A Görög muszaka egy ĂnycsiklandĂł, rĂ©teges Ă©tel, amely a mediterrĂĄn konyha egyik legismertebb fogĂĄsa. Az Ă©tel alapja a padlizsĂĄn, amelyet szeletekre vĂĄgva, sĂŒlt hĂșsos raguval, besamellel Ă©s fƱszerekkel rĂ©tegezĂŒnk. A hĂșsos töltelĂ©k gyakran darĂĄlt bĂĄrĂĄnyhĂșsbĂłl kĂ©szĂŒl, amit paradicsommal, hagymĂĄval Ă©s fƱszerekkel pĂĄrolunk. Az egĂ©sz Ă©telt egy krĂ©mes besamel mĂĄrtĂĄssal borĂtjuk, amelytĆl az Ăzek mĂ©g gazdagabbĂĄ vĂĄlnak. MiutĂĄn az Ă©tel a sĂŒtĆben megsĂŒlt, az egyes rĂ©tegek harmonikus egyvelege egy felejthetetlen Ă©tkezĂ©st biztosĂt.
A görög muszaka nemcsak egy Ă©tkezĂ©st, hanem egy valĂłdi gasztronĂłmiai Ă©lmĂ©nyt kĂnĂĄl. A mediterrĂĄn Ăzek kedvelĆi szĂĄmĂĄra igazi Ă©lvezetet nyĂșjt, amit mindenki egyszerƱen szeretni fog.
A padlizsĂĄnokat felszeleteljĂŒk, besĂłzzuk, Ă©s 15 percig ĂĄllni hagyjuk, majd papĂrtörlĆvel leitatjuk a felesleges nedvessĂ©get.
A sĂłzĂĄs segĂt eltĂĄvolĂtani a padlizsĂĄn keserƱ ĂzĂ©t Ă©s a felesleges nedvessĂ©get. Ne hagyd ki ezt a lĂ©pĂ©st!
Egy serpenyĆben olĂvaolajat hevĂtĂŒnk, Ă©s a padlizsĂĄnszeleteket mindkĂ©t oldalon aranybarnĂĄra sĂŒtjĂŒk, majd fĂ©lretesszĂŒk.
A padlizsĂĄnt ne sĂŒsd tĂșl, mert kiszĂĄradhat. ElĂ©g, ha mindkĂ©t oldala aranybarna.
A darĂĄlt marhahĂșst egy mĂĄsik serpenyĆben az aprĂłra vĂĄgott vöröshagymĂĄval Ă©s a zĂșzott fokhagymĂĄval egyĂŒtt pirĂtjuk, amĂg a hĂșs minden oldala kifehĂ©redik.
A hĂșst pirĂtsd alaposan, hogy ne maradjon nyers. Ha sok levet enged, öntsd le rĂłla.
HozzĂĄadjuk a konzerv paradicsomot, a vörösbort (ha hasznĂĄlunk), a kömĂ©nyt, a sĂłt, a borsot Ă©s a szerecsendiĂłt. Alacsony lĂĄngon, fedĆ alatt kb. 30 percig pĂĄroljuk.
A vörösbor opcionĂĄlis, de mĂ©lyebb Ăzt ad a ragunak. A szerecsendiĂłval Ăłvatosan bĂĄnj, mert nagyon intenzĂv Ăze van.
Egy hĆĂĄllĂł tĂĄlban rĂ©tegezzĂŒk a sĂŒlt padlizsĂĄnt, a hĂșsos ragut, majd a besamel mĂĄrtĂĄst. Addig ismĂ©teljĂŒk, amĂg a hozzĂĄvalĂłk elfogynak.
A rĂ©tegezĂ©snĂ©l figyelj, hogy a padlizsĂĄn Ă©s a hĂșsos ragu egyenletesen oszoljon el. A besamel mĂĄrtĂĄs legyen a legfelsĆ rĂ©teg.
A tetejĂ©t megszĂłrjuk reszelt sajttal, Ă©s elĆmelegĂtett sĂŒtĆben 180°C-on kb. 30-35 percig sĂŒtjĂŒk, amĂg aranybarnĂĄra pirul.
A sajtot egyenletesen szĂłrd el a tetejĂ©n. Ha a teteje tĂșl gyorsan barnulna, takard le alufĂłliĂĄval.
ForrĂłn tĂĄlaljuk friss salĂĄtĂĄval.
Hagyd kicsit hƱlni a muszakĂĄt, mielĆtt felszeleteled, Ăgy könnyebben szeletelhetĆ.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.