Gravlax kamillával, friss lazac filével, tálalva egy elegáns tányéron

Gravlax kamillával

A gravlax, amely a skandináv konyha egyik jellegzetes fogása, eredetileg a 19. századi Svédországban vált népszerűvé. A friss lazac enyhén édes, sózott pácban való érlelése kiemeli az ízét, és remekül illik friss salátákhoz vagy akár kenyérre is. A kamilla hozzáadásával egy új dimenziót adunk a hagyományos gravlaxnak, amely frissítő hatásaival emeli az étel ízét. Ez a recept egy egyszerű, de rendkívül finom módja annak, hogy a lazacot egy különleges, friss étellé varázsoljuk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 óra
Teljes 12 óra 15 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Lazacfilé
50 g
50 g Cukor
3 ek. Friss kamillavirág
2 ek. Tárkonyecet
1 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazacfilét tisztítsuk meg alaposan, és helyezzük egy nagy, lapos tálra. Fontos, hogy a hal bőrét is eltávolítsuk, ha azt nem szeretnénk benne hagyni.

    A filét akkor is elkészíthetjük bőrrel, ha szeretnénk, de a bőr nélküli változat könnyebben szeletelhető.

    2

    Keverjük össze a sót, cukrot és feketeborsot egy tálban, majd szórjuk rá a lazac mindkét oldalára. A só és cukor keverékét alaposan dörzsöljük a halhúsba.

    Ez a keverék segít a hal ízesítésében és megőrzi annak frissességét is.

    3

    Szórjuk meg a lazacot friss kamillával, majd öntsük rá a tárkonyecetet. A kamilla és az ecet frissítő ízt ad a halnak, miközben segíti a pácolást.

    Ha nem találsz friss kamillát, használhatsz szárított kamillát is, de ne túl sokat, mert az íze erősebb.

    4

    Fóliázzuk le a tálat, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára, hogy a hal teljesen átvegye az ízeket. Az érlelési idő meghosszabbítása fokozza az ízélményt.

    Ha még intenzívebb ízre vágyunk, akár 24 órán keresztül is pihentethetjük a lazacot.

    5

    Miután a hal pihent, vegyük ki a hűtőből, és szedjük le róla a felesleges só-cukor keveréket. Szeleteljük fel vékonyan, és tálaljuk friss salátával vagy pirított kenyérrel.

    A gravlaxot remekül lehet tálalni egy kis kaporral vagy friss citrommal, hogy még frissítőbb legyen!