Egy nagy keverőtálban keverd össze a rizslisztet, tápiókalisztet, xantángumit és sót. Tipp: A xantángumi segít a gluténmentes tésztának rugalmas állagot adni – ne hagyd ki!
A különböző gluténmentes lisztek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért fontos a receptben megadott arányok betartása. Ha nincs tápiókaliszted, helyettesítheted kukoricakeményítővel.
Egy másik tálban keverd össze a langyos vizet, a cukrot és a szárított élesztőt. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz – ez jelzi, hogy az élesztő aktiválódott. Tipp: Ha nem habosodik, az élesztő lehet lejárt – mindig ellenőrizd a lejárati dátumot!
A cukor segíti az élesztő aktiválódását. Ha nem használod fel az élesztőt azonnal, tárold hűtőben, hogy tovább megőrizze a frissességét.
Öntsd az élesztős keveréket a lisztes tálba, add hozzá az olívaolajat, majd keverd simára. A tészta ragacsos állagú lesz – ez normális, ne próbáld liszttel sűríteni!
A gluténmentes tészták általában ragacsosabbak, mint a hagyományos tészták. Ne adj hozzá több lisztet, mert a pita száraz lesz.
Takarjuk le a tálat és kelesszük a tésztát meleg helyen 45-60 percig, amíg körülbelül a duplájára nő. Tipp: Helyezd a tálat langyos sütőbe (kb. 30–35°C), ha a konyhád hűvösebb.
A kelesztési idő függ a hőmérséklettől. Ha melegebb helyen keleszted, rövidebb idő is elegendő lehet.
A megkelt tésztát oszd 4 egyforma részre. Nedves kézzel formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd őket kb. 1 cm vastag körökké. Tipp: Rizsliszttel hintsd meg a felületet nyújtás előtt, hogy ne ragadjon le.
A gluténmentes tészta könnyebben szakad, ezért óvatosan nyújtsd. Használj rizslisztet a nyújtódeszkán és a nyújtófán, hogy ne ragadjon le.
Melegítsd elő a sütőt 230°C-ra (alsó-felső sütés), és helyezz be egy üres sütőlemezt is előmelegíteni. Tedd a pita lapokat a forró lemezre, és süsd 7-8 percig, amíg kissé megemelkednek és világos aranybarnára sülnek.
A forró sütőlemez segít a pitának megemelkedni és buborékokat képezni. Figyeld a pitákat sütés közben, mert gyorsan megéghetnek.
Sütés után hagyd a pitákat rácson kihűlni. Tálaláskor melegen is fogyasztható, de jól záródó zacskóban vagy dobozban eláll 1-2 napig. Tipp: Mikrohullámban 10 másodperc melegítés frissíti őket újra puha állagúra.
A gluténmentes pékáruk hamarabb kiszáradnak, ezért fontos a megfelelő tárolás. Ha nem fogyasztod el azonnal, fagyaszd le.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.