GlutĂ©nmentes pita kenyĂ©r aranybarnĂĄra sĂŒtve, rusztikus deszkĂĄn tĂĄlalva

GlutĂ©nmentes Pita (AlternatĂ­v LisztbƑl)

A glutĂ©nmentes pita az alternatĂ­v lisztek tĂ©rhĂłdĂ­tĂĄsĂĄval egyre nĂ©pszerƱbb lett a kĂŒlönfĂ©le Ă©telĂ©rzĂ©kenysĂ©ggel Ă©lƑk körĂ©ben. Eredetileg a klasszikus közel-keleti Ă©s mediterrĂĄn konyha egyik alapkövekĂ©nt ismert pita kenyĂ©r szĂĄmos formĂĄban ĂșjragondolhatĂł – köztĂŒk glutĂ©nmentes vĂĄltozatban is. A tĂ©sztakeverĂ©s közben a rizsliszt finom porossĂĄga Ă©s a tĂĄpiĂłka nyĂșlĂłssĂĄga kĂŒlönleges ĂĄllagot eredmĂ©nyez. A konyha megtelik a friss kenyĂ©r illatĂĄval, miközben a sĂŒtƑbƑl kivett pitĂĄk lassan hƱlnek a deszkĂĄn. Tipp: Ha extra puhasĂĄgot szeretnĂ©l, keverhetsz a tĂ©sztĂĄba kevĂ©s natĂșr joghurtot is. Ez a pita kivĂĄlĂł alapja lehet mindenfĂ©le töltött szendvicsnek, mĂĄrtogatĂłsok mellĂ© vagy akĂĄr önĂĄllĂł köretkĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 8 perc
Teljes 28 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 g Rizsliszt
⭕ 100 g Tápiókaliszt
⭕ 1 tk. Xantángumi
⭕ 1 tk. Só
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 250 ml Langyos víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Cukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverƑtĂĄlban keverd össze a rizslisztet, tĂĄpiĂłkalisztet, xantĂĄngumit Ă©s sĂłt. Tipp: A xantĂĄngumi segĂ­t a glutĂ©nmentes tĂ©sztĂĄnak rugalmas ĂĄllagot adni – ne hagyd ki!

    A kĂŒlönbözƑ glutĂ©nmentes lisztek eltĂ©rƑ tulajdonsĂĄgokkal rendelkeznek, ezĂ©rt fontos a receptben megadott arĂĄnyok betartĂĄsa. Ha nincs tĂĄpiĂłkaliszted, helyettesĂ­theted kukoricakemĂ©nyĂ­tƑvel.

    2

    Egy mĂĄsik tĂĄlban keverd össze a langyos vizet, a cukrot Ă©s a szĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑt. Hagyd ĂĄllni 5-10 percig, amĂ­g habos nem lesz – ez jelzi, hogy az Ă©lesztƑ aktivĂĄlĂłdott. Tipp: Ha nem habosodik, az Ă©lesztƑ lehet lejĂĄrt – mindig ellenƑrizd a lejĂĄrati dĂĄtumot!

    A cukor segĂ­ti az Ă©lesztƑ aktivĂĄlĂłdĂĄsĂĄt. Ha nem hasznĂĄlod fel az Ă©lesztƑt azonnal, tĂĄrold hƱtƑben, hogy tovĂĄbb megƑrizze a frissessĂ©gĂ©t.

    3

    Öntsd az Ă©lesztƑs keverĂ©ket a lisztes tĂĄlba, add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat, majd keverd simĂĄra. A tĂ©szta ragacsos ĂĄllagĂș lesz – ez normĂĄlis, ne prĂłbĂĄld liszttel sƱrĂ­teni!

    A gluténmentes tésztåk åltalåban ragacsosabbak, mint a hagyomånyos tésztåk. Ne adj hozzå több lisztet, mert a pita szåraz lesz.

    4

    Takarjuk le a tĂĄlat Ă©s kelesszĂŒk a tĂ©sztĂĄt meleg helyen 45-60 percig, amĂ­g körĂŒlbelĂŒl a duplĂĄjĂĄra nƑ. Tipp: Helyezd a tĂĄlat langyos sĂŒtƑbe (kb. 30–35°C), ha a konyhĂĄd hƱvösebb.

    A kelesztĂ©si idƑ fĂŒgg a hƑmĂ©rsĂ©klettƑl. Ha melegebb helyen keleszted, rövidebb idƑ is elegendƑ lehet.

    5

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 4 egyforma rĂ©szre. Nedves kĂ©zzel formĂĄzz belƑlĂŒk gombĂłcokat, majd nyĂșjtsd Ƒket kb. 1 cm vastag körökkĂ©. Tipp: Rizsliszttel hintsd meg a felĂŒletet nyĂșjtĂĄs elƑtt, hogy ne ragadjon le.

    A glutĂ©nmentes tĂ©szta könnyebben szakad, ezĂ©rt Ăłvatosan nyĂșjtsd. HasznĂĄlj rizslisztet a nyĂșjtĂłdeszkĂĄn Ă©s a nyĂșjtĂłfĂĄn, hogy ne ragadjon le.

    6

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 230°C-ra (alsĂł-felsƑ sĂŒtĂ©s), Ă©s helyezz be egy ĂŒres sĂŒtƑlemezt is elƑmelegĂ­teni. Tedd a pita lapokat a forrĂł lemezre, Ă©s sĂŒsd 7-8 percig, amĂ­g kissĂ© megemelkednek Ă©s vilĂĄgos aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A forrĂł sĂŒtƑlemez segĂ­t a pitĂĄnak megemelkedni Ă©s buborĂ©kokat kĂ©pezni. Figyeld a pitĂĄkat sĂŒtĂ©s közben, mert gyorsan megĂ©ghetnek.

    7

    SĂŒtĂ©s utĂĄn hagyd a pitĂĄkat rĂĄcson kihƱlni. TĂĄlalĂĄskor melegen is fogyaszthatĂł, de jĂłl zĂĄrĂłdĂł zacskĂłban vagy dobozban elĂĄll 1-2 napig. Tipp: MikrohullĂĄmban 10 mĂĄsodperc melegĂ­tĂ©s frissĂ­ti Ƒket Ășjra puha ĂĄllagĂșra.

    A glutĂ©nmentes pĂ©kĂĄruk hamarabb kiszĂĄradnak, ezĂ©rt fontos a megfelelƑ tĂĄrolĂĄs. Ha nem fogyasztod el azonnal, fagyaszd le.