mandulás torta tálalva

Gesztenyés-mandulás torta

A gesztenye és a mandula tökéletesen harmonizálnak egymással, így ez a torta különösen gazdag ízélményt nyújt. A mandulaliszt miatt gluténmentesen is elkészíthető, miközben a gesztenyepüré lágy és szaftos textúrát biztosít. Ez a torta kiváló választás ünnepi alkalmakra vagy egy különleges desszertként a hétvégi asztalra. Ha szereted az elegáns, mégis egyszerű süteményeket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Gesztenyepüré
150 g Mandulaliszt
120 g Kristálycukor
4 db Tojás
100 g Vaj
50 ml Tej
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Sütőpor
1 csipet Csipet só
50 g Mandulapehely (a díszítéshez)
20 g Porcukor (a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk.

    A tortaforma aljára sütőpapírt is tehetünk, hogy biztosan ne ragadjon le a torta.

    2

    A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

    A tojásfehérjét akkor a legkönnyebb kemény habbá verni, ha a tál és a habverő is teljesen tiszta és zsírmentes.

    3

    A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet.

    A tojássárgákat addig keverjük a cukorral, amíg a keverék világosabb és krémesebb nem lesz.

    4

    A gesztenyepürét villával áttörjük, és hozzáadjuk a tojásos keverékhez.

    Ha a gesztenyepüré túl kemény, egy kevés rummal vagy tejjel lazíthatjuk.

    5

    A mandulalisztet és a sütőport összekeverjük, majd fokozatosan a gesztenyés keverékhez adjuk.

    A mandulaliszt helyett használhatunk darált mandulát is, de ebben az esetben finomabbra kell darálni.

    6

    Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.

    A tojásfehérjét óvatosan, alulról felfelé mozdulatokkal forgassuk bele, hogy a tészta ne essen össze.

    7

    A tésztát a kivajazott tortaformába öntjük, és egyenletesen elsimítjuk a tetejét.

    A forma aljára vágj sütőpapír kört, így könnyebben ki tudod majd venni a tortát.

    8

    Az előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

    Ha a torta teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával. A tűpróba azt jelenti, hogy egy hústűt vagy fogpiszkálót szúrunk a torta közepébe, és ha tisztán húzzuk ki, akkor a torta megsült.

    9

    A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét mandulapehellyel és porcukorral díszítjük.

    A tortát teljesen kihűtve könnyebb díszíteni, és a porcukor sem olvad el rajta. A mandulapehelyet előtte meg is piríthatjuk, hogy még ízletesebb legyen.