Először is, készítsd elő a lazacfilét: távolítsd el a bőrét, ha még rajta van, és vágd fel kisebb darabokra, hogy könnyebben dolgozhass vele.
Használj friss, jó minőségű lazacot, hogy a gravlax igazi finom legyen. Ha a bőrt nem tudod eltávolítani, kérj segítséget a halbolttól.
A sót, cukrot, frissen őrölt fekete borsot és az apróra vágott koriandert egy tálban keverd össze.
Ha erősebb ízt szeretnél, a koriandert piríthatod először egy serpenyőben, hogy még intenzívebb legyen az aromája.
A citromot vágd félbe, majd nyomd ki a levét a fűszerkeverékhez, és keverd jól össze, hogy minden hozzávaló egyenletesen eloszoljon.
A citrom leve frissíti és egyensúlyozza a só és cukor ízét, így fontos, hogy ne hagyd ki.
Helyezd a lazacot egy mély tálba vagy egy műanyag fóliával bélelt edénybe, majd szórd meg a fűszerkeverékkel. Ügyelj arra, hogy minden darab filét jól bevonjon a keverék.
A gravlaxot legjobb egy fedett edényben készíteni, hogy ne száradjon ki és jól átjárják az ízek.
Tedd a tálat a hűtőbe, és hagyd pihenni 24-48 órán át. Minden 12 órában érdemes megfordítani a halat, hogy egyenletesen érje a fűszerkeverék.
A hűtési idő alatt a hal fokozatosan szaftosodik, és elnyeri a gravlax karakteres ízét. Ha egy napot vársz, akkor is finom, de minél tovább hagyod, annál intenzívebb lesz az íz.
A gravlax elkészült, amikor a hal átjárja a fűszerkeverék és szaftos, fényes állagú lesz. Tálalás előtt szeleteld fel vékonyan.
A legfinomabb friss bagettel, salátával vagy egy kis dijoni mustáros öntettel tálalva. Az ízek akkor lesznek igazán kiemelkedőek!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.