Egy nagy keverĆtĂĄlban keverd össze a rizslisztet, tĂĄpiĂłkalisztet, xantĂĄngumit Ă©s sĂłt. Tipp: A xantĂĄngumi segĂt a glutĂ©nmentes tĂ©sztĂĄnak rugalmas ĂĄllagot adni â ne hagyd ki!
A kĂŒlönbözĆ glutĂ©nmentes lisztek eltĂ©rĆ tulajdonsĂĄgokkal rendelkeznek, ezĂ©rt fontos a receptben megadott arĂĄnyok betartĂĄsa. Ha nincs tĂĄpiĂłkaliszted, helyettesĂtheted kukoricakemĂ©nyĂtĆvel.
Egy mĂĄsik tĂĄlban keverd össze a langyos vizet, a cukrot Ă©s a szĂĄrĂtott Ă©lesztĆt. Hagyd ĂĄllni 5-10 percig, amĂg habos nem lesz â ez jelzi, hogy az Ă©lesztĆ aktivĂĄlĂłdott. Tipp: Ha nem habosodik, az Ă©lesztĆ lehet lejĂĄrt â mindig ellenĆrizd a lejĂĄrati dĂĄtumot!
A cukor segĂti az Ă©lesztĆ aktivĂĄlĂłdĂĄsĂĄt. Ha nem hasznĂĄlod fel az Ă©lesztĆt azonnal, tĂĄrold hƱtĆben, hogy tovĂĄbb megĆrizze a frissessĂ©gĂ©t.
Ăntsd az Ă©lesztĆs keverĂ©ket a lisztes tĂĄlba, add hozzĂĄ az olĂvaolajat, majd keverd simĂĄra. A tĂ©szta ragacsos ĂĄllagĂș lesz â ez normĂĄlis, ne prĂłbĂĄld liszttel sƱrĂteni!
A gluténmentes tésztåk åltalåban ragacsosabbak, mint a hagyomånyos tésztåk. Ne adj hozzå több lisztet, mert a pita szåraz lesz.
Takarjuk le a tĂĄlat Ă©s kelesszĂŒk a tĂ©sztĂĄt meleg helyen 45-60 percig, amĂg körĂŒlbelĂŒl a duplĂĄjĂĄra nĆ. Tipp: Helyezd a tĂĄlat langyos sĂŒtĆbe (kb. 30â35°C), ha a konyhĂĄd hƱvösebb.
A kelesztĂ©si idĆ fĂŒgg a hĆmĂ©rsĂ©klettĆl. Ha melegebb helyen keleszted, rövidebb idĆ is elegendĆ lehet.
A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 4 egyforma rĂ©szre. Nedves kĂ©zzel formĂĄzz belĆlĂŒk gombĂłcokat, majd nyĂșjtsd Ćket kb. 1 cm vastag körökkĂ©. Tipp: Rizsliszttel hintsd meg a felĂŒletet nyĂșjtĂĄs elĆtt, hogy ne ragadjon le.
A glutĂ©nmentes tĂ©szta könnyebben szakad, ezĂ©rt Ăłvatosan nyĂșjtsd. HasznĂĄlj rizslisztet a nyĂșjtĂłdeszkĂĄn Ă©s a nyĂșjtĂłfĂĄn, hogy ne ragadjon le.
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 230°C-ra (alsĂł-felsĆ sĂŒtĂ©s), Ă©s helyezz be egy ĂŒres sĂŒtĆlemezt is elĆmelegĂteni. Tedd a pita lapokat a forrĂł lemezre, Ă©s sĂŒsd 7-8 percig, amĂg kissĂ© megemelkednek Ă©s vilĂĄgos aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
A forrĂł sĂŒtĆlemez segĂt a pitĂĄnak megemelkedni Ă©s buborĂ©kokat kĂ©pezni. Figyeld a pitĂĄkat sĂŒtĂ©s közben, mert gyorsan megĂ©ghetnek.
SĂŒtĂ©s utĂĄn hagyd a pitĂĄkat rĂĄcson kihƱlni. TĂĄlalĂĄskor melegen is fogyaszthatĂł, de jĂłl zĂĄrĂłdĂł zacskĂłban vagy dobozban elĂĄll 1-2 napig. Tipp: MikrohullĂĄmban 10 mĂĄsodperc melegĂtĂ©s frissĂti Ćket Ășjra puha ĂĄllagĂșra.
A glutĂ©nmentes pĂ©kĂĄruk hamarabb kiszĂĄradnak, ezĂ©rt fontos a megfelelĆ tĂĄrolĂĄs. Ha nem fogyasztod el azonnal, fagyaszd le.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.