A csirkemellet vágd apró darabokra, hogy könnyen grillezhető legyen. A hagymát, fokhagymát és gyömbért aprítsd finomra. Tipp: használj éles kést, hogy ne törjed a hagyma rostjait, így kevésbé csíp majd szeletelés közben.
A csirkét vágd egyenletes, apró kockákra, hogy egyenletesen süljön meg és könnyen lehessen vele tölteni a samosákat.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát, gyömbért. Pirítsd közepes lángon 3-4 percig, amíg aranybarna nem lesz. Tipp: ha oda akarod kerülni az égést, időnként keverd meg.
A hagymát, fokhagymát és gyömbért ne pirítsd túl, mert megéghetnek és keserű ízt adnak a tölteléknek.
Add hozzá a felkockázott csirkét, a köményt, koriandert, chili pelyhet és sót. Pirítsd kb. 8-10 percig, amíg a hús teljesen átsül és enyhén pirult. Tipp: ne fedő alatt süsd, hogy ne engedjen túl sok levet.
A fűszereket ízlés szerint variálhatod, adhatsz hozzá pl. kurkumát, garam masalát vagy más indiai fűszereket is.
Vedd le a tűzről, keverd hozzá az apróra vágott friss koriandert. Hagyd hűlni a tölteléket szobahőmérsékletűre. Tipp: A hűtés segít abban, hogy ne áztassa el a tésztát később.
Ha nincs friss koriandered, használhatsz szárítottat is, de a friss koriander sokkal intenzívebb ízt ad.
A réteslapokat (vagy samosa tésztát) vágd hosszú csíkokra. Egy csík végére tegyél egy evőkanál tölteléket, majd háromszög alakban hajtogasd fel, amíg el nem fogy a csík. Tipp: A hajtogatás közben nedvesítsd meg a széleket vízzel, hogy jól záródjon.
A hajtogatásnál figyelj arra, hogy ne maradjon levegő a töltelék körül, mert akkor sütés közben szétnyílhat a samosa.
Helyezd a megtöltött samosákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg a tetejüket kevés olajjal. Tipp: Egy ecsettel könnyebben eloszlatható az olaj, ettől lesz ropogós a teteje.
Az olaj helyett használhatsz olvasztott vajat vagy ghee-t (tisztított vajat) is, ami még gazdagabb ízt ad.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Tipp: Félidőben fordítsd meg őket, hogy egyenletesen süljenek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.