A lazacfilét tisztítsd meg, és vágd félbe, ha szükséges. A bőrt hagyd rajta, mivel ez segít megőrizni az ízeket a pácolás során.
A bőr segítségével könnyebb lesz a lazac szeletelése a végén.
A céklát hámozd meg, majd reszeld finomra. Ha szeretnéd, egy gyors és egyszerű módszerrel reszelheted a céklát egy mandolin szeletelővel.
A reszelt cékla szép színt ad a gravlaxnak, miközben egy kis földes, édes ízt is hozzáad.
A sót, cukrot, borsot és mustármagot egy tálban keverd össze. Az így kapott keveréket egyenletesen oszd el a lazac filé két oldalán.
Ez a keverék fogja biztosítani a gravlax jellegzetes ízét, ami édes, sós és egy kis pikáns fűszeres jelleget kap.
A céklát és a friss kaprot keverd össze, és tedd a lazac tetejére. A cékla és kapor adja meg az étel színét és friss ízét.
A kapor különleges, friss ízt ad a gravlaxnak, amit a cékla még inkább kiemel.
A lazacot fedd le fóliával, és tedd hűtőbe 24-48 órára, hogy a pác teljesen átjárja. Minél tovább pihenteted, annál intenzívebb íze lesz.
A pác hatékonysága érdekében az ételt minden 12 órában forgasd meg, hogy egyenletesen érje a fűszerkeverék.
Miután letelt a pácolási idő, a lazacot vegyük ki a hűtőből, és alaposan öblítsük le hideg vízzel, hogy eltávolítsuk a felesleges sót és céklát.
A céklát ne hagyd túl hosszú ideig a lazacon, hogy ne túlzottan átvegye az ízeket.
A kész gravlaxot szeleteld vékonyra, és tálald friss kenyérrel, pirítóssal, vagy egy kis salátával.
A gravlaxot akár egy kis citromlével vagy kapros tejföllel is tálalhatod, hogy még gazdagabb legyen az íze.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.