Grillezett csirkés samosa tálalva

Grillezett csirkés samosa

A samosa eredetileg a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából származik, és a 10. században terjedt el Indiában, ahol újraértelmezték a fűszerezését és töltelékét. Azóta a samosa az indiai konyha egyik legismertebb street food-ja lett. Ez a grillezett csirkés változat egy modern csavar a klasszikus recepten, amely kevésbé olajos, mégis ízekben gazdag. A töltelék intenzív fűszerezésének és a ropogósra sült tésztának köszönhetően minden harapás élmény. Tökéletes választás lehet partikra, családi összejövetelekre vagy egy hétvégi filmnézéshez. Ha szereted a csípősebb ízeket, adj extra chili pelyhet vagy egy kevés garam masalát a töltelékhez.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Csirkemellfilé
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
5 g Friss gyömbér
1 tk. Őrölt kömény
1 tk. Őrölt koriander
0.5 tk. Chili pehely
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Friss koriander
10 db Réteslap (vagy samosa tészta)
2 ek. Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet vágd apró darabokra, hogy könnyen grillezhető legyen. A hagymát, fokhagymát és gyömbért aprítsd finomra. Tipp: használj éles kést, hogy ne törjed a hagyma rostjait, így kevésbé csíp majd szeletelés közben.

    A csirkét vágd egyenletes, apró kockákra, hogy egyenletesen süljön meg és könnyen lehessen vele tölteni a samosákat.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát, gyömbért. Pirítsd közepes lángon 3-4 percig, amíg aranybarna nem lesz. Tipp: ha oda akarod kerülni az égést, időnként keverd meg.

    A hagymát, fokhagymát és gyömbért ne pirítsd túl, mert megéghetnek és keserű ízt adnak a tölteléknek.

    3

    Add hozzá a felkockázott csirkét, a köményt, koriandert, chili pelyhet és sót. Pirítsd kb. 8-10 percig, amíg a hús teljesen átsül és enyhén pirult. Tipp: ne fedő alatt süsd, hogy ne engedjen túl sok levet.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod, adhatsz hozzá pl. kurkumát, garam masalát vagy más indiai fűszereket is.

    4

    Vedd le a tűzről, keverd hozzá az apróra vágott friss koriandert. Hagyd hűlni a tölteléket szobahőmérsékletűre. Tipp: A hűtés segít abban, hogy ne áztassa el a tésztát később.

    Ha nincs friss koriandered, használhatsz szárítottat is, de a friss koriander sokkal intenzívebb ízt ad.

    5

    A réteslapokat (vagy samosa tésztát) vágd hosszú csíkokra. Egy csík végére tegyél egy evőkanál tölteléket, majd háromszög alakban hajtogasd fel, amíg el nem fogy a csík. Tipp: A hajtogatás közben nedvesítsd meg a széleket vízzel, hogy jól záródjon.

    A hajtogatásnál figyelj arra, hogy ne maradjon levegő a töltelék körül, mert akkor sütés közben szétnyílhat a samosa.

    6

    Helyezd a megtöltött samosákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg a tetejüket kevés olajjal. Tipp: Egy ecsettel könnyebben eloszlatható az olaj, ettől lesz ropogós a teteje.

    Az olaj helyett használhatsz olvasztott vajat vagy ghee-t (tisztított vajat) is, ami még gazdagabb ízt ad.

    7

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Tipp: Félidőben fordítsd meg őket, hogy egyenletesen süljenek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával.