A Görög muszaka egy ínycsiklandó, réteges étel, amely a mediterrán konyha egyik legismertebb fogása. Az étel alapja a padlizsán, amelyet szeletekre vágva, sült húsos raguval, besamellel és fűszerekkel rétegezünk. A húsos töltelék gyakran darált bárányhúsból készül, amit paradicsommal, hagymával és fűszerekkel párolunk. Az egész ételt egy krémes besamel mártással borítjuk, amelytől az ízek még gazdagabbá válnak. Miután az étel a sütőben megsült, az egyes rétegek harmonikus egyvelege egy felejthetetlen étkezést biztosít.
A görög muszaka nemcsak egy étkezést, hanem egy valódi gasztronómiai élményt kínál. A mediterrán ízek kedvelői számára igazi élvezetet nyújt, amit mindenki egyszerűen szeretni fog.
A padlizsánokat felszeleteljük, besózzuk, és 15 percig állni hagyjuk, majd papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet.
A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét és a felesleges nedvességet. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a padlizsánszeleteket mindkét oldalon aranybarnára sütjük, majd félretesszük.
A padlizsánt ne süsd túl, mert kiszáradhat. Elég, ha mindkét oldala aranybarna.
A darált marhahúst egy másik serpenyőben az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával együtt pirítjuk, amíg a hús minden oldala kifehéredik.
A húst pirítsd alaposan, hogy ne maradjon nyers. Ha sok levet enged, öntsd le róla.
Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a vörösbort (ha használunk), a köményt, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Alacsony lángon, fedő alatt kb. 30 percig pároljuk.
A vörösbor opcionális, de mélyebb ízt ad a ragunak. A szerecsendióval óvatosan bánj, mert nagyon intenzív íze van.
Egy hőálló tálban rétegezzük a sült padlizsánt, a húsos ragut, majd a besamel mártást. Addig ismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak.
A rétegezésnél figyelj, hogy a padlizsán és a húsos ragu egyenletesen oszoljon el. A besamel mártás legyen a legfelső réteg.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-35 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul.
A sajtot egyenletesen szórd el a tetején. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Forrón tálaljuk friss salátával.
Hagyd kicsit hűlni a muszakát, mielőtt felszeleteled, így könnyebben szeletelhető.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.