Gravlax céklával, friss lazaccal, kaporral és reszelt céklával tálalva

Gravlax céklával

A gravlax a hagyományos skandináv étel, amelyet a lazac sózásával és pácolásával készítenek. A céklával készült változat különleges színt és ízt ad a halnak, miközben az étel egyesíti a sós és édes ízeket. A gravlax története a skandináv konyhába nyúlik vissza, ahol régen tartósították a halakat sózással, hogy azok hosszú ideig eltarthatóak legyenek. A céklával készült változat egy modern twist, amely még gazdagabbá teszi a tradíciót.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss lazacfilé
1 db Cékla
2 ek.
2 ek. Cukor
1 csokor Friss kapor
1 ek. Friss citromlé
1 tk. Bors
1 tk. Mustármag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazacfilét tisztítsd meg, és vágd félbe, ha szükséges. A bőrt hagyd rajta, mivel ez segít megőrizni az ízeket a pácolás során.

    A bőr segítségével könnyebb lesz a lazac szeletelése a végén.

    2

    A céklát hámozd meg, majd reszeld finomra. Ha szeretnéd, egy gyors és egyszerű módszerrel reszelheted a céklát egy mandolin szeletelővel.

    A reszelt cékla szép színt ad a gravlaxnak, miközben egy kis földes, édes ízt is hozzáad.

    3

    A sót, cukrot, borsot és mustármagot egy tálban keverd össze. Az így kapott keveréket egyenletesen oszd el a lazac filé két oldalán.

    Ez a keverék fogja biztosítani a gravlax jellegzetes ízét, ami édes, sós és egy kis pikáns fűszeres jelleget kap.

    4

    A céklát és a friss kaprot keverd össze, és tedd a lazac tetejére. A cékla és kapor adja meg az étel színét és friss ízét.

    A kapor különleges, friss ízt ad a gravlaxnak, amit a cékla még inkább kiemel.

    5

    A lazacot fedd le fóliával, és tedd hűtőbe 24-48 órára, hogy a pác teljesen átjárja. Minél tovább pihenteted, annál intenzívebb íze lesz.

    A pác hatékonysága érdekében az ételt minden 12 órában forgasd meg, hogy egyenletesen érje a fűszerkeverék.

    6

    Miután letelt a pácolási idő, a lazacot vegyük ki a hűtőből, és alaposan öblítsük le hideg vízzel, hogy eltávolítsuk a felesleges sót és céklát.

    A céklát ne hagyd túl hosszú ideig a lazacon, hogy ne túlzottan átvegye az ízeket.

    7

    A kész gravlaxot szeleteld vékonyra, és tálald friss kenyérrel, pirítóssal, vagy egy kis salátával.

    A gravlaxot akár egy kis citromlével vagy kapros tejföllel is tálalhatod, hogy még gazdagabb legyen az íze.