Ghee mishti pulao, édes rizs pirított mandulával és mazsolával tálalva

Ghee mishti pulao (tisztított vajjal)

A mishti pulao egy híres indiai édesség, amely a rizst tisztított vajjal és fűszerekkel készíti el. Ezt az ételt hagyományosan ünnepi alkalmakkor tálalják, mivel gazdag és édes ízvilága igazi ínycsiklandó élményt nyújt. A ghee mishti pulao különösen finom és gazdag, köszönhetően a tisztított vaj és a fűszerek kombinációjának. Az étel pirított mandulával és mazsolával gazdagítva egy különleges desszertként szolgálhat, amely minden falatban elvarázsol.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Basmati rizs
3 ek. Ghee (tisztított vaj)
2 ek. Cukor
1 ek. Rózsavíz
100 ml Tej
300 ml Víz
1 csipet Sáfrány
30 g Mandula
30 g Mazsola
1 rúd Fahéj
2 db Szegfűszeg
4 db Zöld kardamom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A basmati rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges kemikáliákat, és a rizs pelyhes marad a főzés során.

    A rizs öblítése elengedhetetlen, hogy a főzés után ne legyen ragacsos.

    2

    A sáfrányt tedd egy kis tálba, és önts rá egy evőkanál meleg tejet. Hagyd ázni 10 percig, hogy a sáfrány színe és íze jól kioldódjon.

    A sáfrányt mindig meleg folyadékban áztasd, hogy kihozd a legjobb színét és ízét.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy fazékban hevítsd fel a gheet. Tedd bele a fahéjat, szegfűszeget és kardamomot, és pirítsd 1-2 percig, hogy a fűszerek kiengedjék az aromájukat.

    A fűszereket alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg, és ne keseredjenek meg.

    4

    Add hozzá a rizst a fűszeres gheehez, és keverd meg, hogy a rizs egyenletesen bevonódjon a zsíros fűszeres keverékkel. Pirítsd a rizst 2-3 percig, amíg enyhén aranybarnára sül.

    A rizst érdemes egy kicsit pirítani, hogy egy szép, diós ízt adjon az ételnek.

    5

    Öntsd hozzá a vizet és a tejet, majd tedd bele a cukrot. Keverd jól össze, hogy a cukor elolvadjon.

    A tej lágyabbá teszi a rizst, és krémesebb textúrát ad neki. Ha édesebben szeretnéd, növelheted a cukor mennyiségét.

    6

    Add hozzá a rózsavizet és az áztatott sáfrányt is. Keverd jól össze, és tedd egy fedővel a serpenyőt.

    A rózsavíz adja a jellegzetes illatot és frissességet a pulaónak, ami egy különleges ízélményt ad.

    7

    Főzd a rizst alacsony lángon 15-20 percig, amíg a folyadék teljesen felszívódik, és a rizs megpuhul. Ne keverd meg a rizst főzés közben.

    Ha a rizs nem főtt meg teljesen, adj hozzá egy kevés vizet és főzd még 5-10 percig.

    8

    Amikor elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 5 percig. Ezután óvatosan keverd át, hogy a rizs ne törjön össze.

    A rizst mindig pihenni hagyva szokták átkeverni, hogy még puhább és foszlósabb legyen.

    9

    A végén szórd meg a rizst a pirított mandulával és mazsolával. Tálald melegen.

    A mandula és mazsola édes, roppanós textúrával egészíti ki a lágy rizst, így még gazdagabb ízélményt ad.