HagyomĂĄnyos görög muszaka tĂĄlalva, rĂ©tegezett padlizsĂĄnnal, darĂĄlt hĂșssal Ă©s besamel mĂĄrtĂĄssal.

Görög muszaka

A Görög muszaka egy Ă­nycsiklandĂł, rĂ©teges Ă©tel, amely a mediterrĂĄn konyha egyik legismertebb fogĂĄsa. Az Ă©tel alapja a padlizsĂĄn, amelyet szeletekre vĂĄgva, sĂŒlt hĂșsos raguval, besamellel Ă©s fƱszerekkel rĂ©tegezĂŒnk. A hĂșsos töltelĂ©k gyakran darĂĄlt bĂĄrĂĄnyhĂșsbĂłl kĂ©szĂŒl, amit paradicsommal, hagymĂĄval Ă©s fƱszerekkel pĂĄrolunk. Az egĂ©sz Ă©telt egy krĂ©mes besamel mĂĄrtĂĄssal borĂ­tjuk, amelytƑl az Ă­zek mĂ©g gazdagabbĂĄ vĂĄlnak. MiutĂĄn az Ă©tel a sĂŒtƑben megsĂŒlt, az egyes rĂ©tegek harmonikus egyvelege egy felejthetetlen Ă©tkezĂ©st biztosĂ­t.

A görög muszaka nemcsak egy Ă©tkezĂ©st, hanem egy valĂłdi gasztronĂłmiai Ă©lmĂ©nyt kĂ­nĂĄl. A mediterrĂĄn Ă­zek kedvelƑi szĂĄmĂĄra igazi Ă©lvezetet nyĂșjt, amit mindenki egyszerƱen szeretni fog.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 20 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 5
⭕ 3 db Padlizsán
⭕ 500 g DarĂĄlt marhahĂșs
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 400 g Konzerv paradicsom
⭕ 100 ml Vörösbor
⭕ 3 ek. Olívaolaj
⭕ 1 csipet Szerecsendió
⭕ 0.5 tk KömĂ©ny
⭕ 1 tk Só Info
⭕ 0.5 tk Bors
⭕ 500 ml Besamel mártás
⭕ 100 g Reszelt sajt

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsĂĄnokat felszeleteljĂŒk, besĂłzzuk, Ă©s 15 percig ĂĄllni hagyjuk, majd papĂ­rtörlƑvel leitatjuk a felesleges nedvessĂ©get.

    A sózås segít eltåvolítani a padlizsån keserƱ ízét és a felesleges nedvességet. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    2

    Egy serpenyƑben olĂ­vaolajat hevĂ­tĂŒnk, Ă©s a padlizsĂĄnszeleteket mindkĂ©t oldalon aranybarnĂĄra sĂŒtjĂŒk, majd fĂ©lretesszĂŒk.

    A padlizsĂĄnt ne sĂŒsd tĂșl, mert kiszĂĄradhat. ElĂ©g, ha mindkĂ©t oldala aranybarna.

    3

    A darĂĄlt marhahĂșst egy mĂĄsik serpenyƑben az aprĂłra vĂĄgott vöröshagymĂĄval Ă©s a zĂșzott fokhagymĂĄval egyĂŒtt pirĂ­tjuk, amĂ­g a hĂșs minden oldala kifehĂ©redik.

    A hĂșst pirĂ­tsd alaposan, hogy ne maradjon nyers. Ha sok levet enged, öntsd le rĂłla.

    4

    HozzĂĄadjuk a konzerv paradicsomot, a vörösbort (ha hasznĂĄlunk), a kömĂ©nyt, a sĂłt, a borsot Ă©s a szerecsendiĂłt. Alacsony lĂĄngon, fedƑ alatt kb. 30 percig pĂĄroljuk.

    A vörösbor opcionålis, de mélyebb ízt ad a ragunak. A szerecsendióval óvatosan bånj, mert nagyon intenzív íze van.

    5

    Egy hƑállĂł tĂĄlban rĂ©tegezzĂŒk a sĂŒlt padlizsĂĄnt, a hĂșsos ragut, majd a besamel mĂĄrtĂĄst. Addig ismĂ©teljĂŒk, amĂ­g a hozzĂĄvalĂłk elfogynak.

    A rĂ©tegezĂ©snĂ©l figyelj, hogy a padlizsĂĄn Ă©s a hĂșsos ragu egyenletesen oszoljon el. A besamel mĂĄrtĂĄs legyen a legfelsƑ rĂ©teg.

    6

    A tetejĂ©t megszĂłrjuk reszelt sajttal, Ă©s elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 180°C-on kb. 30-35 percig sĂŒtjĂŒk, amĂ­g aranybarnĂĄra pirul.

    A sajtot egyenletesen szĂłrd el a tetejĂ©n. Ha a teteje tĂșl gyorsan barnulna, takard le alufĂłliĂĄval.

    7

    ForrĂłn tĂĄlaljuk friss salĂĄtĂĄval.

    Hagyd kicsit hƱlni a muszakĂĄt, mielƑtt felszeleteled, Ă­gy könnyebben szeletelhetƑ.