Gombás empanada aranybarna tésztában

Gombás empanada

A gomba remek alternatíva a húsos empanadák világában, hiszen textúrája laktató és ízvilága gazdag, különösen pirítva. A csiperkegomba hazánkban is elérhető alapanyag, amely jól párosítható fokhagymával, hagymával és petrezselyemmel – ezek adják ennek a tölteléknek a lelkét. A kulcs a gomba megfelelő elkészítése: először magas hőfokon pároljuk el belőle a nedvességet, majd pirítsuk, így koncentrált ízt és jó állagot kapunk. A végén egy kevés tejföllel vagy növényi alternatívával lágyítjuk, hogy a töltelék selymes és formázható legyen. A konyhát átjárja a pirult hagyma és gomba illata, miközben a batyuk sülnek a sütőben. Ez a vegetáriánus empanada ideális választás lehet ebédre, uzsonnára vagy akár vendégváró falatként is – melegen és hidegen egyaránt finom.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra
1740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Búzaliszt
1 tk.
150 ml Víz
100 g Vaj vagy zsír
300 g Csiperkegomba
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Petrezselyem
0.5 tk. Őrölt bors
1 ek. Olívaolaj
2 ek. Tejföl vagy növényi tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima tésztává, csomagold fóliába, és pihentesd 30 percig a hűtőben.

    A tésztát ne gyúrd túl, mert kemény lesz. A pihentetés segít, hogy a glutén ellazuljon, és a tészta könnyebben nyújtható legyen. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.

    2

    A gombát tisztítsd meg és vágd kis darabokra. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel. A petrezselymet is vágd finomra.

    A gombát ne mosd meg, hanem papírtörlővel tisztítsd meg, hogy ne szívja meg magát vízzel. Ez különösen fontos, ha a gomba friss és nedves.

    3

    Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, pirítsd meg a vöröshagymát 2-3 percig, add hozzá a fokhagymát és a gombát. Pirítsd addig, amíg a gomba kiengedi a levét és azt visszaforralod. Fűszerezd borssal és keverd bele a petrezselymet.

    A gombát magas hőfokon pirítsd, hogy szép színt kapjon és ne főjön meg. Ha túl sok gomba van a serpenyőben, akkor több részletben pirítsd.

    4

    Hagyd a gombás keveréket langyosra hűlni, majd keverd hozzá a tejfölt. Ez adja a krémes állagot a tölteléknek.

    Ne keverd a forró gombához a tejfölt, mert kicsapódhat. A langyos hőmérséklet ideális.

    5

    A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Mindegyik kör közepére tegyél egy evőkanál tölteléket.

    Ha nincs kiszúród, használhatsz egy tálat vagy poharat a körök kiszaggatásához. A maradék tésztát gyúrd össze újra és nyújtsd ki.

    6

    Hajtsd félbe a tésztát, nyomd le a széleket villával vagy hajlítsd be csavart mintával. Ügyelj arra, hogy ne maradjon nyitott rész.

    A villával való lenyomás nem csak dekoratív, hanem segít is lezárni a tésztát. Ha a szélek nagyon szárazak, kenj meg őket egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.

    7

    Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire. Kend meg őket kevés olívaolajjal vagy növényi tejjel, hogy szép színt kapjanak.

    Tojássárgájával is megkenheted a tetejét, ha szép fényes felületet szeretnél.

    8

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig, amíg aranybarnára sülnek. A tészta legyen ropogós, a töltelék pedig belül krémes.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj rájuk. Ha a tetejük már szép barna, de a tészta még nem sült át, takard le őket alufóliával.

    9

    Pihentesd 5 percig, majd tálald melegen vagy langyosan. Kiváló önmagában vagy friss zöld salátával tálalva.

    Az empanadák hidegen is finomak, így akár előre is elkészítheted őket.