Gomae lótuszgyökérrel, szezámmaggal és szójaszószban

Gomae Lótuszgyökérrel

A Gomae egy klasszikus japán étel, amelyet zöldségekből, gyakran spenótból készítenek, és egy édes, sós szójaszószban tálalják. Az étel a japán konyhában a frissességről és az ízek egyensúlyáról híres. Az avial változata, amely lótuszgyökérrel készül, egy különleges ízélményt ad, amely friss, enyhén édes és krémes kókusztejjel gazdagítva különösen finom. A szezámmag és koriander hozzáadása egyedi aromákat és textúrákat biztosít, így az étel egy igazán különleges étkezés.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Lótuszgyökér
2 ek. Szezámolaj
2 ek. Szezámmag
2 ek. Shoyu (szójaszósz)
1 ek. Mirin
1 tk. Cukor
1 gerezd Fokhagyma
1 csokor Friss koriander (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lótuszgyökeret hámozd meg, majd vágd fel vékony szeletekre vagy csíkokra. Főzd sós vízben 5-7 percig, amíg enyhén megpuhul.

    A lótuszgyökér könnyen átszúrható, ha megpuhult, de ne főzd túl, mert elveszítheti ropogós állagát.

    2

    Közben egy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat, majd pirítsd benne a fokhagymát, amíg illatos nem lesz (kb. 1 perc).

    A fokhagymát figyeld, hogy ne égjen meg, mert ez keserű ízt adhat az ételnek.

    3

    Add hozzá a szójaszószt, mirint és cukrot, majd keverd jól össze. Hagyjuk, hogy a szósz felforrjon és egy kicsit sűrűsödjön.

    A mirin édes, enyhén alkoholos ízt ad a szósznak, így ha szeretnéd, egy pici extra cukorral még édesítheted.

    4

    A megfőtt lótuszgyökeret tedd egy tálba, öntsd rá a kész szószt, majd szórd meg szezámmaggal és jól keverd össze.

    A szezámmag pörkölése még intenzívebb ízt ad, így ha van időd, egy kicsit pörkölheted őket a serpenyőben.

    5

    Tálald az ételt friss korianderrel díszítve, ha szeretnéd, hogy még frissebb és ízesebb legyen.

    Ha nincs koriandered, a petrezselyem is jól működik. A koriander a zöldségek és a szezámmag édes-sós ízét remekül kiegyensúlyozza.