Gesztenyés-narancsos torta tálalva

Gesztenyés-narancsos torta

A gesztenyés sütemények hosszú múltra tekintenek vissza, különösen Közép-Európában, ahol a gesztenyepüré és a dió gyakori alapanyagok. A narancs frissessége és a gesztenye selymes textúrája tökéletes párost alkot ebben a tortában. A megfelelő állag elérésének titka a tojások alapos felverésében és a sütő megfelelő hőmérsékletén rejlik. Ez a torta ideális választás ünnepekre vagy egy különleges családi desszertnek, és a csokoládés bevonat csak tovább fokozza az ízélményt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
50 g Darált dió
150 g Cukor
100 g Vaj
4 db Tojás
1 tk. Sütőpor
1 db Narancshéj
50 ml Narancslé
250 g Gesztenyemassza
200 ml Tejszín
100 g Étcsokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a darált diót és a sütőport.

    A diót érdemes felhasználás előtt megpirítani, mert így intenzívebb lesz az íze.

    2

    Egy másik tálban a puha vajat és a cukrot habosítsd fel, majd egyenként add hozzá a tojásokat, jól elkeverve minden hozzáadás után.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. A tojásokat is érdemes előtte kivenni a hűtőből.

    3

    Reszeld bele a narancs héját, majd add hozzá a narancs levét is. Keverd össze a nedves hozzávalókat.

    A narancs héját alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled. Ügyelj rá, hogy csak a narancssárga részét reszeld, a fehér része keserű.

    4

    Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, óvatosan keverd össze, hogy homogén masszát kapj.

    Ne keverd túl a tésztát, mert kemény lesz. Csak addig keverd, amíg a száraz és nedves hozzávalók össze nem állnak.

    5

    Öntsd a tésztát egy kivajazott, lisztezett tortaformába, majd előmelegített 180°C-os sütőben süsd 30-35 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta nem marad.

    A forma aljára vágj sütőpapír kört, így könnyebben ki tudod majd venni a tortát. A sütő hőmérséklete sütőnként eltérő lehet, figyelj a tortára.

    6

    Hagyd a tortát teljesen kihűlni, mielőtt a tölteléket rátennéd.

    A tortát rácsra helyezve hagyd hűlni, hogy ne ázzon el az alja.

    7

    A gesztenyemasszát keverd össze a felvert tejszínnel, amíg krémes állagot nem kapsz.

    A tejszín legyen nagyon hideg, hogy könnyen felverhető legyen. A gesztenyemasszát előtte villával törd át, hogy ne legyenek benne darabok.

    8

    Vágd félbe a kihűlt tortát, és kend meg a gesztenyekrémmel. Helyezd rá a tetejét, majd vond be a maradék krémmel.

    A tortát éles késsel vágd ketté, hogy ne törjön össze. A krémet egyenletesen kend el a tortán.

    9

    Olvaszd fel az étcsokoládét gőz fölött, majd csorgasd a torta tetejére díszítésként.

    Az étcsokoládét vízgőz fölött olvaszd fel, ne közvetlenül a tűzön, mert megéghet. A csokoládét egyenletesen csorgasd a torta tetejére.

    10

    Tálalás előtt díszítheted narancsszeletekkel vagy darált dióval.

    A narancsszeleteket érdemes kandírozni, hogy ne száradjanak ki.

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a darált diót és a sütőport.

    A diót érdemes felhasználás előtt megpirítani, mert így intenzívebb lesz az íze.

    2

    Egy másik tálban a puha vajat és a cukrot habosítsd fel, majd egyenként add hozzá a tojásokat, jól elkeverve minden hozzáadás után.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. A tojásokat is érdemes előtte kivenni a hűtőből.

    3

    Reszeld bele a narancs héját, majd add hozzá a narancs levét is. Keverd össze a nedves hozzávalókat.

    A narancs héját alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled. Ügyelj rá, hogy csak a narancssárga részét reszeld, a fehér része keserű.

    4

    Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, óvatosan keverd össze, hogy homogén masszát kapj.

    Ne keverd túl a tésztát, mert kemény lesz. Csak addig keverd, amíg a száraz és nedves hozzávalók össze nem állnak.

    5

    Öntsd a tésztát egy kivajazott, lisztezett tortaformába, majd előmelegített 180°C-os sütőben süsd 30-35 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta nem marad.

    A forma aljára vágj sütőpapír kört, így könnyebben ki tudod majd venni a tortát. A sütő hőmérséklete sütőnként eltérő lehet, figyelj a tortára.

    6

    Hagyd a tortát teljesen kihűlni, mielőtt a tölteléket rátennéd.

    A tortát rácsra helyezve hagyd hűlni, hogy ne ázzon el az alja.

    7

    A gesztenyemasszát keverd össze a felvert tejszínnel, amíg krémes állagot nem kapsz.

    A tejszín legyen nagyon hideg, hogy könnyen felverhető legyen. A gesztenyemasszát előtte villával törd át, hogy ne legyenek benne darabok.

    8

    Vágd félbe a kihűlt tortát, és kend meg a gesztenyekrémmel. Helyezd rá a tetejét, majd vond be a maradék krémmel.

    A tortát éles késsel vágd ketté, hogy ne törjön össze. A krémet egyenletesen kend el a tortán.

    9

    Olvaszd fel az étcsokoládét gőz fölött, majd csorgasd a torta tetejére díszítésként.

    Az étcsokoládét vízgőz fölött olvaszd fel, ne közvetlenül a tűzön, mert megéghet. A csokoládét egyenletesen csorgasd a torta tetejére.

    10

    Tálalás előtt díszítheted narancsszeletekkel vagy darált dióval.

    A narancsszeleteket érdemes kandírozni, hogy ne száradjanak ki.