Gombás tofu wokban pirított zöldségekkel és szójaszósszal

Gombás tofu wokban

A tofu az ázsiai konyha egyik alapvető hozzávalója, amelyet több mint 2000 éve fogyasztanak Kínában és Japánban. A wokban pirított tofu és zöldségek kombinációja nemcsak rendkívül ízletes, hanem tápláló és könnyen emészthető is. A gombás tofu wok különösen népszerű az egészségtudatos étrendet követők körében, mivel magas fehérjetartalmú, alacsony zsírtartalmú és tele van rostokkal. A szójaszósz és a gyömbér együtt adja meg azt a jellegzetes umami ízt, amely az ázsiai ételeket olyan különlegessé teszi. Egy frissen elkészített, forró wokos tofu illata azonnal egy ázsiai utcai ételbár hangulatát idézi meg, miközben az ételek színes zöldségei igazi gasztronómiai élményt nyújtanak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Tofu
200 g Csiperke gomba
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Sárgarépa
1 db Paprika
3 ek. Szójaszósz
2 ek. Szezámolaj
1 tk. Gyömbér
1 csipet
1 csipet Bors
1 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tofut papírtörlővel alaposan itasd le, hogy a felesleges nedvességet eltávolítsd, majd vágd kisebb kockákra.

    A tofu minél szárazabb, annál jobban fog pirulni a wokban. Használhatsz tofuprést is a hatékonyabb víztelenítéshez.

    2

    A gombát mosd meg, és vágd vékony szeletekre. A sárgarépát és a paprikát vágd vékony csíkokra, hogy gyorsan átsüljenek a wokban.

    A zöldségeket lehetőleg egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    3

    A vöröshagymát hámozd meg és vágd félkarikákra. A fokhagymát és a gyömbért reszeld le vagy aprítsd finomra.

    A gyömbért érdemes frissen reszelni, mert úgy intenzívebb az íze.

    4

    Egy wok serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat, majd add hozzá a tofukockákat. Pirítsd őket 4-5 percig, amíg aranybarnák nem lesznek, majd vedd ki a serpenyőből.

    A szezámolaj hamar megég, ezért figyelj oda a hőmérsékletre. Ha nincs wok serpenyőd, használj egy nagyobb, vastag aljú serpenyőt.

    5

    A visszamaradt olajon pirítsd meg a hagymát, fokhagymát és gyömbért 2-3 percig, amíg illatosak nem lesznek.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert megkeseredhet.

    6

    Add hozzá a gombát, sárgarépát és paprikát, majd közepes hőfokon pirítsd 5-7 percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, de még ropogósak maradnak.

    A wokban való sütés lényege a gyors, magas hőfokon történő sütés. Ne tegyél túl sok zöldséget egyszerre a serpenyőbe, mert lehűtik az olajat, és nem pirulnak meg rendesen.

    7

    Öntsd hozzá a szójaszószt, szórd meg sóval és borssal, majd keverd össze. Add vissza a pirított tofut, és alaposan forgasd át, hogy minden íz jól elkeveredjen.

    A szójaszósz sótartalma miatt óvatosan sózz. Kóstold meg, mielőtt hozzáadnál még több sót.

    8

    Szórd meg szezámmaggal, majd tálald forrón párolt rizzsel vagy tésztával.

    A szezámmagot érdemes tálalás előtt megpirítani, mert úgy intenzívebb az íze.