Keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima tésztává, csomagold fóliába, és pihentesd 30 percig a hűtőben.
A tésztát ne gyúrd túl, mert kemény lesz. A pihentetés segít, hogy a glutén ellazuljon, és a tészta könnyebben nyújtható legyen. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.
A gombát tisztítsd meg és vágd kis darabokra. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel. A petrezselymet is vágd finomra.
A gombát ne mosd meg, hanem papírtörlővel tisztítsd meg, hogy ne szívja meg magát vízzel. Ez különösen fontos, ha a gomba friss és nedves.
Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, pirítsd meg a vöröshagymát 2-3 percig, add hozzá a fokhagymát és a gombát. Pirítsd addig, amíg a gomba kiengedi a levét és azt visszaforralod. Fűszerezd borssal és keverd bele a petrezselymet.
A gombát magas hőfokon pirítsd, hogy szép színt kapjon és ne főjön meg. Ha túl sok gomba van a serpenyőben, akkor több részletben pirítsd.
Hagyd a gombás keveréket langyosra hűlni, majd keverd hozzá a tejfölt. Ez adja a krémes állagot a tölteléknek.
Ne keverd a forró gombához a tejfölt, mert kicsapódhat. A langyos hőmérséklet ideális.
A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Mindegyik kör közepére tegyél egy evőkanál tölteléket.
Ha nincs kiszúród, használhatsz egy tálat vagy poharat a körök kiszaggatásához. A maradék tésztát gyúrd össze újra és nyújtsd ki.
Hajtsd félbe a tésztát, nyomd le a széleket villával vagy hajlítsd be csavart mintával. Ügyelj arra, hogy ne maradjon nyitott rész.
A villával való lenyomás nem csak dekoratív, hanem segít is lezárni a tésztát. Ha a szélek nagyon szárazak, kenj meg őket egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.
Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire. Kend meg őket kevés olívaolajjal vagy növényi tejjel, hogy szép színt kapjanak.
Tojássárgájával is megkenheted a tetejét, ha szép fényes felületet szeretnél.
Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig, amíg aranybarnára sülnek. A tészta legyen ropogós, a töltelék pedig belül krémes.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj rájuk. Ha a tetejük már szép barna, de a tészta még nem sült át, takard le őket alufóliával.
Pihentesd 5 percig, majd tálald melegen vagy langyosan. Kiváló önmagában vagy friss zöld salátával tálalva.
Az empanadák hidegen is finomak, így akár előre is elkészítheted őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.