Frissen készült mexikói gordita babbal és sajttal töltve

Gordita (Mexikói, Vastag)

A gordita egy hagyományos mexikói étel, amelynek neve szó szerint \'kis kövér\' jelentésű, utalva a lepény vastagabb formájára. Az azték konyha hagyományaihoz kapcsolódik, ahol a kukoricalisztet széles körben használták. A gordita egyik legismertebb változata a \'gorditas de chicharrón\', amelyet ropogós sertéshússal töltenek, de sokféle töltelékkel készíthető, például babbal, sajttal vagy avokádóval. A mexikói utcai étel egyik legnépszerűbb fogása, amelyet gyakran tejföllel és korianderrel tálalnak. A ropogós külső és a puha belső tökéletes kombinációt alkot minden falatban.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Fehér kukoricaliszt (Masa Harina)
300 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
100 g Reszelt sajt (queso fresco vagy cheddar)
200 g Főtt csirkehús (opcionális töltelékhez)
150 g Refried beans (sült babpüré)
2 db Paradicsom
1 db Avokádó
2 ek. Friss koriander
2 ek. Tejföl (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a kukoricalisztet és a sót, majd lassan add hozzá a vizet. Gyúrd addig, amíg egy sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A tészta állaga legyen puha, de ne ragadjon. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés kukoricalisztet. A langyos víz segít a tésztának jobban összeállni.

    2

    A tésztából formázz közepes méretű golyókat, majd lapítsd ki őket kb. 1-2 cm vastagságú korongokká.

    A korongokat lisztezett felületen lapítsd ki, hogy ne ragadjanak le. Használhatsz sodrófát vagy akár a kezedet is.

    3

    Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángon, és kend meg egy kevés olívaolajjal. Süsd a gorditákat 3-4 percig mindkét oldalon, amíg aranybarna és kissé ropogós lesz.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a gorditákat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a lángot. Ha nincs olívaolajad, használhatsz más növényi olajat is.

    4

    Amíg sülnek, készítsd elő a tölteléket: a főtt csirkét tépkedd apróra, a paradicsomot és az avokádót szeleteld fel, és vágd fel a koriandert.

    A töltelék elkészítéséhez használhatsz bármilyen más húst, zöldséget vagy sajtot is, ízlésed szerint.

    5

    A megsült gorditákat hagyd hűlni pár percig, majd egy éles késsel vágd fel őket félbe, hogy megtölthesd.

    A gorditákat ne vágd teljesen ketté, csak annyira, hogy zsebet tudj belőlük formálni a tölteléknek.

    6

    Kend meg a gorditák belsejét sült babpürével, majd töltsd meg csirkével, paradicsommal, avokádóval és reszelt sajttal.

    A sült babpüré helyett használhatsz más szószokat is, például tejfölt, salsát vagy guacamole-t.

    7

    Friss korianderrel megszórva és tejföllel tálalva azonnal fogyasztható.

    Ha nem szereted a koriandert, helyettesítheted petrezselyemmel is. A gorditákat azonnal tálald, hogy a tészta még ropogós legyen.