Graham-lisztes focaccia tálalva

Graham-lisztes focaccia

A focaccia az olasz pékáru, amelyet az egész világon előszeretettel fogyasztanak. A graham-lisztes focaccia egy egészségesebb alternatíva, amely gazdagabb ízvilágot kínál a hagyományos focacciához képest. A graham-liszt a pékáru számára gazdag, földes ízt ad, miközben ropogós és puha marad. Ez az étel tökéletes köretként vagy könnyű vacsoraként, egy friss salátával tálalva.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Graham-liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A graham-lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz hőmérséklete fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja, a meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A kézmeleg az ideális.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 8-10 percig. Ez fejleszti a glutént, ami a focaccia szerkezetét adja. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A kelesztéshez ideális a 25-30°C körüli hőmérséklet. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva beleteheted a tésztát. Fontos, hogy letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le sütés közben.

    5

    A tésztát enyhén nyomkodd meg, hogy kis mélyedések keletkezzenek, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal.

    A mélyedésekbe kerülő olívaolaj sütés közben beleivódik a tésztába, és extra ízt ad neki. Szórhatsz rá durva szemű sót, rozmaringot vagy más fűszernövényt is.

    6

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A focaccia frissen a legfinomabb, de másnap is jó. Tárolhatod légmentesen záródó edényben.