Gravlax korianderrel tálalva, finom és friss halétek

Gravlax korianderrel

A gravlax, vagyis a sózott lazac hagyományosan skandináv étel, melyet a helyi halászok már évszázadok óta készítenek. A recept egyszerű, de a megfelelő pihenési idő elengedhetetlen ahhoz, hogy a hal teljesen átjárja a fűszereket és a sót. A koriander egy különleges ízt ad hozzá, amely frissességet csempész a halba, és kiemeli annak természetes zamatait. Ez a recept remek választás vacsorákra vagy vendégváró falatokra, hiszen könnyen elkészíthető, és az ízek fokozatosan mélyülnek a pihenési idő alatt. Ha szeretnél egy igazán különleges ételt készíteni, a gravlax a legjobb választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 1 nap
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss lazacfilé
50 g
40 g Cukor
1 csokor Friss koriander
1 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 db Citrom
1 csokor Dill

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Először is, készítsd elő a lazacfilét: távolítsd el a bőrét, ha még rajta van, és vágd fel kisebb darabokra, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    Használj friss, jó minőségű lazacot, hogy a gravlax igazi finom legyen. Ha a bőrt nem tudod eltávolítani, kérj segítséget a halbolttól.

    2

    A sót, cukrot, frissen őrölt fekete borsot és az apróra vágott koriandert egy tálban keverd össze.

    Ha erősebb ízt szeretnél, a koriandert piríthatod először egy serpenyőben, hogy még intenzívebb legyen az aromája.

    3

    A citromot vágd félbe, majd nyomd ki a levét a fűszerkeverékhez, és keverd jól össze, hogy minden hozzávaló egyenletesen eloszoljon.

    A citrom leve frissíti és egyensúlyozza a só és cukor ízét, így fontos, hogy ne hagyd ki.

    4

    Helyezd a lazacot egy mély tálba vagy egy műanyag fóliával bélelt edénybe, majd szórd meg a fűszerkeverékkel. Ügyelj arra, hogy minden darab filét jól bevonjon a keverék.

    A gravlaxot legjobb egy fedett edényben készíteni, hogy ne száradjon ki és jól átjárják az ízek.

    5

    Tedd a tálat a hűtőbe, és hagyd pihenni 24-48 órán át. Minden 12 órában érdemes megfordítani a halat, hogy egyenletesen érje a fűszerkeverék.

    A hűtési idő alatt a hal fokozatosan szaftosodik, és elnyeri a gravlax karakteres ízét. Ha egy napot vársz, akkor is finom, de minél tovább hagyod, annál intenzívebb lesz az íz.

    6

    A gravlax elkészült, amikor a hal átjárja a fűszerkeverék és szaftos, fényes állagú lesz. Tálalás előtt szeleteld fel vékonyan.

    A legfinomabb friss bagettel, salátával vagy egy kis dijoni mustáros öntettel tálalva. Az ízek akkor lesznek igazán kiemelkedőek!