Krémes gombakrémleves tálalva

Gombakrémleves

A gombakrémleves egy klasszikus és selymesen krémes leves, amely különösen népszerű a hűvösebb hónapokban. A gomba gazdag ízvilága és krémes állaga tökéletes harmóniát teremt, így ez a leves az egyik legkedveltebb krémlevesek közé tartozik. Képzeld el, ahogy a frissen elkészült gombakrémleves illata betölti a konyhát, miközben a tejszín és a fűszerek lágy ízvilágot kölcsönöznek neki. Az elkészítés egyik titka a gomba megfelelő pirítása, hogy a lehető legintenzívebb ízt nyerjük ki belőle. Ezzel a recepttel garantáltan selymes és gazdag ízű gombakrémlevest készíthetsz otthon!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss csiperkegomba
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
40 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
200 ml Tejszín
20 g Liszt
5 g
2 g Bors
1 g Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombát alaposan mosd meg, majd szeleteld fel vékonyra.

    A gomba tisztításához ne áztasd sokáig vízben, mert megszívja magát és elveszti az ízét. Inkább egy nedves konyharuhával töröld át.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

    A hagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljön át és ne maradjanak benne nagy darabok.

    3

    Egy lábasban olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg benne a hagymát és a fokhagymát, amíg üveges nem lesz.

    Vigyázz, hogy a vaj ne égjen meg! Alacsony lángon pirítsd a hagymát és a fokhagymát.

    4

    Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd 5-6 percig, amíg levet nem enged és kissé megpuhul.

    A gombát ne sózd meg azonnal, mert a só hatására még több levet fog engedni, és inkább párolódni fog, mint pirulni. A sózást hagyd a főzés vége felé.

    5

    Szórd meg a liszttel, keverd el, majd öntsd fel az alaplével. Keverd alaposan össze, és főzd 15 percig közepes lángon.

    A lisztet alaposan keverd el, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha biztosra akarsz menni, szitáld át a lisztet a lábasba.

    6

    Botmixer segítségével pürésítsd a levest, amíg teljesen sima állagú nem lesz.

    A pürésítéshez használj merülőmixert, vagy óvatosan, több részletben turmixold le a levest egy hagyományos turmixgépben. Vigyázz, mert a forró leves kifröccsenhet!

    7

    Öntsd hozzá a tejszínt, majd ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Keverd jól össze, és forrald össze néhány percig.

    A tejszínt lassan csorgasd a levesbe, folyamatosan kevergetve, hogy ne csapódjon ki. A szerecsendióval óvatosan bánj, mert nagyon intenzív íze van.

    8

    Tálalás előtt hagyd kissé hűlni, majd kínálhatod pirított kenyérkockákkal vagy friss petrezselyemmel díszítve.

    A pirított kenyérkockákat fokhagymával is ízesítheted, vagy meglocsolhatod egy kevés olívaolajjal. A petrezselymet tálalás előtt közvetlenül vágd apróra, hogy megőrizze a frissességét.