Gorgonzolás-diós empanada aranybarna tésztában

Gorgonzolás-diós empanada

A gorgonzolás-diós empanada az intenzív ízek kedvelőinek egyik nagy kedvence. A krémes gorgonzola és a ropogós dió kombinációja igazi ínyencséget kínál – különösen, ha ezt egy omlós, aranybarnára sült tésztában zárjuk össze. Az olasz konyha jellegzetes kéksajtja, a gorgonzola, jól harmonizál az enyhén édes, roppanós dióval. Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl folyós – ezért a tejfölt óvatosan adagoljuk. A diót lehet enyhén megpirítani, hogy még intenzívebb aromát kapjon. A tésztát mindig jól zárjuk, mivel a sajt könnyen kifolyhat a sütés alatt, ha rés marad. Sütés közben a kéksajt aromája betölti a konyhát – aki szereti ezt a jellegzetes ízvilágot, az garantáltan rajongani fog ezért az empanadáért. Tálalhatjuk salátával, magában, vagy egy pohár száraz fehérborral kísérve – elegáns, mégis egyszerű fogás.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Búzaliszt
1 tk.
150 ml Víz
100 g Vaj vagy zsír
150 g Gorgonzola sajt
2 ek. Tejföl
50 g Dió (durvára vágott)
0.5 tk. Őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a sót keverd össze, majd add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt. Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, és gyúrd sima, rugalmas tésztává. Fóliázd le, és pihentesd hűtőben legalább 30 percig.

    A víz mennyisége függ a liszt minőségétől. Lehet, hogy kevesebb vagy több vízre lesz szükséged. A tésztának rugalmasnak kell lennie, de nem ragadósnak.

    2

    A gorgonzolát törd kisebb darabokra, keverd össze a tejföllel, az őrölt borssal és a durvára vágott dióval. A keverék legyen krémes, de ne túl folyós.

    Ha a gorgonzola nagyon száraz, adj hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt, hogy krémesebb legyen. A dió helyett használhatsz más magvakat is, például mandulát vagy kesudiót.

    3

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. Minden kör közepére tegyél egy evőkanál tölteléket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert könnyen elszakadhat. Ha a tészta ragad, lisztezd meg a felületet.

    4

    Hajtsd félbe a köröket, és zárd le a széleket villával vagy kézzel csavart mintával. Fontos, hogy jól záródjon, különben kifolyhat a töltelék sütés közben.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy biztosan záródjanak. Ha a tészta száraz, kenj meg a széleket egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.

    5

    Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg őket kevés vízzel vagy olívaolajjal a tetejükön, hogy szépen piruljanak.

    Ha tojással kened meg, szebb színt kap. Szórhatsz rájuk szezámmagot is.

    6

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig. A tészta legyen aranybarna, a töltelék olvadt és illatos.

    Figyeld a sütőt, és ha a tetejük már barnul, de a tészta még nem sült át, takard le őket alufóliával.

    7

    Pihentesd 5 percig, majd tálald melegen vagy langyosan. Kiváló önálló étel vagy előétel egy borvacsorán.

    A gorgonzolás-diós empanada remekül illik egy pohár száraz vörösborhoz.