A basmati rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges kemikáliákat, és a rizs pelyhes marad a főzés során.
A rizs öblítése elengedhetetlen, hogy a főzés után ne legyen ragacsos.
A sáfrányt tedd egy kis tálba, és önts rá egy evőkanál meleg tejet. Hagyd ázni 10 percig, hogy a sáfrány színe és íze jól kioldódjon.
A sáfrányt mindig meleg folyadékban áztasd, hogy kihozd a legjobb színét és ízét.
Egy nagy serpenyőben vagy fazékban hevítsd fel a gheet. Tedd bele a fahéjat, szegfűszeget és kardamomot, és pirítsd 1-2 percig, hogy a fűszerek kiengedjék az aromájukat.
A fűszereket alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg, és ne keseredjenek meg.
Add hozzá a rizst a fűszeres gheehez, és keverd meg, hogy a rizs egyenletesen bevonódjon a zsíros fűszeres keverékkel. Pirítsd a rizst 2-3 percig, amíg enyhén aranybarnára sül.
A rizst érdemes egy kicsit pirítani, hogy egy szép, diós ízt adjon az ételnek.
Öntsd hozzá a vizet és a tejet, majd tedd bele a cukrot. Keverd jól össze, hogy a cukor elolvadjon.
A tej lágyabbá teszi a rizst, és krémesebb textúrát ad neki. Ha édesebben szeretnéd, növelheted a cukor mennyiségét.
Add hozzá a rózsavizet és az áztatott sáfrányt is. Keverd jól össze, és tedd egy fedővel a serpenyőt.
A rózsavíz adja a jellegzetes illatot és frissességet a pulaónak, ami egy különleges ízélményt ad.
Főzd a rizst alacsony lángon 15-20 percig, amíg a folyadék teljesen felszívódik, és a rizs megpuhul. Ne keverd meg a rizst főzés közben.
Ha a rizs nem főtt meg teljesen, adj hozzá egy kevés vizet és főzd még 5-10 percig.
Amikor elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 5 percig. Ezután óvatosan keverd át, hogy a rizs ne törjön össze.
A rizst mindig pihenni hagyva szokták átkeverni, hogy még puhább és foszlósabb legyen.
A végén szórd meg a rizst a pirított mandulával és mazsolával. Tálald melegen.
A mandula és mazsola édes, roppanós textúrával egészíti ki a lágy rizst, így még gazdagabb ízélményt ad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.