Gözleme gombás töltelékkel, félbehajtva és szeletelve, aranybarnára sütve

Gözleme gombával

A gözleme egy tradicionális török étel, amelyet eredetileg vidéki nők készítettek nyitott tűzhelyen, kézzel gyúrt tésztából. A töltelék lehet sajt, hús, spenót, burgonya, vagy – mint jelen receptben – gomba. A gözleme különlegessége, hogy serpenyőben vagy lapon sül, nem sütőben, így kívül ropogós, belül puha marad. Technikai tipp: a tésztához nem szükséges élesztő, ezért gyorsan elkészíthető. Ahogy a gözleme sülni kezd, a gombás-petrezselymes illat belengi a konyhát, meghozva az étvágyat. Ez az étel tökéletes gyors vacsorának, piknikre vagy vendégvárónak is. Ha pikánsabb ízre vágysz, chilipehellyel is gazdagíthatod a tölteléket.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Finomliszt
150 ml Langyos víz
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
250 g Csiperke gomba
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
1 csipet Petrezselyem
0.5 tk. Őrölt fekete bors
2 ek. Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sót és olívaolajat, majd add hozzá fokozatosan a langyos vizet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Takarva pihentesd 30 percig.

    Ha ragad a tészta, szórj hozzá kevés lisztet – de ne legyen túl kemény, maradjon puha állagú.

    2

    Közben készítsd el a tölteléket: a hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a gombát vékony szeletekre vágd. Egy serpenyőben hevíts olajat, majd pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, végül add hozzá a gombát és süsd, amíg a leve elfő.

    A gombát magas hőfokon pirítsd, így nem ereszt túl sok levet és megőrzi az ízét.

    3

    A megpirított gombát fűszerezd sóval, borssal, és keverd bele a friss, aprított petrezselymet. Hagyd kicsit hűlni, mielőtt a tésztába töltöd.

    A töltelék ne legyen forró, különben eláztathatja a tésztát.

    4

    A tésztát oszd 4 egyenlő részre, formálj belőlük gombócokat, majd nyújtsd ki mindegyiket vékony, kör vagy téglalap alakú lapokká.

    Lisztezd enyhén a nyújtófelületet, hogy ne tapadjon le a tészta.

    5

    A tészták felére kanalazz a töltelékből, majd hajtsd rá a másik felét, és nyomkodd le a széleket. Egy nagy serpenyőben vagy teflonlapon, zsiradék nélkül vagy kevés olajjal süsd aranybarnára mindkét oldalát.

    Közepes hőfokon süsd, hogy belül is átmelegedjen, de ne égjen meg kívül.

    6

    A megsült gözleméket tálalás előtt szeleteld háromszögekre vagy hagyd egészben. Melegen a legfinomabb, de hidegen is jól fogyasztható.

    Kínálhatsz mellé joghurtos vagy fokhagymás mártogatóst is.